FAC handel, Kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2022/23:4F0131

PDF

Kommenterad dagordning

2023-05-08

Utrikesdepartementet

Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad

Rådet för utrikes frågor (handel) den 25 maj 2023

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

3.Handelsrelationen EU-USA

Vilken typ av behandling förväntas i rådet: Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell

Förslagets innehåll: Rådet väntas diskutera den senaste utvecklingen i den transatlantiska handelsrelationen.

Förslag till svensk ståndpunkt: USA är en av Sveriges viktigaste handelspartners och den transatlantiska relationen är avgörande för svensk ekonomi, säkerhet och välstånd. En god transatlantisk handelsrelation är en central prioritering för det svenska ordförandeskapet, som därför verkar för att EU ska driva en ambitiös och framåtblickande linje i förhållande till den amerikanska administrationen.

Det svenska ordförandeskapet välkomnar framstegen som görs mellan EU och USA på handelsområdet. Det gäller framför allt förberedelserna inför det fjärde mötet i det handelsteknologiska rådet (Trade and Technology Council, TTC) som äger rum i Luleå den 30–31 maj.

Inom ramen för TTC är ordförandeskapets målsättning ett fördjupat samarbete med USA för att främja grön omställning, ökat amerikanskt engagemang i WTO samt arbetet med att ta fram gemensamma standarder för ny teknik.

Regeringen stödjer denna ansats.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Statsrådet Forssell informerade näringsutskottet den 17 november 2022 och samrådde med EU- nämnden den 18 november 2022 om handelsrelationen mellan EU och USA, inför rådet för utrikes frågor (handel) den 25 november 2022.

Fortsatt behandling av ärendet: -

Faktapromemoria: Nej

4. Handelsrelationen EU-Kina

Vilken typ av behandling förväntas i rådet: Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell

Förslagets innehåll: Rådet förväntas ha en framåtsyftande diskussion om handelsrelationen mellan EU och Kina.

Förslag till svensk ståndpunkt: Det svenska ordförandeskapet verkar för stärkt EU-enighet samt ett fördjupat transatlantiskt samarbete i Kinafrågor och tar upp frågan för diskussion i rådet för utrikes frågor (handel).

Kina är fortsatt en viktig handelspartner för EU samtidigt som handeln med Kina också medför utmaningar. Det svenska ordförandeskapet anser att EU behöver föra dialog med Kina när det är i linje med EU:s intressen och värderingar, till exempel för att främja handel på rättvisa villkor – vilket inkluderar förbättrat marknadstillträde och företagsklimat för europeiska företag – samt bemöta globala utmaningar som klimatfrågan. Samtidigt värnar ordförandeskapet EU:s säkerhet och står tydligt upp för den regelbaserade världsordningen och folkrätten, inklusive respekten för mänskliga rättigheter. EU måste stärka sin motståndskraft och säkerhet, samt minska beroenden utan att inskränka frihet och frihandel, som är avgörande för EU:s konkurrenskraft och välstånd.

Regeringen står bakom denna linje.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Tidigare statssekreterare Krister Nilsson informerade näringsutskottet den 19 maj 2022 och tidigare statsrådet Anna Hallberg samrådde med EU-nämnden den 25 maj 2022 om

2 (4)

handelsrelationen mellan EU och Kina, inför rådet för utrikes frågor (handel) den 3 juni 2022.

Fortsatt behandling av ärendet: -

Faktapromemoria: Nej

5.Världshandelsorganisationen (WTO): Förberedelser inför den 13:e ministerkonferensen (MC13)

Vilken typ av behandling förväntas i rådet: Informationspunkt

Ansvarigt statsråd: Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell

Förslagets innehåll: EU-kommissionen kommer ge en lägesuppdatering om arbetet inom WTO samt informera om förberedelserna inför WTO:s trettonde ministerkonferens (MC13), som planeras hållas i slutet av februari 2024.

Efter den framgångsrika ministerkonferensen (MC12) i juni 2022, då ett flertal överenskommelser nåddes, pågår uppföljning och fortsatt förhandlingsarbete inför nästa ministerkonferens, MC13.

Frågor som diskuteras och som kan förväntas utgöra del av resultaten vid nästa ministerkonferens är framför allt jordbruksfrågor (inklusive livsmedelsförsörjning), förbud mot skadliga fiskesubventioner, WTO-reform (inklusive överprövningsorganets framtid), utvecklingsfrågor, plurilaterala förhandlingar om e-handel och en förlängning av moratoriet för tullar på elektroniska överföringar, samt ett eventuellt utvidgat undantag från immaterialrättsregler (Trips) för diagnostik och behandlingar av covid-19.

Förslag till svensk ståndpunkt: På ordförandeskapets initiativ ska rådet informeras om arbetet inom WTO och förberedelserna inför MC13, i syfte att förbereda rådet för MC13.

Det är viktigt att EU fortsätter visa ledarskap och arbetar vidare för nödvändiga reformer av WTO och förberedelserna av nästa ministermöte. Det svenska ordförandeskapet stödjer vidare EU-kommissionens arbete med att återupprätta WTO:s tvistlösningsmekanism i två steg för att hantera handelskonflikter.

Regeringen stödjer denna linje.

3 (4)

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Statsrådet Forssell informerade Näringsutskottet den 17 november 2022 och samrådde med EU-nämnden den 18 november 2022 om WTO, inför rådet för utrikesfrågor (handel) den 25 november 2022.

Fortsatt behandling av ärendet: Inför MC13, som ska hållas i slutet av februari 2024 kommer lägesuppdatering ske vid FAC handel i slutet av 2023, samt avstämning av svensk förhandlingsposition i anslutning till MC13.

Faktapromemoria: Nej

4 (4)