Till innehåll på sidan

FAC, Kommenterad dagordning den 14 november 2022

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2022/23:4EA27E

PDF

Kommenterad dagordning

Europeiska unionens råd

2022-11-07

Utrikesdepartementet

Europakorrespondentenheten

Rådet för utrikes frågor den 14 november 2022

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

3.Aktuella frågor

Informationspunkt

EU:s höga representant väntas ta upp aktuella frågor på det utrikes- och säkerhetspolitiska området.

4. Rysslands aggression mot Ukraina

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Utrikesminister Tobias Billström

Diskussionens innehåll: Rådet förväntas diskutera Rysslands aggression mot Ukraina.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen fördömer i starkast möjliga ordalag Rysslands aggression mot Ukraina.

EU bör tillsammans med partners och likasinnade upprätthålla och öka trycket på Ryssland, inklusive genom utökade sanktioner, isolering i multilaterala forum och ansvarsutkrävande för de brott som har begåtts under aggressionen.

Det är angeläget att EU fortsätter att visa handlingskraft genom att kontinuerligt ta fram ytterligare sanktionspaket, samt att EU fortsätter arbetet med att säkerställa efterlevnaden av redan beslutade sanktionspaket.

Tillsammans med partners bör EU även vidta ytterligare åtgärder till stöd för Ukraina. Utöver fortsatt politiskt, ekonomiskt, humanitärt och militärt stöd bör EU fortsätta arbetet för återuppbyggnaden av ett fritt och demokratiskt Ukraina samt verka för ett strukturerat och förutsägbart makrofinansiellt stöd.

EU bör aktivt stödja och uppmuntra kandidatlandet Ukrainas fortsatta reformsteg. Samtidigt måste utvidgningsprocessens integritet och trovärdighet värnas genom ett meritbaserat förhållningssätt till Ukrainas fortsatta EU-närmande.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Rysslands aggression mot Ukraina behandlades senast vid EU-nämndens sammanträde den 19 oktober 2022 inför ett möte mellan EU:s stats- och regeringschefer den 20–21 oktober.

5. Stora sjöregionen

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Utrikesminister Tobias Billström

Diskussionens innehåll: Rådet förväntas diskutera utvecklingen i Stora sjöregionen och hur EU:s samlade engagemang i regionen kan bidra till en fredlig utveckling.

Förslag till svensk ståndpunkt: EU:s engagemang i Stora sjöregionen bör vara långsiktigt och strategiskt. EU bör anta en integrerad regional ansats för att hantera grundorsakerna till konflikterna i östra Demokratiska republiken Kongo och bidra till regional stabilitet och utveckling. I denna bör EU särskilt kraftsamla mot illegal utvinning och handel med naturresurser.

EU bör fördjupa dialogen med länderna i regionen. EU:s engagemang är viktigt för att värna respekten för folkrätten, inklusive de mänskliga rättigheterna. Det är viktigt att EU har ett principstyrt förhållningssätt till konflikten i östra Demokratiska republiken Kongo och förmedlar tydliga budskap när brott mot folkrätten begås.

2 (4)

EU bör fortsätta stödja de befintliga regionala dialogspåren, både Angolas medlingsinitiativ samt Östafrikanska gemenskapens Nairobi-process.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Stora sjöregionen behandlades senast vid EU-nämndens sammanträde den 15 juli 2022 inför ett möte i rådet för utrikes frågor den 18 juli.

6. Västra Balkan

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Utrikesminister Tobias Billström

Diskussionens innehåll: Rådet förväntas diskutera utrikes- och säkerhetspolitiska aspekter av EU:s förbindelser med länderna på Västra Balkan.

Förslag till svensk ståndpunkt: EU:s förbindelser med länderna på Västra Balkan är viktiga för säkerheten och utvecklingen i Europa, särskilt mot bakgrund av Rysslands aggression mot Ukraina.

Unionens agerande bör vara samstämmigt, strategiskt och trovärdigt. EU och länderna på Västra Balkan bör tydligt bekräfta sitt ömsesidiga och strategiska intresse för Europas säkerhet och den regelbaserade europeiska säkerhetsordningen. Ett utökat samarbete är av strategisk betydelse också i ett läge då andra aktörer strävar efter att stärka sitt inflytande i regionen. EU- närmandet är även ett instrument för att stärka genomgripande samhällsreformer och institutioner i länderna på Västra Balkan.

EU bör inskärpa sin förväntan att länderna på Västra Balkan ansluter sig till unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. EU bör också se över möjligheten att stärka samarbetet med och stödet till de länder som anpassar sig till unionens politik avseende Rysslands aggression mot Ukraina.

EU bör även betona vikten av reformer, inte minst avseende respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Unionen bör fortsätta att motverka desinformation och hybridhot. EU bör bejaka önskemål från länderna om stöd i energifrågor, inklusive energisäkerhet, och eftersträva ett närmare samarbete på migrationsområdet.

3 (4)

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Västra Balkan behandlades senast vid EU-nämndens sammanträde den 22 juni 2022 inför ett möte mellan EU:s stats- och regeringschefer den 23–24 juni.

4 (4)