Till innehåll på sidan

Meddelande om genomförande av europeiska pelaren för sociala rättigheter

Fakta-pm om EU-förslag 2017/18:FPM70 : KOM(2018) 130

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2017/18:FPM70

Meddelande om genomförande av 2017/18:FPM70
europeiska pelaren för sociala rättigheter  
Statsrådsberedningen  
2018-04-17  
Dokumentbeteckning  

KOM(2018) 130

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén. Övervakning av genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Sammanfattning

Den 13 mars 2018 presenterade den europeiska kommissionen ett meddelande om övervakning av genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Meddelandet utgör kommissionens svar på en uppmaning från Europeiska rådet i december 2017 att föreslå lämplig övervakning av genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Kommissionen konstaterar att genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter är ett gemensamt politiskt åtagande och ansvar för många parter. Med utgångspunkt från sina respektive uppdrag, befogenheter och roller behöver EU:s institutioner, medlemsstaterna, myndigheter, arbetsmarknadens parter och organisationer i det civila samhället gemensamt och på alla nivåer bidra till att de principer som kommer till uttryck i den europeiska pelaren för sociala rättigheter förverkligas. Kommissionen konstaterar samtidigt att huvuddelen av de befogenheter och de verktyg som krävs för att förverkliga den europeiska pelaren för sociala rättigheter finns på nationell nivå hos myndigheter på olika nivåer, hos arbetsmarknadens parter och hos organisationer i det civila samhället.

I meddelandet anger kommissionen att man inom ramen för sina befogenheter avser att låta prioriteringarna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter ge avtryck i sitt arbete samtidigt som man är angelägen att bistå andra aktörer på alla nivåer vid genomförandet. I syfte att stärka

övervakningen av genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter inom den europeiska planeringsterminen avser kommissionen att låta prioriteringarna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter ingå i den löpande analysen av medlemsstaternas ekonomiska politik, ge tekniskt stöd och främja erfarenhetsutbyte samt utnyttja den nya sociala resultattavlan.

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker föreslog i talet om tillståndet i unionen den 9 september 2015 en europeisk pelare om sociala rättigheter som skulle vara anpassad till den nya verkligheten i EU:s samhällen och till utvecklingen i arbetslivet. Den 8 mars 2016 lade kommissionen fram ett första utkast till en europeisk pelare för sociala rättigheter och inledde ett offentligt samråd. Den 26 april 2017 presenterade kommissionen ett förslag till en europeisk pelare för sociala rättigheter bestående av 20 principer i syfte att främja positiv utveckling i medlemsstaterna och uppåtgående social konvergens inom EU.1

Efter att alla medlemsstater gett sitt godkännande vid rådets möte för arbetsmarknads- och sociala frågor den 23 oktober 2017 undertecknades vid toppmötet för rättvisa jobb och tillväxt i Göteborg den 17 november 2017 ett gemensamt uttalande om den europeiska pelaren för sociala rättigheter av Europeiska kommissionen, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Detta meddelande utgör kommissionens svar på en uppmaning från Europeiska rådet i december 2017 att föreslå lämplig övervakning av genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter.

1.2Förslagets innehåll

Kommissionen tydliggör inledningsvis att den europeiska pelaren för sociala rättigheter är en del av den bredare debatten om EU:s framtid och en milstolpe i arbetet att utveckla EU:s sociala dimension. Kommissionen konstaterar att genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter är ett gemensamt politiskt åtagande och ansvar. EU- institutionerna, medlemsstaterna, myndigheterna, arbetsmarknadens parter och civilsamhällets organisationer på alla nivåer har en viktig funktion att fylla inom ramen för sina befogenheter. Kommissionen understryker att de är fast beslutna att låta de 20 principerna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter genomsyra EU-arbetet och att de kommer att använda de verktyg och de processer som finns inom ramen för EU:s befogenheter för att möjliggöra detta.

1 Se Faktapromemoria 2016/17:FPM89

Vidare klargör kommissionen att de även avser stödja medlemsstaterna, arbetsmarknadens parter och civilsamhällets organisationer i genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter på nationell, regional och lokal nivå. I ett till meddelandet tillhörande arbetsdokument erinras om den rättsliga ramen, den nationella nivåns och EU-nivåns respektive roller och exempel ges på arbete som genomförts i enlighet med principerna i den europeiska pelaren för sociala rättigheter.2

Kommissionen pekar på hur politiska prioriteringar inom det social- och sysselsättningspolitiska området har varit i centrum för den sittande kommissionen sedan den tillträdde 2014 och lyfter fram en rad initiativ inom och utanför det sociala området som tagits sedan dess.

