Till innehåll på sidan

KKR, Kommenterad dagordning -handelsministerns frågor

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2010/11:2933A1

DOC
Kommenterad dagordning
2011-05-23

Konkurrenskraftsrådet

inför samråd med EU-nämnden 27 maj 2011

Utrikesdepartementet

Enheten för främjande och EU:s inre marknad (UD-FIM)

Konkurrenskraftsrådet den 30 maj – inre marknaden

dp 3. Förslag till rådets förordning om stadga för ett privat
europabolag (SPE)
-Politisk överenskommelse
1252/08 DRS 17

Europeiska kommissionen lade sommaren 2008 fram ett förslag till en förordning om en ny europeisk associationsform – ett privat europabolag. Förslaget syftar till att stärka små och medelstora företags konkurrenskraft genom att underlätta etablering på den inre marknaden. Ett annat syfte är att minska de kostnader som uppstår på grund av att reglerna för att bilda och driva företag skiljer sig åt mellan medlemsstaterna.

Intensiva förhandlingar bedrevs under det svenska ordförandeskapet utan att någon överenskommelse kunde nås. En handfull centrala politiska frågor, bl.a. kapitalkrav och arbetstagarinflytande i bolagen, kvarstår.

Frågan har behandlats i EU-nämnden den 28 november 2008, den 20 maj 2009 och den 27 november 2009. Förslaget har behandlats vid överläggning med Civilutskottet den 17 september 2008, 26 november 2009, 8 februari 2011 (information) och den 3 mars 2011.

Förslag till svensk ståndpunkt:
Regeringen är positiv till åtgärder som kan underlätta för små och medelstora företag att etablera sig och att bedriva verksamhet. Det är emellertid tveksamt om det aktuella kompromissförslaget är ägnat att underlätta för just dessa företag. Övriga europeiska associationsformer (europabolag och europakooperativ) har inte fått något större genomslag. Det är därför angeläget att regelverket för SPE-bolagen anpassas efter företagens behov och att det blir så enhetligt som möjligt och även enkelt att tillämpa. Därvid framstår det som mindre lämpligt att i stor utsträckning överlämna väsentliga frågor för bolagsformen till reglering på nationell nivå.

För svenskt vidkommande är det av central betydelse att arbetstagarnas rätt till inflytande i SPE-bolagen säkras. Det får heller inte vara möjligt att använda bolagsformen i syfte att kringgå våra nationella regler. Den nivå för gränsöverskridande arbetstagarinflytande om minst 500 anställda som nu diskuteras är därför inte acceptabel.

När det gäller kravet på aktiekapital i bolaget är det av vikt att regelverket inte strider mot grundläggande svenska intressen och att skyddet för bolagets borgenärer är fullgott. Kompromissförslaget ger medlemsstaterna rätt att själva bestämma den nedre gränsen för aktiekapitalets storlek till mellan 1 och 8 000 . Det kan ifrågasättas om en så varierande kapitalbas är förenlig med förordningens harmoniseringssyfte.

Det inger också betänkligheter att bolag tillåts uppträda i en och samma form trots att vissa av dem i det närmaste saknar aktiekapital.

dp 4. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om
ändring av direktiven 89/666/EEC, 2005/56/EC and
2009/101/EC vad avser sammankoppling av centrala
register, handelsregister och företagsregister
- Framstegsrapport/allmänna riktlinjer

Förslaget har strukits från dagordningen och väntas komma upp vid nästa konkurrenskraftsråd.

dp 5. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om
genomförande av ett fördjupat samarbete för att skapa ett
enhetligt patentskydd
- Utbyte av synpunkter
9224/11 PI 31 CODEC 671

Kommissionen har presenterat förslag för genomförandet av det fördjupade samarbetet om det enhetliga patentskyddet (tidigare EU-patentet). Förslaget baseras på den allmänna inriktningen om förslaget till EU-patentförordning och rådslutsatser från december 2009. Det innebär att man genom en ansökan ska kunna få ett enhetligt patentskydd som täcker de 25 medlemsstater som deltar i det fördjupade samarbetet. Förslagen bygger på den redan befintliga strukturen i det europeiska patentsystemet och det europeiska patentverket (EPO) kommer att bevilja det nya enhetliga patentskyddet.

