Ekofin, rev kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:21BA88

DOC
Reviderad

Annoteringar

2009-06-03

Finansdepartementet

Peter Holmgren

Ekofinrådets möte i Luxemburg
den 9 juni 2009
Kommenterad dagordning
- enligt den preliminära dagordning som framkom vid Coreper den 27 maj

1. Antagande av den preliminära dagordningen

2. Godkännande av listan över A-punkter

Inga möjliga a-punkter är ännu kända.

3. Ekonomisk och finansiell utveckling

3.1 Uppdatering av det ekonomiska läget
- meningsutbyte

Sedvanlig genomgång av det ekonomisk och finansiella läget baserat på muntliga redogörelser av ekonomikommissionären Almunia, ECB-chefen Trichet och EFK-ordföranden Wieser.

3.2 Internationella redovisningsstandarder (IFRS)
- meningsutbyte

Mot bakgrund av den finansiella krisen pågår en översyn av de internationella redovisningsstandarder (IFRS) som rör redovisning och värdering av finansiella instrument. Det är angeläget att EU fortsätter att arbeta för en global redovisningsstandard som kan accepteras av börser och finansiella aktörer världen över. Detta är också i linje med de mål som G20 har formulerat.

4. Förberedelser inför Europeisk rådet 18-19 juni

4.1 Europeiskt system för finanstillsyn
- rådets slutsatser

Ekofinrådet ska anta slutsatser inför Europeiska Rådet i juni 2009. Kommissionen har den 27 maj 2009 publicerat ett meddelande European Financial Supervision (COM (2009) 252 final). I detta meddelande föreslår kommissionen att det införs en ny struktur för europeisk finansiell tillsyn bestående av två pelare enligt följande:

Ett organ på makronivå, European Systemic Risk Council (ESRC), och ett nätverk på mikronivå, European System of Financial Supervisors (ESFS), bestående av nationella tillsynsmyndigheter och tre nya europeiska tillsynsmyndigheter motsvarande dagens s k nivå 3-kommittéer, men med utökade befogenheter.

Den finansiella krisen har visat att det finns brister i tillsynen över finansiella företag inom EU. Ett arbete har därför påbörjats för att etablera en ny förstärkt tillsynsstruktur. Att nå en lösning i denna fråga kommer att ha hög prioritet under det kommande svenska ordförandeskapet.

Enligt regerings uppfattning är de Larosière-rapporten en bra utgångspunkt för uppbyggnaden av starkare och mer effektiva europeiska tillsynsfunktioner. I den kommande tillsynsstrukturen är det viktigt att makro- och mikronivåerna är starkt sammankopplade vilket kräver att dessa strukturer etableras samtidigt och tillförsäkras de förutsättningar som krävs för ett starkt och nödvändigt samarbete

4.2 Genomförandet av återhämtningsplanen (EERP)
- rådets rapport

Rådet ska anta en rapport till Europeiska rådet om genomförandet av EU:s ekonomiska återhämtningsplan (EERP) baserad på kommissionens utvärdering.

Utvärderingen visar att åtgärderna generellt sett har fått effekt, varit riktade mot de grupper och sektorer som drabbats värst av krisen samt att de varit förenliga med långsiktiga målsättningar. Fortsatt utvärdering behövs bl.a.

av effekten av de åtgärder som syftat till att underlätta tillgången på finansiering för företag. Utmaningen är nu att försäkra att tillfälliga stimulansåtgärder inte blir permanenta. Slutligen är det nödvändigt att arbeta för att den tillfälligt högre arbetslösheten inte leder till permanent lägre sysselsättning.

Det är angeläget att denna slags utvärderings görs och blir föremål för diskussioner i rådet. Regeringen instämmer i rapportens huvudbudskap.

4.3 Program för bankstöd
- rådets rapport

Ekofinrådet ska anta en rapport till Europeiska rådets möte senare i juni om program för bankstöd. När stödåtgärderna för banksektorn inom EU infördes under hösten har detta skett mot bakgrund av ett europeiskt regelverk i form av meddelanden från kommissionen om tillämpning av statsstödsreglerna och riktlinjer för prissättning av statligt stöd från ECB. Avsikten har varit att dessa regelverk ska ses över efter det att sex månader har förflutit. En översyn har nu gjorts av kommissionen och ECB som bl.a. innehåller förslag bl.a. till reviderad prissättning av statliga garantier. Dessutom har en slutrapport kommit från den arbetsgrupp (task force) som på svenskt initiativ har bildats för att utvärdera effekterna av vidtagna stödåtgärder. Ärendet avser att samla detta i en rapport från Ekofin till Europeiska Rådet.