Kommissionen konstaterar att den europeiska planeringsterminen är ett lämpligt verktyg för övervakning av framstegen inom de områden som den europeiska pelaren för sociala rättigheter omfattar. I syfte att bidra till övervakningen av genomförandet avser kommissionen göra anpassningar och foga nya delar till den europeiska planeringsterminen och ger följande exempel på detta:

-Låta pelarens prioriteringar ingå i analysen av åtgärderna och framstegen på nationell nivå.

-Ge tekniskt stöd, stötta riktmärkning och främja utbyte av bästa praxis bland medlemsstaterna och berörda parter.

-Bedöma resultaten vad gäller sysselsättning och socialpolitik mot den nya sociala resultattavlan och därigenom stödja den bredare uppåtriktade konvergensprocessen.

I meddelandet tydliggörs att prioriteringen under de kommande månaderna kommer vara att slutföra pågående lagstiftningsärenden och att fokusera på genomförandet. För fortsatt genomförande av den europeiska pelaren för sociala rättigheter på EU-nivå kommer kommissionen att använda de medel som står dem till buds inom ramen för sina befogenheter. Kommissionen påminner samtidigt om att huvuddelen av de befogenheter och de verktyg som krävs för att förverkliga den europeiska pelaren för sociala rättigheter finns på nationell nivå hos myndigheter på olika nivåer, hos arbetsmarknadens parter och hos organisationer i det civila samhället.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Meddelandet har ingen direkt inverkan på svenska regler.

2 SWD (2018) 67 final

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Meddelande har i sig ingen direkt inverkan på EU-budgeten eller medlemsstaternas budgetar.

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar att den europeiska pelaren för sociala rättigheter genomförs inom ramen för den fördragsfästa fördelningen av befogenheter mellan EU och medlemsstaterna och att kommissionen i sitt meddelande befäster detta. Vidare välkomnar regeringen att kommissionen avser att övervaka genomförandet av den europeiska pelaren för sociala rättigheter på EU-nivå genom existerande verktyg och processer inom den europeiska planeringsterminen. Det arbete som sker inom den europeiska planeringsterminen ser regeringen som ett sätt att uppmuntra till en ansvarfull ekonomisk politik och att uppfylla de mål som medlemsstaterna gemensamt har kommit överens om. På så sätt ges medlemsstaterna utrymme att utifrån nationella förutsättningar sträva mot gemensamt satta målsättningar. Regeringen anser att sunda offentliga finanser är en förutsättning för hållbara framsteg på sysselsättningsområdet och det socialpolitiska området. Vidare ser regeringen positivt på att den nya sociala resultattavlan används som ett sätt att följa och synliggöra utvecklingen på sysselsättningsområdet och det socialpolitiska området i EU:s medlemsstater.

I de fall kommissionen presenterar lagstiftningsförslag i syfte att bidra till genomförandet och uppföljningen av principerna i den sociala pelaren avser regeringen att ta ställning till dessa och återkomma till riksdagen i sedvanlig ordning. En utgångspunkt för regeringen är att eventuella förslag och initiativ i anslutning till den europeiska pelaren för sociala rättigheter ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas synpunkter är inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Meddelandet har inte remitterats.

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Inte aktuellt eftersom det handlar om ett meddelande från kommissionen.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Inte aktuellt eftersom det handlar om ett meddelande från kommissionen.

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

-

4.2Fackuttryck/termer

Europeiska planeringsterminen: Den europeiska planeringsterminen syftar till att öka samstämmigheten i rapporteringen och granskningen av medlemsländernas åtgärder inom ramen för EU:s tillväxt- och sysselsättningsstrategi (Europa 2020), stabilitets- och tillväxtpakten samt förfarandet för övervakning av makroekonomiska obalanser. Den åttonde europeiska planeringsterminen inleddes i november 2017 med att kommissionen i den årliga tillväxtöversikten presenterade förslag till övergripande prioriteringar för den ekonomiska politiken i EU för det kommande året.

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.