Förslag till svensk ståndpunkt: Sverige välkomnar kommissionens förslag och ger sitt generella stöd till detta. Förslaget uppfyller de krav som kan ställas på kostnadseffektivitet och rättssäkerhet. Det enhetliga patentskyddet behöver också en väl fungerande domstol som har användarnas förtroende. Sverige verkar därför för att det ska finnas en koppling mellan det enhetliga patentskyddet och den enhetliga patentdomstolen.

dp 6. Förslag till rådets förordning om genomförande av ett
fördjupat samarbete för att skapa ett enhetligt patentskydd
när det gäller tillämpliga översättningsarrangemang
- Utbyte av synpunkter
9226/11 PI 32

Kommissionen har presenterat förslag för genomförandet av det fördjupade samarbetet om det enhetliga patentskyddets översättningsarrangemang. Förslaget baseras på kommissionens förslag till förordning om EU-patentets översättningsarrangemang från juli 2010 och innebär att det enhetliga patentskyddet kommer att kunna sökas och beviljas på engelska, tyska eller franska (de officiella språken vid EPO). Några ytterligare översättingar ska, enligt förslaget, i princip inte krävas, förutom under en övergångsperiod då patentet ska översättas till ytterligare ett språk, men utan rättslig effekt.

Förslag till svensk ståndpunkt: Sverige välkomnar kommissionens förslag och ger sitt generella stöd till detta. Förslaget uppfyller de krav som kan ställas på kostnadseffektivitet och rättssäkerhet. Det enhetliga patentskyddet behöver också en väl fungerande domstol som har användarnas förtroende. Sverige verkar därför för att det ska finnas en koppling mellan det enhetliga patentskyddets översättningsarrangemang och den enhetliga patentdomstolen.

dp 7. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om
ändring av rådets direktiv 78/660/EEG om årsbokslut i vissa
typer av bolag avseende mikroenheter (*) (Kommissionens
förslag till rättslig grund: artikel 50(1) i EUF-fördraget)
– Politisk överenskommelse
7229/1/09 DRS 18 COMPET 125 ECOFIN 176 CODEC 298 REV 1

Kommissionen överlämnade år 2009 ett förslag till ändring i det fjärde bolagsrättsliga direktivet. Direktivet syftar till att skapa en harmoniserad upprättning regler för den externa finansiella rapporteringen (årsredovisningen) inom EU och gäller aktiebolag och vissa handelsbolag. Förslaget innebär att harmoniseringen tas bort för mikroföretag och är ett led i EU:s arbete med att minska den administrativa bördan för företagen. Förslaget har varit blockerat i rådet medan parlamentet är positiv till det. Under det innevarande ordförandeskapet har en kompromiss diskuterats som utgår från ett lägre gränsvärde för att definiera mikroföretag och en bibehållen grundharmonisering.

Tidigare behandlad vid samråd med EU-nämnden den 18 september 2009.

Förslag till svenskt ståndpunkt: Sverige kan stödja förslaget, men verka för ett fortsatt krav på att årsredovisningen offentliggörs.

dp 9. Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet,
rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och
Regionkommittén: Inremarknadsakten - Tolv åtgärder för att
stimulera tillväxten och stärka förtroendet för den inre
marknaden "Gemensamma insatser för att skapa ny tillväxt".
- Antagande av slutsatser
9283/11 COMPET 159 MI 217 SOC 357 ENT 97 CONSOM 61 POLGEN 74 FIN 267

Vid mötet kommer slutsatser om kommissionens förslag om Inremarknadsakten att antas.

Svensk ståndpunkt: Regeringen fäster mycket stor vikt vid en väl fungerande inre marknad, baserad på fri rörlighet och öppenhet. Regeringen välkomnar därför att kommissionen presenterat meddelandet om en inremarknadsakt för att öka tillväxten och stärka förtroendet för den inre marknaden.