Det är angeläget med en översyn av de åtgärder som har vidtagits för att stärka banksektorn och därmed värna kreditgivningen till företag och hushåll. Krisen har delvis skiftat fokus sedan man kom överens om åtgärderna, inte minst för att det har blivit tydligare att krisen nu snarast handlar om negativa effekter på realekonomin. Detta är ett skäl till att utformningen av riktlinjerna behöver förändras. Särskilt gäller detta riktlinjerna för utformning av de statliga garantiprogrammen där regeringen anser att prissättningen är en stor anledning till att programmen hittills enbart har utnyttjats i mindre grad. Avgiften borde därför kunna sänkas i linje med vad ECB framhåller. Kommissionen förespråkar en hög avgiftsnivå för att påbörja en avveckling av garantiprogrammen. Situationen på finansmarknaden och för kreditgivningen visar nu tecken på förbättring. Det är dock regeringens uppfattning att inte dra alltför snabba slutsatser av detta då erfarenheterna från krisen visar att situationen kan ändras snabbt och förbättringarna till stor del beror just på det statliga stöd som har lämnats.

4.4 Internationell finansiering av klimatförändringar
- rådets slutsatser

Rådet ska anta slutsatser rörande EU:s syn på finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländerna vilket kommer att bli ett av Ekofins bidrag till Europeiska rådet den 18-19 juni.

Ekofinrådet har arbetat vidare på de finansieringsfrågor som Europeiska rådet pekade ut i mars. Slutsatserna från detta arbete väntas fokusera på ett antal centrala frågor kring den finansiella arkitekturen. Bland annat väntas frågor kring finansieringskällor samt vilka kriterier som bör gälla för en bidragsnyckel. Slutsatserna väntas även kommenterar ett förslag gällande s.k. Low carbon development strategies samt hur dessa strategier kan mätas, rapporteras och verifieras. Även väntas riktlinjer om att i första hand befintliga institutioner och mekanismer bör användas för den internationella finansiering av klimatåtgärder.

Som inkommande ordförande land anser regeringen att det är centralt att arbetet med finansieringsfrågan kommer så långt som möjligt eftersom detta är en nyckelfråga i de internationella klimatförhandlingarna.

5. Skatteärenden

5.1 (ev.) Uppförandekoden för företagsbeskattning
- arbetsgruppens rapport och rådets slutsatser

ÄRENDET UTGÅR

5.2 God förvaltning i skattefrågor
- rådets slutsatser

Rådet ska anta slutsatser med riktlinjer för det fortsatta arbete inom några av de frågor som omfattas att principerna för god förvaltning i skattefrågor. Förhandlingar pågår om hur slutsatserna ska formuleras men det står klart att de främst syftar till att driva på arbetet med förslagen till tre reformerade direktiv som reglerar det administrativa samarbetet och informationsutbytet på skatteområdet

Vid Ekofinmötet i maj i år presenterade kommissionen ett meddelande om god förvaltning skattefrågor. I meddelandet gavs en överblick över allt arbete som pågår inom EU och som innebär ökad transparens, informationsutbyte och rättvis konkurrens på skatteområdet. Meddelandet välkomnades av Ekofinrådet som avsåg att återkomma i frågan till mötet i juni.

Slutsatserna syftar till att slå fast OECD:s internationellt vedertagna standard för informationsutbyte. Det arbete som pågår med att utvidga direktivens tillämpningsområden och effektivisera förfarandet kring informationsutbytet framhålls i positiva ordalag. När det specifikt gäller direktivet om beskattning av inkomster från sparande i form av räntebetalningar framhålls de diskussioner som förs och som syftar till försvåra ett kringgående av dessa regler i positiva ordalag. Åtgärder bör vidtas för att direktivet ska få en så lång räckvidd som möjligt i såväl medlemsstater som anslutna tredjeländer. Man förväntar sig en politisk överenskommelse om detta direktiv under hösten 2009.

Vidare inbjuder slutsatserna det kommande ordförandeskapet att lämna en framstegsrapport om god förvaltning i skattefrågor under hösten 2009. Enligt regeringens uppfattning är det en angeläget att arbetet kan fortsätta med de föreslagna slutsatstera som bas.

5.3 (ev.) Momsskatteundanhållande vid import
- politisk överenskommelse

ÄRENDET UTGÅR

5.4 (ev.) Moms; tekniska tillägg
- politisk överenskommelse

ÄRENDET UTGÅR

6. (ev.) Övriga ärenden

Inga övriga ärenden är ännu kända.

_______________________

International Financial Reporting Standards.