KKR, RådsPM om småföretagsakten, dp 11

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2010/11:2933AC

DOC
Rådspromemoria

2011-05-13

Näringsdepartementet

Entreprenörskap

Rådets möte 30 maj 2011

dp 11 Översyn av Small Business Act

Rådslutsatser 9873/11, 13 maj 2011
FaktaPM 2010/11:FPM86

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden under december 2008 när det ursprungliga meddelandet behandlades av rådet.
Bakgrund
Översynen av en Small Business Act aviserades i flaggskeppsinitiativet inom ramen för EU 2020 Industripolitik i en globaliserad tid från i oktober 2010. Översynen är en uppföljning av det i juni 2008 presenterade meddelandet Tänk småskaligt först – en Small Business Act för Europa. Rådslutsatser (konkurrenskraftsrådet och Europeiska rådet) antogs i december 2008. Arbetet med genomförandet av de fem lagförslag och de tio politiska principerna (sammanlagt 92 åtgärdsförslag) som ingick i det ursprungliga meddelandet har fortsatt sedan dess på såväl EU-nivå som i medlemsstaterna.
Den översyn som nu är aktuell är en uppföljning som dels syftar till att presentera de framsteg som gjorts sedan det ursprungliga meddelandet presenterades, dels innehåller nya förslag för att förbättra genomförandet och anammandet av akten i nationell och EU-policy på området. Kommissionen presenterade översynen den 23 februari 2011.

Ungerska ordförandeskapet har tagit fram rådslutsatser som svar på meddelandet. Det är dessa rådslutsatser som är aktuella för behandling i EU-nämnden.
Rättslig grund och beslutsförfarande
Artikel 6 b) samt 173.
Svensk ståndpunkt
Regeringen välkomnar att unionen samlar all SMF-relaterad policy till en samlad policy och att den nu aktuella översynen görs kontinuerligt. Detta ger förutsättningar att på ett effektivt sätt stödja denna centrala del av Europas näringsliv. SMF ska ges samma förutsättningar att konkurrera på inre marknaden som större företag.

Regeringen anser att det politiska ramverk som SBA utgör är fortfarande mycket aktuellt. De delar som 2008 prioriterades i den europeiska återhämtningsplanen är fortfarande aktuella (tillgång till finansiering, smart lagstiftning samt förbättrad access till inre marknaden). Den nationella näringspolitiken har dock det huvudsakliga ansvaret för SMF:s tillgång till finansiering.

Regeringen anser att en viktig del i ett förbättrat företagsklimat är arbetet med att förenkla för företagen. Genom att bl.a. skapa ett regelverk anpassat till företagens vardag och minska företagens administrativa kostnader blir det enklare och mer lönsamt att starta och driva företag. Enklare regler sänker trösklarna så att fler företag startas, stannar och växer i Europa.

Regeringen är också positiv till insatser på EU-nivå som kan bidra till att främja kvinnors företagande, eftersom det är en outnyttjad tillväxtresurs och de insatser som gjorts hittills varit framgångsrika.

Vidare är regeringen positiv till ambitionen att uppmärksamma SMF:s möjligheter att bidra till en resurseffektiv ekonomi.

Europaparlamentets inställning
Den 4 maj 2011 antog Europaparlamentet en resolution om översynen av SBA (Resolution B7-0286/2011). Parlamentet välkomnar kommissionens meddelande och ambitionen i det men menar att genomförandet på medlemsstatsnivå skiljer sig alltför mycket åt. Därför efterlyser parlamentet att kommissionen gör ytterligare påtryckningar på medlemsstater att genomföra åtgärderna som åligger dem i SBA.
Förslaget
Hittillsvarande resultat på EU-nivå
Meddelandet beskriver inledningsvis de hittillsvarande resultaten av det ursprungliga meddelandet. Kommissionen pekar på att alla lagförslag som ingick i SBA utom förordningen om privat Europabolag (se faktapromemoria 2007/08:FPM133) är antagna. Som särskilt stora framgångar pekar kommissionen ut direktivet för e-fakturering och ändringen av direktivet för sena betalningar (se faktapromemoria 2008/09:FPM135). Kommissionen använder också s k SMF test i all regelgivning och lagstiftning. Som andra framgångar på EU-nivån nämner kommissionen de finansiella instrument som finns inom ramen för konkurrenskraft och innovation (CIP) samt att ett särskilt forum som diskuterar SMF:s tillgång till finansiering har etablerats. Det temporära ramverket för statsstöd har också förlängts.

SMF:s tillgång till inre marknaden har också förstärkts särskilt vad gäller tillgång till standarder. Vad gäller offentlig upphandling anger Kommissionen att SMF uppfattar att den administrativa bördan minskat och att möjligheterna till gemensamma upphandlingar ökat. En tredjedel av alla upphandlingar över tröskelvärdena tillföll SMF under perioden 2006-2008 att jämföra med SMFs andel av ekonomin uttryckt i andel av företagens omsättning som var 52 procent. Kommissionen pekar också på etableringen av ett EU-affärscentra i Kina som en viktig åtgärd.

Entreprenörskap har också blivit en viktig del av innovationspolitiken. Den europeiska SMF-veckan har etablerats som en pan-europeisk plattform med över 1500 arrangemang och tre miljoner besökare. Andra framgångsrika program som drivs på EU-nivå och som nämns i meddelandet är Erasmus för unga entreprenörer samt det europeiska ambassadörsnätverket för kvinnligt entreprenörskap. Kommissionen pekar också på att entreprenörer och SMF-perspektiv är en del av EU:s innovations och forskningspolitik. Andra framgångsrika initiativ på regional nivå är där man använt EU-finansiering som hävstång för genomförande av SBA – smart specialisering.

