Ekofin_Kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:490FAB

PDF

Kommenterad dagordning

Rådet

2018-02-12

Finansdepartementet

Ekofinrådets möte den 20 februari 2018

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av den preliminära dagordningen

2.(ev.) Godkännande av A-punktlistan Lagstiftningsöverläggningar

3.Övriga frågor

Aktuella lagstiftningsförslag om finansiella tjänster

-Informationspunkt

Ordförandeskapet väntas informera om hur arbetet går med aktuella lagstiftningsförslag om finansiella tjänster.

Icke lagstiftande verksamhet

4.Hållbar finansmarknad: Rekommendationer från högnivåexpertgruppen

- Diskussionspunkt

Rådet ska få en presentation av och diskutera den rapport med rekommendationer till kommissionen som EU:s expertgrupp för en hållbar finansmarknad har tagit fram.

Ärendet har inte tidigare behandlats i EU-nämnden.

I slutet av 2016 tillsatte kommissionen en expertgrupp, High Level Expert Group on Sustainable Finance, i syfte att analysera och föreslå åtgärder för att främja en hållbar finansmarknad och hållbara investeringar.

Expertgruppen, som består av representanter för företag, intresseorganisationer och akademin, lämnade sin slutrapport till kommissionen den 31 januari 2018. Rapportens rekommendationer utgör underlag för det förslagspaket för en hållbar finansmarknad som kommissionen väntas lägga fram under våren. Rekommendationerna handlar bland annat om obligatorisk klimatredovisning för företag och investerare och en gemensam EU-taxonomi för gröna investeringar.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar rapporten och dess rekommendationer som ett viktigt bidrag till kommissionens fortsatta analys och utformning av konkreta förslag för att främja en hållbar finansmarknad och hållbara investeringar inom EU.

5.Beviljande av ansvarsfrihet för kommissionen för genomförandet av budgeten för 2016

- Beslutspunkt

Rådet ska anta en rekommendation till Europaparlamentet om att kommissionen bör beviljas ansvarsfrihet för genomförandet av EU-budgeten för 2016.

Ärendet har inte tidigare behandlats i riksdagen. Samråd med EU-nämnden om den Europeiska revisionsrättens årsrapport skedde den 3 november 2017.

Enligt artikel 319 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ska Europaparlamentet, på rekommendation av rådet, bevilja kommissionen ansvarsfrihet för budgetens genomförande. Ansvarsfrihetsprövningen sker varje år och baseras främst på revisionsrättens årsrapport från granskningen av genomförandet av EU:s budget.

I årsrapporten om kommissionens genomförande av EU:s budget 2016 har revisionsrätten i sin revisionsförklaring lämnat ett mer positivt uttalande än tidigare år vad gäller lagligheten och korrektheten i de betalningar som ligger

2 (4)

till grund för räkenskaperna. Revisionsrätten uppskattar att den totala felprocenten har sjunkit från 3,8 procent för 2015 till 3,1 procent 2016. Felprocenten överstiger fortfarande riktmärket på 2 procent för väsentliga fel.

Ordförandeskapets förslag är att rådet rekommenderar att Europaparlamentet beviljar kommissionen ansvarsfrihet för budgetåret 2016. I anslutning till rekommendationen finns en bilaga med rådets kommentarer till rapporten.

Förslag till svensk ståndpunkt

Trots att revisionsrätten lämnat en mer positiv revisionsförklaring än tidigare år ser regeringen fortsatt allvarligt på att kommissionen inte har fått en revisionsförklaring utan reservation för alla delar av budgeten. Det är viktigt att kommissionen vidtar åtgärder för att minska felen vid genomförandet av EU:s budget.

Regeringen anser att bilagan med rådets kommentarer till revisionsrättens rapport innehåller en del viktiga påpekanden och tillräckliga skrivningar om att felnivån i förvaltningen av EU-medel fortsatt behöver förbättras.

Regeringen avser återkomma i frågan om hur Sverige ska rösta vid Ekofinrådet vad gäller rekommendationen att bevilja kommissionen ansvarsfrihet.

6.Budgetriktlinjer för 2019

- Beslutspunkt

Rådet ska anta slutsatser om riktlinjer för EU:s årsbudget 2019

Ärendet har inte tidigare behandlats i riksdagen.

Varje år antar Ekofinrådet slutsatser för att tydliggöra rådets prioriteringar inför den kommande årsbudgetprocessen. Kommissionen väntas presentera sitt förslag till årsbudget 2019 i april eller maj 2018.

I rådets slutsatser betonas att EU-budgeten ska stödja tillväxt, konkurrenskraft, sysselsättning, sammanhållning, jordbruk samt hantera säkerhet, migration och skydd av yttre gränser, samtidigt som budgetdisciplin

3 (4)

upprätthålls. Rådet uppmanar till att tillräckliga resurser allokeras till prioriterade områden, men understryker samtidigt behovet av försiktig budgetering och tillräckliga marginaler i årsbudgeten.

I slutsatserna poängterar rådet att justeringar av budgeten under året bör begränsas och respektera taken i budgetramen. Kommissionen uppmanas att ta fram tydliga prognoser för intäkter, utgifter och budgetgenomförande, bl.a. för att undvika oförutsedda justeringar av medlemsstaternas EU- avgifter.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen kan ställa sig bakom slutsatserna eftersom de innehåller sådana budgetrestriktiva skrivningar som regeringen har eftersträvat. Regeringen har tillsammans med andra likasinnade budgetrestriktiva medlemsstater verkat för att slutsatserna ska innehålla tydliga skrivningar om behovet av en restriktiv årsbudget 2019.

7. Övriga frågor

Offentlig upphandling och strategisk investering

-Informationspunkt

Kommissionen ska presentera ett initiativ som syftar till att ta till vara potentialen i offentlig upphandling för att stärka ekonomin, stimulera innovation och bidra till en hållbar utveckling.

Paketet hanteras i första hand i konkurrenskraftsrådet. Inför konkurrenskraftsrådets möte den 30 november 2017 gavs information till näringsutskottet den 23 november 2017 och EU-nämnden den 24 november 2017.

Kommissionen presenterade den 3 oktober 2017 ett initiativ bestående av fyra delar: (1) ett meddelande om offentlig upphandling i och utanför EU, i vilket medlemsstaterna uppmanas att utveckla en strategi för upphandlingspolitiken, (2) ett meddelande om att främja investeringar genom en frivillig förhandsbedömning av upphandlingsaspekterna av stora infrastrukturprojekt, (3) en rekommendation om professionalisering av offentliga upphandlare och (4) en konsultation om stimulans av innovation genom offentlig upphandling.

4 (4)