GAC_Kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:48F4CD

PDF

Kommenterad dagordning rådet

2017-11-13

Statsrådsberedningen

Allmänna rådets möte den 20 november 2017

Kommenterad dagordning

1. Godkännande av dagordningen

Lagstiftande verksamhet

2. (Ev.) A-punkter

Icke lagstiftande verksamhet

3.(Ev.) A-punkter

4.Utkast till kommenterad dagordning för Europeiska rådets möte den 14–15 december 2017

Diskussionspunkt

Vid mötet kommer ett utkast till annoterad dagordning inför Europeiska rådet den 14-15 december att behandlas. Dagordningen har ännu inte delgivits medlemsstaterna. På basis av tidigare uppgifter från Europeiska rådets ordförande, kan ER förväntas behandla migration, uppföljning av Göteborgstoppmötet om rättvisa jobb och tillväxt, extern säkerhet och försvar och externa relationer. Europeiska rådet förväntas även att mötas i utökad krets för ett Eurotoppmöte. Europeiska rådet kommer även att träffas i artikel 50-krets för att diskutera förhandlingarna med Storbritannien om dess utträde ur EU.

Förslag till svensk ståndpunkt

Den annoterade dagordningen har ännu inte delgivits medlemsstaterna.

5. Uppföljning av Europeiska rådet

Diskussionspunkt

Bakgrund

Allmänna rådet ska enligt fördraget säkerställa samstämmigheten i de olika rådskonstellationernas arbete. Det ska också, tillsammans med Europeiska rådets ordförande och kommissionen, förbereda och säkerställa uppföljning av Europeiska rådets möten. I enlighet med detta arbetssätt ska Allmänna rådet nu följa upp Europeiska rådets möte den 19-20 oktober.

Förslag till svensk ståndpunkt

Sverige välkomnar en mer systematisk process för uppföljning av Europeiska rådets slutsatser.

6. Lagstiftningsprogrammering – Kommissionens arbetsprogram för 2018

Diskussionspunkt

Bakgrund

Vid Allmänna rådet den 20 november presenterar kommissionen sitt arbetsprogram för 2018. Därefter väntas en diskussion som avser att bli rådets bidrag till den gemensamma förklaringen där de tre institutionerna rådet, parlamentet och kommissionen enas om de viktigaste lagstiftningsprioriteringarna för det kommande året.

Kommissionens arbetsprogram för 2018 innehåller 26 nya initiativ, 66 prioriterade pågående förslag, 15 förslag som dras tillbaka och 15 förslag som ingår i s.k. REFIT-åtgärder. Arbetsprogrammet, som har namnet En agenda för en mer enat, starkare och mer demokratisk Europa, utgår som tidigare år från kommissionens tio prioriteringar för mandatperioden. Genom arbetsprogrammet avser kommissionen att avsluta det pågående arbetet inom ramen för bland annat strategin för den digitala inre marknaden, kapitalmarknadsunionen, energiunionen och bankunionen. Arbetsprogrammet innehåller även långsiktiga initiativ för EU:s framtid fram till 2025 och tiden efter det, så som en ny långtidsbudget, meddelande om EU:s framtida energi- och klimatpolitik samt initiativ gällande rättsstatens principer.

2 (4)

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar i stort kommissionens arbetsprogram för 2018. Regeringen ser positivt på att kommissionen behåller fokus på de tio prioriteringar som den tagit fram för sin mandatperiod där arbetet fortsätter med bland annat inre marknadsstrategin, strategin för den digitala inre marknaden, kapitalmarknadsunionen, cirkulär ekonomi och migrationsagendan. Även kommissionens övergripande ambition om EU som en starkare global aktör och fortsatta frihandelsförhandlingar kan välkomnas. Det är dock problematiskt att kommissionen öppnar för större reciprocitet i handelsutbytet med länder utanför EU. Det är därför viktigt att kommande förslag utformas så att de inte leder till ökad protektionism, vilket är negativt för EU och Sverige.

Regeringen välkomnar att kommissionen prioriterar att omsätta redan utlovade förslag till lagstiftning och därefter genomföra dessa. EU måste leverera på de områden som de åtagit sig och där det finns ett tydligt europeiskt mervärde. Det är även viktigt att kommissionen fortsatt främjar arbetet med bättre lagstiftning och genomförandet av det interinstitutionella avtalet. Regeringen anser att det är positivt att kommissionen har en längre tidshorisont gällande de globala hållbarhetsmålen, inklusive Parisavtalet och klimat- och energipolitiken. Det är även viktigt att kommissionen presenterar ett förslag till modern långtidsbudget under nästkommande år. Regeringen ser även fram emot att kommissionen lägger fram ett förslag om rättsstatens principer i slutet på nästa år.

Varje enskilt initiativ som presenteras måste dock bedömas och beredas på sina egna meriter. Regeringen kommer att få anledning att återkomma till riksdagen allt eftersom de enskilda lagstiftningsinitiativen presenteras.

Datum för tidigare behandling i riksdagen

Frågan har tidigare behandlats i EU-nämnden inom ramen för lagstiftningsplaneringen inför Allmänna rådet 25 september 2017.

Fortsatt behandling av ärendet

Nästa steg i processen blir att de tre institutionerna skriver under en gemensam förklaring i samband med Allmänna rådet i december.

3 (4)

7. IIA – Genomförande

Informationspunkt

Ordförandeskapet förväntas kort informera rådet om aktuella åtgärder i genomförandet av det Interinstitutionella avtalet om bättre lagstiftning (IIA).

Datum för tidigare behandling i riksdagen

Frågan har tidigare behandlats i EU-nämnden inför Allmänna rådet 20 juni 2017.

8. Europeiska planeringsterminen 2018 – Färdplan

Informationspunkt

Det nuvarande och inkommande ordförandeskapet förväntas presentera en planeringsöversikt (färdplan) för den europeiska terminen 2018. Färdplanen har ännu inte delgivits medlemsstaterna.

Den europeiska terminen är det ramverk inom EU som syftar till att öka samstämmigheten i rapporteringen och granskningen av medlemsstaternas åtgärder inom ramen för EU:s tillväxt- och sysselsättningsstrategi (Europa 2020), stabilitets- och tillväxtpakten samt förfarandet för övervakning av makroekonomiska obalanser.

Datum för tidigare behandling i riksdagen

Europiska planeringsterminen har tidigare behandlats i EU-nämnden inför Allmänna rådet 20 juni 2017.

9. (Ev.) Övriga frågor

4 (4)