Till innehåll på sidan

Policydokument om den fleråriga strategin för europeisk integrerad gränsförvaltning

Fakta-pm om EU-förslag 2021/22:FPM107 : COM(2022) 303

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2021/22:FPM107

 

Policydokument om den fleråriga strategin för europeisk integrerad gränsförvaltning

2021/22:FPM107

Justitiedepartementet

2022-06-28

Dokumentbeteckning

COM(2022) 303

Policy document - developing a multiannual strategic policy for European integrated border management in accordance with Article 8(4) of Regulation (EU) 2019/1896

Sammanfattning

Genomförandet av den europeiska integrerade gränsförvaltningen är ett delat ansvar mellan den europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex) och de nationella myndigheterna. För att stödja genomförandet ska kommissionen ta fram en flerårig strategisk policycykel. Det nu presenterade policydokumentet är ett led i denna fleråriga cykel, och syftar till att vara underlag inför en konsultationsprocess med rådet och Europaparlamentet, innan kommissionen ska presentera ett meddelande om den fleråriga strategin för integrerad gränsförvaltning (European integrated border management, EIBM). Den fleråriga strategin ska vara styrande för den kommande femårsperioden. Målsättningen med konsultationsprocessen är att säkerställa en gemensam syn när det gäller prioriteringar och genomförande av åtgärder för att uppnå en effektiv styrning av den integrerade gränsförvaltningen.

 

Regeringen välkomnar dokumentet som underlag för ett samråd med rådet om fleråriga riktlinjer och policyprioriteringar för den europeiska integrerade gränsförvaltningen. Dessa bör utgöra ett led i att förstärka kontrollen vid den yttre gränsen och effektivisera återvändandet av personer som saknar rätt att vistas inom Schengenområdet. De mänskliga rättigheterna ska värnas i all gränsförvaltning. Regeringen avser att noga granska dokumentet i enskilda delar.

 

 

 

1                 Förslaget

1.1           Ärendets bakgrund

I enlighet med förordningen om en europeisk gräns- och kustbevakning, EBCG-förordningen (förordning (EU) 2019/1896 om en europeisk gräns- och kustbevakning) ska kommissionen och den europeiska gräns- och kustbevakningen säkerställa effektiviteten i den europeiska integrerade gränsförvaltningen, genom en flerårig strategisk policycykel. Policycykeln ska fastställa hur utmaningarna inom ramen för gräns- och kustbevakning inom EU ska adresseras på ett konsekvent, integrerat och systematiskt sätt (artikel 8).

Det nu presenterade policydokumentet är ett led i denna fleråriga cykel, och syftar till att vara underlag inför en konsultationsprocess med rådet och Europaparlamentet. Efter att konsultationsprocessen har avslutats ska kommissionen presentera ett meddelande om den fleråriga strategin för integrerad gränsförvaltning, vilket ska vara styrande för den kommande femårsperioden.

Den fleråriga strategiska policycykeln ska genomföras av såväl Frontex som medlemsstaterna. För genomförandet ska Frontex fastställa en teknisk och operativ strategi för europeisk integrerad gränsförvaltning.

Medlemsstaterna ska i sin tur fastställa nationella strategier för europeisk integrerad gränsförvaltning. Dessa strategier ska vara förenliga med den tekniska och operativa strategin för europeisk integrerad gränsförvaltning samt med den fleråriga strategiska policyn för europeisk integrerad gränsförvaltning.

1.2           Förslagets innehåll

Policydokumentet innehåller en beskrivning av förutsättningarna för den fleråriga strategiska policycykeln för integrerad gränsförvaltning och anger vilka huvudsakliga utmaningar som identifierats baserat på Frontex riskanalys. Vidare anges vilka principer som den integrerade gränsförvaltningen bygger på. Prioriterade policyområden och strategiska utgångspunkter för den kommande femårsperioden, föreslås utifrån de s.k. komponenter som den integrerade gränskontrollen omfattar. Dessa komponenter är:

  • Gränskontroll
  • Efterforsknings- och räddningsinsatser
  • Riskanalys
  • Informationsutbyte och samarbete mellan medlemsstaterna och med Frontex
  • Samarbete mellan nationella myndigheter
  • Samarbete mellan EU:s institutioner
  • Samarbete med tredje länder
  • Tekniska och operativa åtgärder inom Schengenområdet
  • Återvändande av tredjelandsmedborgare
  • Användning av den senaste tekniken, däribland stora informationssystem
  • System för kvalitetskontroll
  • Solidaritetsmekanismer, särskilt för unionsfinansiering
  • Grundläggande rättigheter
  • Utbildning
  • Forskning och innovation

 

Fyra år efter att kommissionen antagit sitt meddelande om den femåriga strategin för den europeiska integrerade gränsförvaltningen, ska kommissionen genomföra en utvärdering av hur strategin genomförts på såväl EU-nivån som på nationell nivå. Denna utvärdering ska därefter utgöra grunden för nästa femåriga strategi.

1.3           Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Dokumentet är ett underlag för diskussion baserat på prioriteringar och strategiska utgångspunkter inför ett kommande meddelande. Några förändringar i svensk lagstiftning är inte att förutse.

1.4           Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Några budgetära konsekvenser med anledning av policydokumentet kan i dagsläget inte förutses. Kommissionen har inte presenterat någon jämställdhetsanalys i sitt underlag

2                 Ståndpunkter

2.1           Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar dokumentet som underlag för ett samråd med rådet och Europaparlamentet om fleråriga riktlinjer och policyprioriteringar för den europeiska integrerade gränsförvaltningen. Dessa bör vara ett led i att förstärka kontrollen vid den yttre gränsen och effektivisera återvändandet av personer som saknar rätt att vistas inom Schengenområdet. De mänskliga rättigheterna ska värnas i all verksamhet. Regeringen avser att noga granska dokumentet i enskilda delar.

2.2           Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.3           Institutionernas ståndpunkter

Europaparlamentets ståndpunkt är ännu inte känd.

2.4           Remissinstansernas ståndpunkter

Dokumentet har inte remitterats.

3                 Förslagets förutsättningar

3.1           Rättslig grund och beslutsförfarande

Policydokumentet har tagits fram i enlighet med förordning (EU) 2019/1896 om en europeisk gräns- och kustbevakning, vilket baseras på fördraget om Europeiska Unionens funktionssätt (FEUF), och särskilt artikel 77 (2)(b) och (d) samt artikel 79 (2)(c). Något formellt beslut ska inte fattas om dokumentet.

3.2           Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Ej tillämpligt.

4                 Övrigt

4.1           Fortsatt behandling av ärendet

Enligt den indikativa tidplanen föreslås rådet behandla policydokumentet under det tredje kvartalet 2022 innan kommissionen ska anta sitt meddelande om den kommande fleråriga strategiska EIBM-strategin under det fjärde kvartalet 2022.

4.2           Fackuttryck/termer

 

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.