Det är viktigt att åtgärdsförslagen och därmed slutsatserna i första hand prioriterar förslag som syftar till att stimulera en hållbar tillväxt och sysselsättning och stärka konkurrenskraften i Europa. De föreslagna åtgärdernas bidrag till en grön resurseffektiv ekonomi och samhällsekonomisk kostnadseffektivitet är också betydelsefullt. Dessa faktorer är tillsammans centrala för att underbygga medborgarnas förtroende för den inre marknaden. För regeringen är det också mycket viktigt att värna en öppen handelspolitik gentemot tredje land och att motarbeta förslag som leder till ökad protektionism.

dp 10.

Inrättandet av ett enhetligt tvistlösningssystem för patent
- Riktlinjedebatt

Ordförandeskapet planerar en diskussion om att inrätta en enhetlig patentdomstol som avser både de befintliga europeiska patenten och det kommande enhetliga patentskyddet (se punkterna 5 och 6 ovan). Kommissionen har presenterat principer för det fortsatta arbetet med en patentdomstol som bl.a. innebär att det ska bygga vidare på de rådsslutsatser som antogs under det svenska ordförandeskapet och det tidigare utkastet till domstolslösning, samt att endast ändringar som är nödvändiga för att nå förenlighet med EU-domstolens yttrande 1/09 ska göras.

Förslag till svensk ståndpunkt: Sverige stöder det fortsatta arbete med att nå en lösning för den föreslagna patentdomstolen som är förenlig med EU-fördragen. Sverige ställer sig bakom de principer för arbetet som föreslagits av kommissionen. Sverige avser att återkomma med synpunkter när ett detaljerat förslag presenteras.

Se vidare rådspromemoria.

dp 18c) Nytt europeiskt standardiseringssystem
- Information från Kommissionen

Kommissionen förväntas besluta om ett standardiseringspaket den 24 maj, som kommer att presenteras av kommissionär Tajani på rådsmötet. Paketet förväntas innehålla två delar; en policydel och en lagstiftningsdel. Policydelen förväntas publiceras i form av ett meddelande, som ska fastslå en EU-policy för det kommande årtiondet. Meddelandet kommer att behandla frågor kopplade till standardisering i en globaliserad ekonomi, stöd för innovation samt anpassning av standardisering som metod till nya sektorer, så som tjänster och immaterialrätt. I lagstiftningsdelen förväntas en revidering av det befintliga ramverket som idag består av tre delar; en notifieringsprocedur för tekniska standarder, en reglering av finansiering av standarder och ett beslut om standardisering på området för ICT.

Förslag till svensk ståndpunkt: SE är positiv till en revidering av befintlig reglering och att en policy för det kommande årtiondet tas fram. En ökad användning av standardisering som instrument för konkurrenskraft och tillväxt och skydd för hälsa och miljö är mycket välkommen.

dp 18d) En konsekvent och ansvarsfull tobaksförordning för Europa
- Information från den svenska delegationen

Med anledning av den förestående revideringen av tobaksprodukt-direktivet har Sverige anmält En enhetlig och ansvarsfull tobaksproduktreglering för Europa – information från den svenska delegationen som övrig punkt vid Konkurrenskraftrådet den 30 maj. Snus är i dag förbjudet på den inre marknaden enligt artikel 8 i tobaksproduktdirektivet. Sverige har ett permanent undantag från förbudet i anslutningsfördraget. Samtidigt som snus är förbjudet så tillåts ett flertal liknande, ofta mer farliga, produkter att cirkulera fritt, i princip helt oreglerade. Alltsedan anslutningen 1995 har regeringar, med förankring i riksdagen, argumenterat för att utförselförbudet av snus är diskriminerade och oproportionerligt och att det bör upphävas.

Regeringen vill nu på EU nivå göra en överenskommelse om en enhetlig och ansvarsfull produktreglering för alla tobaksprodukter som – till skillnad från nuvarande ordning – ligger i linje med såväl principen om fri rörlighet för varor som en god folkhälsa. Sverige har tagit fram ett informationsdokument att delges övriga medlemsstater inför KKR. I detta dokument utvecklas vikten av en enhetlig och ansvarsfull produktreglering i det framtida tobaksproduktdirektivet, samt vilka punkter Sverige anser att en sådan reglering bör omfatta.