Hittillsvarande resultat i medlemsstaterna
På medlemsstatsnivån pekar kommissionen på att SBA har godkänts som en viktig utgångspunkt för SMF-policy. Dock har de flesta länderna gjort ganska lite. Ett exempel kommissionen ger på detta är att de flesta EU-länderna har mål för reducering av administrativa kostnader men få länder har defacto lyckas sänka kostnaderna. Få länder har också SMF-test vid regelgivning och lagstiftning.

Tillgång till finansiering har förstärkts men är starkt beroende av medlemsstatsnivån, lyckade exempel är mikrokrediter och kreditombudsmän som vissa länder har infört som åtgärd under finanskrisen. SMF:s tillgång till inre marknaden har också förstärkts, flera medlemsstater har särskilda internationaliseringsstrategier och arbetar med innovativ upphandling men kommissionen konstaterar att den kod för bästa praxis gällande offentlig upphandling som presenterades tillsammans med SBA i juni 2008 har anammats av få medlemsländer.

Vad gäller stöd till entreprenörer konstaterar kommissionen att medlemsstaterna måste jobba mycket mer med att förenkla konkursförfaranden. Endast fem länder uppnår målet som sattes upp i SBA på ett år, det är också samma länder som 2008. Däremot har det blivit billigare och snabbare att starta upp ett företag i EU, genomsnittet för både tid och kostnader har minskat signifikant sedan 2007.

Förslagen i översynen
Förslagen i översynen handlar om att stärka arbetet kring smart lagstiftning genom att exempelvis införa engångs-principen och förenklade förfaranden kring uppgiftslämning, införande av genomförandetester av inre marknadsfrågor, införande av gemensam tidpunkt för genomförande av nya förslag/regleringar som rör SMF samt ytterligare förslag på e-förvaltning.

Meddelandet innehåller också förslag för att underlätta SMF:s tillgång till finansiering. Detta ska ske genom ytterligare system för lånegarantier, enklare administrativa förfaranden kring EU-finansiering för SMF. 2011 utlovar kommissionen en handlingsplan för förbättrad tillgång till kapital för SMF inklusive riskkapitalmarknad. Ett lagförslag kring att riskkapitalfonder ska kunna agera över hela EU aviseras till 2012. Kommissionen kommer också att lägga förslag på instrument som underlättar SMF:s processer kring immateriella rättigheter.

Kommissionen föreslår också införande av kreditombudsman samt one-stop-shop-funktion för finansiering på lokal, nationell och EU-nivå.
Meddelandet innehåller också ett brett anslag för att förbättra marknadstillträde för SMF, exempelvis genom regleringar av otillbörliga affärsmetoder, förbättrade standardiseringssystem, åtgärder för e-identifikation. Förslag på gemensam skattebas för företagsbeskattning och underlätta för SMF att använda handelspolitiska skyddsinstrument ingår också.

Det finns också förslag som ska bidra till SMF:s resurseffektivitet. De åtgärder som föreslås handlar om ökad kompetens och incitament för SMF för effektivare energianvändning och minskade utsläpp. Den aviserade handlingsplanen för ekoinnovationer anges också som ett instrument.

Beträffande satsningar på entreprenörskap planerar kommissionen att lansera mentorprogram för kvinnors företagande i tio europeiska länder. Vidare ska en satsning på energi och miljöexperter för SMF startas.

Konkreta målsättningar kring tid för start av företag, licens och tillståndsärenden, konkursförfaranden. En särskild satsning för utbyte av bästa praxis samt uppbyggande av marknadsplatser för att underlätta ägarskiften föreslås.

Kommissionen föreslår avslutningsvis att genomförandet ska stärkas genom en särskild rådgivande grupp bestående av företagarorganisationer tillsammans med myndigheter, en särskilt SMF- kongress kopplad till den årliga europeiska småföretagskonferensen samt en särskilt utsedd SMF sändebud som är en särskild utsedd person som ska koordinera insatser för SMF på medlemsstatsnivå.
Gällande svenska regler och förslagets effekter på dessa
För de 40-talet förslag som finns i meddelandet kommer detaljerade åtgärder tas fram, i vissa fall kommer lagstiftning att komma ifråga. Dock behöver flera av de förslag som finns i meddelandet konkretiseras och förtydligas före det att Sverige kan ta ställning.
Ekonomiska konsekvenser
Förslagens effekter på EU-budgeten och statsbudgeten beror på den slutliga utformningen av enskilda förslag. Kommissionen har inte heller presenterat de förväntade effekterna på EU-budgeten. Flera av förslagen bedöms kunna få ekonomiska konsekvenser om de genomförs. Ett genomförande kräver dock att kommissionen konkretiserar förslagen ytterligare och regeringen kommer att återkomma med beräkningar och bedömningar av de ekonomiska effekterna i de sammanhangen. Mot bakgrund av Sveriges budgetrestriktiva hållning kommer regeringen att agera för att förslagens ekonomiska konsekvenser begränsas både vad gäller statsbudgeten och EU-budgeten. Detta gäller såväl anslag som garantier.
Övrigt