Till innehåll på sidan

Polisens länskommunikationscentral i Västra Götaland

Skriftlig fråga 2006/07:188 av Sjösten, Ulf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-21
Anmäld
2006-11-21
Besvarad
2006-11-29
Svar anmält
2006-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 november

Fråga

2006/07:188 Polisens länskommunikationscentral i Västra Götaland

av Ulf Sjösten (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Under det senaste året har man kunnat läsa om hur polisens ledningscentraler har haft svårigheter att leda rätt och det har varit problem för allmänheten att komma fram till polisen för att anmäla brott. Det mesta har kunnat kopplas till polisens ledningscentral i Västra Götaland.

Det har gått ett drygt år sedan polisens ledningscentral flyttade från Borås till Göteborg. Samtidigt flyttade länskommunikationscentralerna i Skövde och Uddevalla. Sedan sammanslagningen har det blivit svårare både att leda polisens verksamhet och att komma i kontakt med dem. I början skulle man kanske kunna avfärda problemen som naturliga inkörningssvårigheter, men när det nu gått drygt ett år måste man nog konstatera att det finns grundläggande problem med sammanslagningen. Problemen är återkommande och frekventa och bilden känns igen från stora delar av västra Sverige. Människors tro på polisens möjlighet att rycka ut till rätt plats vid pågående brottslighet försvagas och deras trygghet i vardagen får en allvarlig knäck. Trots att sammanslagningen i Västsverige inte fungerade finns planer på fler.

Det borde vara en självklarhet att människor kan känna sig trygga i vetskapen att polisen kommer när man ringer efter dem. Stora omorganisationer blir inte automatiskt bättre för att man återgår till tidigare organisation men något behöver ske.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att utveckla verksamheten vid polisens länskommunikationscentraler och stoppa fortsatta sammanslagningar?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:188 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 29 november

Svar på fråga

2006/07:188 Polisens länskommunikationscentral i Västra Götaland

Justitieminister Beatrice Ask

Ulf Sjösten har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att utveckla verksamheten vid polisens länskommunikationscentraler och stoppa fortsatta sammanslagningar.

Jag håller med Ulf Sjösten om att människor måste känna förtroende för polisens förmåga att vid behov snabbt få rätt resurser på plats. Väl fungerande ledning och kommunikation är avgörande för polisens möjligheter att svara upp mot det kravet.

Som ett led i polisens utvecklingsarbete införs för närvarande ett helt nytt kommunikationssystem. Utöver förbättrad samverkan inom polisen möjliggörs på sikt förbättrad samverkan även med andra samhällsfunktioner som kustbevakning, räddningstjänst med flera.

Polisens kommunikationscentraler kommer att ha en mycket viktig funktion även med det nya systemet. Det är Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna som har förutsättningarna att bedöma hur många kommunikationscentraler som behövs och var de ska placeras. Deras bedömningar har på senare år resulterat i att antalet centraler har minskat. Jag förstår att människor kan känna oro med anledning av förändringarna, något vi inom alliansen också har uppmärksammat. Det är viktigt att polisen, i den här och andra frågor väger in även sådana aspekter när de fattar beslut. Jag utgår ifrån att polisen kontinuerligt utvärderar resultaten av de förändringar som genomförts och vid behov omprövar dessa.

Självklart är det också så att det måste finnas tillräckligt många poliser i yttre tjänst för att kunna möta de behov som dyker upp. Det är viktigt att vi åstadkommer en ökad polisiär närvaro och synlighet i samhället. Inte minst gäller detta i mindre kommuner och glesbygdsområden. De ökade anslag som regeringen presenterar i budgetpropositionen för 2007 utgör den största satsningen på polisen någonsin. Satsningen kommer bland annat att innebära att Sverige år 2010 har 20 000 poliser. Vi förväntar oss att de ökade anslagen ger påtagliga resultat i form av förbättrad polisiär närvaro och synlighet.

Jag kommer att noga följa upp våra satsningar på polisen och, om behov uppstår, vidta de åtgärder jag anser nödvändiga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.