FAC_forsvar_kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2016/17:47DDE2

PDF

Kommenterad dagordning rådet

2017-05-05

Försvarsdepartementet

Sekretariatet för säkerhetspolitik, internationella relationer och analys

Rådets möte (Försvarsministrar) den 18 maj 2017

Kommenterad dagordning

1. Genomförandet av EUGS på området säkerhet och försvar

Vilken typ av behandling förväntas i rådet: Beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Peter Hultqvist

Förslagets innehåll: Rådet förväntas ha en diskussion om genomförandet av EU:s globala strategi på säkerhets- och försvarsområdet. Vidare förväntas rådet anta rådsslutsatser på detta tema.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar det pågående arbetet med att stärka EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP). Den ambitionsnivå som fastställts i rådsslutsatser av FAC den 14 november och Europeiska rådet den 15 december 2016 och som återbekräftades av rådet i mars 2017 utgör fortsatt grunden för arbetet.

Regeringen lägger stor vikt vid utvecklingen av EU:s civila och militära krishanteringsförmåga och ser positivt på att beslut ska fattas om att stärka planerings- och ledningsstrukturerna för EU:s militära tränings- och utbildningsinsatser. Regeringen lägger särskild vikt vid utvecklingen av EU:s civila krishanteringsförmåga, ett område där Sverige idag är en ledande aktör. Inför utrikesrådets möte i maj och även fortsättningsvis under våren kommer regeringen aktivt driva på för att den civila förmågan ska bli snabbare, flexiblare och mer reaktiv. Regeringen välkomnar ansträngningar

för att förbättra europeiskt samarbete inom försvarsområdet. Regeringen anser att samarbete ska vara mellanstatligt och bidra till att stärka unionens sammanhållning.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Uppföljningen av EU:s globala strategi på säkerhets- och försvarsområdet föredrogs senast för EU-nämnden den 3 och 5 mars 2017.

Fortsatt behandling av ärendet:

De rådsslutsatser som antas av FAC den 18 maj förväntas utgör grunden för diskussionen om säkerhet och försvar vid Europeiska rådets möten den 22- 23 juni.

Faktapromemoria:

N/A

2. Samarbetet mellan EU och Nato

Vilken typ av behandling förväntas i rådet: Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Peter Hultqvist

Förslagets innehåll: Rådet förväntas ha bli uppdaterade av EU:s utrikestjänst rörande implementering av samarbetsområdena mellan EU och Nato.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar att arbetet med implementeringen av den gemensamma EU-Natodeklarationen som undertecknades i juli 2016 och ställer sig positivt till praktiskt samarbete, t ex gällande motverkande av hybridhot.

Regeringen lägger vikt vid EU:s ägar- och aktörskap, organisationernas olika karaktär samt att samarbete ska bygga på komplementaritet. Det är viktigt att respektive organisations mandat och beslutsautonomi respekteras.

2 (3)

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Uppföljningen av samarbetet mellan EU och Nato föredrogs senast för EU- nämnden den 11 november 2016.

Fortsatt behandling av ärendet:

En första rapport rörande implementering av samarbetsområdena ska presenteras i juni 2017 och utgör grunden för diskussionen vid Europeiska rådets möten den 22-23 juni.

Faktapromemoria:

N/A

3 (3)