Vattenfalls agerande i Tyskland

Skriftlig fråga 2006/07:1157 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-11
Anmäld
2007-05-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-05-24
Besvarad
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 maj

Fråga

2006/07:1157 Vattenfalls agerande i Tyskland

av Ulf Holm (mp)

till statsrådet Mats Odell (kd)

FN:s klimatpanel, IPCC, har nu presenterat sin tredje klimatrapport på kort tid. Tyngdpunkten ligger på att det går att hejda den negativa trenden. Men det kräver insatser nu. Precis som i Sverige pågår en intensiv debatt i Tyskland kring växthuseffekten och vad som behöver göras för att förhindra klimathotet. Det svenska statligt ägda Vattenfall agerar på tysk marknad och är där utsatt för en häftig kritik eftersom de brunkolseldade kraftverken toppar den svarta listan på de anläggningar som släpper ut mest koldioxid i Tyskland, och finns med på listan över de smutsigaste kraftverken i Europa. För mindre än en månad sedan invigdes ännu ett nytt kolkraftverk i Sachsen, trots kritik. Mot bakgrund av att regeringen vid EU-toppmötet i mars, det vill säga för två månader sedan, agerade för att sätta upp mål om minskning av koldioxidutsläppen och krav på ökad andel förnybara energikällor vore det på sin plats om regeringen nu ser över de ägardirektiv som ges till Vattenfall om vilka energiområden de ska verka inom samt vad de ska göra för att minska utsläppen. Det är förvisso möjligt att regeringen inte är enig om åtgärder för att minska koldioxidutsläppen, men det vore klädsamt om åtgärder sätts in så att det mål som regeringen gått med på vid EU-toppmötet om minskningar av koldioxidutsläppen kan uppnås. En av åtgärderna är att statliga företag inte motverkar dessa målsättningar.

Jag vill därför fråga på vilket sätt statsrådet kommer att ändra ägardirektiven för statliga Vattenfall så att företaget agerar för att kraftigt minska koldioxidutsläppen för sin verksamhet i bland annat Tyskland, bland annat genom att inte investera i och driva kolkraftverk etcetera.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1157 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 24 maj

Svar på fråga

2006/07:1157 Vattenfalls agerande i Tyskland

Näringsminister Maud Olofsson

Ulf Holm har frågat statsrådet Mats Odell på vilket sätt han avser att ändra i ägardirektiven för statligt ägda Vattenfall AB så att företaget agerar för att kraftigt minska koldioxidutsläppen för sin verksamhet i bland annat Tyskland, bland annat genom att inte investera i och driva kolkraftverk etcetera.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Tyskland saknar i stort sett vattenkraft och är i dag beroende av brunkol för landets långsiktiga elförsörjning. Den står för ungefär en tredjedel av elproduktionen.

För fyra veckor sedan besökte cheferna för delstaten Brandenburgs miljö- och gruvmyndigheter Stockholm. I en öppen hearing som riksdagens ledamöter bjöds in till konstaterade dessa myndighetsföreträdare att Vattenfall inte bara uppfyller utan även överträffar alla krav på EU-, nationell och delstatlig nivå som ställs på företaget.

Det är riktigt att några av Vattenfalls brunkolskraftverk fanns med på WWF:s lista Dirty Thirty. WWF har valt de 30 kraftverken inom EU 25 med störst utsläpp räknat i ton, därefter har man rangordnat dem efter effektivitet. Listan visar alltså inte vilka kraftverk i Europa som är minst effektiva. Tvärtom utesluter den de mindre kraftverken, som i många fall har större utsläpp per kilowattimme.

Listan visar samtidigt att Vattenfalls Lippendorf, Schwarze Pumpe och Boxberg är bland de absolut effektivaste brunkolskraftverken inom Europa.

Listan visar att äldre kraftverk måste ersättas av ny teknik för att koldioxidutsläppen ska kunna reduceras. Som Ulf Holm noterar är detta just vad Vattenfall arbetar intensivt med och bolaget ligger långt framme i denna omställning.

Vattenfall ligger i täten av teknikutvecklingen med nya kraftverk och en pilotanläggning för koldioxidavskiljning är under uppförande. Vattenfall måste hantera energiförsörjningen i östra Tyskland på ett inom ramarna för tysk lagstiftning och tysk energipolitik ansvarsfullt sätt. Kol kommer för lång tid framöver att vara det energislag som kommer att användas. Därför är det som går att göra för att minska CO2-utsläppen mycket viktiga för miljön.

I samband med Vattenfalls öppna årsstämma för fyra veckor sedan presenterade företaget ett nytt klimatmål för bolaget som går långt utöver EU:s målsättningar. De anläggningar som Vattenfall äger har från 1990 fram till i dag redan minskat sina koldioxidutsläpp med ungefär 30 procent, alltså väsentligt mer än de 20 procent som EU har fastställt till 2020. Vattenfall har i samband med sina nya klimatmål fastslagit ett mål om 50 procents reduktion till 2030 räknat från basåret 1990. Denna ambition är önskvärd och regeringen ställer sig bakom en ökad ambitionsnivå för bolaget i detta avseende. Detta ligger i linje med EU:s mål om att reducera koldioxidutsläppen.

Enligt bolagsordningen ska Vattenfall inom ramen för affärsmässighet vara det ledande företaget i omställningen till ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart svenskt energisystem.

Med ett investeringsprogram på 104 miljarder kronor inom el- och värmeproduktion den närmaste femårsperioden torde det vara svårt att finna andra företag än Vattenfall som investerar mer i ny teknik, effektivare energiproduktion och lägre utsläpp. I Norden har Vattenfall målsättningen att bygga tio terawattimmar förnybar elproduktion till 2016, främst vindkraft. Man investerar totalt 82 miljarder fram till 2016 varav 42 miljarder går till förnybara energislag.

Mot bakgrund av det ovan redovisade avser jag inte i dagsläget att förändra Vattenfalls uppdrag i linje med det frågeställaren pekar på.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.