Till innehåll på sidan

Stöd till idrotten i de västsahariska flyktinglägren

Skriftlig fråga 2006/07:1432 av Berliner, Agneta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-27
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-07-19
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 juni

Fråga

2006/07:1432 Stöd till idrotten i de västsahariska flyktinglägren

av Agneta Berliner (fp)

till statsrådet Gunilla Carlsson (m)

Konflikten i Västsahara har pågått sedan 1970-talet. Marocko har under åren annekterat stora delar av Västsahara, i strid mot FN-beslut som innefattar västsaharisk självständighet. En stor del av västsaharierna lever sedan över 30 år i flyktingläger i Algeriet.

Som en del i demokratiarbetet, för att motverka inaktivitet och för att stimulera kreativitet och fantasi hos barn och unga i lägren, arbetar exilregeringen med att uppmuntra sport- och idrottsintresset liksom med att bygga strukturer som underlättar engagemang och utvecklingen av idrotten. Inte minst är detta arbete viktigt för att motverka rastlöshet och frustration hos ungdomar över den av Marocko ständigt förhalade folkomröstningen om självständighet och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i de ockuperade områdena.

Sverige med sin starka tradition av folkrörelsebaserad idrott kan säkerligen på många sätt bidra till detta angelägna arbete. Vare sig det handlar om kläder, redskap, uppbyggnad av sportcentrum, utbildning av domare, möjlighet för västsahariska idrottslag eller klubbar att komma hit och träna med svenska barn och ungdomar, anmälningsavgifter till internationella tävlingar för västsahariska atleter eller helt enkelt genom utbyten av erfarenheter.

Mot bakgrund av följande vill jag fråga statsrådet Gunilla Carlsson:

På vilka sätt kommer statsrådet att verka för att Sverige bidrar till västsahariernas uppbyggnad och utveckling av idrotten?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1432 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 19 juli

Svar på frågorna

2006/07:1432 Stöd till idrotten i de västsahariska flyktinglägren

2006/07:1433 Skolstipendier till västsahariska barn och ungdomar

Statsrådet Gunilla Carlsson

Agneta Berliner har frågat mig på vilket sätt jag kommer att verka för att Sverige bidrar till västsahariernas uppbyggnad och utveckling av idrotten liksom vilka möjligheter jag ser för Sverige att erbjuda västsahariska barn och ungdomar stipendier för att studera i vårt land. Jag har valt att besvara båda frågorna i ett gemensamt svar.

Sverige är en av de största bilaterala biståndsgivarna till de västsahariska flyktinglägren. Vårt bistånd är av humanitär art och består huvudsakligen av livsmedel, hygienartiklar och kläder. Sverige är också en av de största bidragsgivarna till World Food Programme (WFP) och FN:s flyktingkommission, UNHCR. Bidragen till båda dessa organisationer är inte öronmärkta utan användningen bestäms av hur organisationerna själva bedömer hjälpbehoven. Både WFP och UNHCR har använt delar av Sveriges bidrag till förmån för de västsahariska flyktingarna. UNHCR arbetar även aktivt med utbildning och hälsoprogram, där sport och idrott ingår för flyktingbarn och ungdomar, med särskilt fokus på flickor. Sverige bidrar också med humanitärt bistånd till flyktingarna genom EU:s Echoprogram.

Sida stöder även svenska enskilda organisationer som i sin tur stöder lokala initiativ inom utbildning och folkhälsa. Organisationer som Rädda Barnen och Röda Korset arbetar i humanitära katastrofer med utbildnings- och hälsoprogram, som ofta inkluderar sport och idrott för barn och ungdomar världen över.

Svenska institutet administrerar ett antal program inom utbildnings- och forskningsområdet huvudsakligen på universitets- och högskolenivå. Institutet kan i dag lämna stipendier till ungdomar på gymnasienivå enbart inom ramen för det så kallade Visbyprojektet, som riktar sig till Vitryssland, Ukraina, Ryssland och ytterligare några kringliggande länder. Någon stipendieverksamhet med direkt inriktning på barn under gymnasienivå finns inte i dag till något land.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.