Nord Stream 2

Interpellationsdebatt 28 februari 2017

Protokoll från debatten

Anföranden: 8

Anf. 1 Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på interpellationer

Herr talman! Mikael Oscarsson har frågat mig av vilka skäl jag och regeringen inte har tagit några egna initiativ och om vi avser att ta några initiativ på EU-nivå för att stoppa Nord Stream 2. Han har också frågat om jag är beredd att verka för lagstiftning som gör klart att det kommunala självstyret inte omfattar rätten att fatta beslut som inverkar på svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

Oscarsson har vidare ställt frågor om regeringens kännedom om innehållet i samtliga avtal som ingåtts mellan Karlshamn och Nord Stream 2:s underleverantörer samt huruvida det är rimligt att Gazprom får sekretessbelägga information. Oscarsson frågar slutligen vilka åtgärder jag är beredd att vidta med anledning av att avtalet mellan hamnen och Wasco bygger på felaktiga uppgifter.

Mikael Oscarsson inleder sin långa rad av frågor med ett antagande om att regeringen inte har tagit några initiativ på EU-nivå i fråga om Nord Stream 2. Detta stämmer inte, vilket Mikael Oscarsson också är väl informerad om. Statsministern har tagit upp frågan i Europeiska rådet och energiministern i energirådet. Tillsammans med sin danske kollega har energiministern nyligen sänt ett brev till de två kommissionärer som har ansvar för energifrågorna inom EU. Regeringen har också regelbundet fört samtal med EU:s medlemsstater, kommissionen och andra aktörer.

Budskapet har från svensk sida konsekvent varit att Sverige vill säkerställa att EU-rätten följs och energiunionens mål respekteras. Här spelar de bedömningar som kommissionen gör en mycket viktig roll, och vi har därför begärt att kommissionen redovisar sin bedömning för medlemsstaterna. Vi förväntar oss också att alla EU:s medlemsstater tar ett gemensamt ansvar för att säkerställa att EU:s rättsliga, säkerhetsmässiga och politiska intressen värnas.

Jag delar Mikael Oscarssons uppfattning att det finns anledning att se över lagstiftningen i frågor som rör totalförsvarets intressen. Låt mig därför hänvisa honom till regeringens nyligen antagna nationella säkerhetsstrategi, där det går att läsa att regeringen kommer att genomföra en översyn av vilka författningsändringar som kan behöva göras för att bättre tillgodose statens behov av att kunna värna totalförsvarets intressen på olika områden i samhället. Denna översyn förbereds för närvarande i Regeringskansliet genom utarbetandet av kommittédirektiv och avses att beslutas i närtid.

Vi har från regeringens sida, herr talman, haft en omfattande och god dialog med Karlshamns kommun om den planerade verksamhetens genomförande. Regeringen har informerat Karlshamn om det allmänna säkerhetspolitiska läget kring Östersjön och de försvarspolitiska intressena i området. Vi gör bedömningen att den planerade verksamheten i Karlshamn kan hanteras på ett tillfredsställande sätt genom att berörda myndigheter i samverkan vidtar säkerhetshöjande åtgärder. Avgörande för regeringens ställningstagande har varit en helhetsbild, inte enskilda uppgifter om antal fartyg som anlöper hamnen.

Jag konstaterar att Karlshamns hamn inte kommer att hyras ut, utan att hamnbolaget säljer en logistiklösning där man tar hand om verksamheten på land, inklusive lossning, lagerhållning och lastning av rörelementen. Karlshamn är också en kommersiell hamn som redan hanterar ett betydande handelsflöde, med delvis rysk anknytning. Handeln över Östersjön är fortsatt ett starkt svenskt intresse, såväl ekonomiskt som politiskt.


Anf. 2 Mikael Oscarsson (KD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Ja, jag har noterat det dansk-svenska brevet från energiminister Baylan och den danske energiministern Lars Christian Lilleholt som skickades till EU-kommissionen samtidigt som regeringen i Stockholm vek ned sig i Karlshamnsfrågan.

Att Nord Stream 2 inte går ihop med de politiska målsättningarna att differentiera energikällorna och minska behovet av fossila energikällor är redan väl känt. Det bekräftades även i går, den 27 februari, på energiministrarnas möte i Bryssel, då EU-kommissionen än en gång gick ut med ett tydligt uttalande om att Nord Stream 2 inte behövs och att det går helt emot Energiunionens politiska målsättningar.

Det åligger dock EU:s medlemsstater att sätta stopp för projektet. Det gäller främst de angränsande länderna och förstås främst Tyskland. EU-kommissionen saknar själv befogenheter att fatta ett säkerhetspolitiskt beslut.

Låt oss komma ihåg att Nord Stream 2 ägs till 100 procent av Gazprom, som i sin tur kontrolleras av ryska staten och därmed kan räknas som Kremls förlängda arm.

Att Nord Stream 2:s underleverantörer ska få använda delar av hamnen i Karlshamn står i strid med det svenska försvarets intressen och säkerhet på både kort och lång sikt. Detta menar försvarsminister Peter Hultqvist den 13 december. Han sa vidare att detta skulle försvåra genomförandet av försvarsuppgörelsen från 2015.

Regeringen meddelade återigen i januari att man gör en så pass allvarlig bedömning att man kommer att behöva vidta särskilda hemligstämplade åtgärder för att motverka det hot som Nord Stream 2:s underleverantörers avtal med Karlshamn innebär.

Den fråga som jag finner är viktig att ställa är: Vad är Sveriges initiativ? Varför lyfter inte regeringen i den offentliga debatten fram de försvars- och säkerhetspolitiska konsekvenser som Nord Stream 2 innebär för Sverige? Varför är just den svenska regeringen mest intresserad av att återigen höra att EU-kommissionen inte tycker om projektet? Det har EU-kommissionens företrädare varit tydliga med sedan länge.

Vad gör Sverige konkret för att få stopp på säkerhetshoten? Vad gör regeringen för att lyfta andra länders medvetenhet när det gäller den skada som den nya ryska gasledningen skapar direkt för Sveriges och andra Östersjöländers säkerhet? Har man talat med Tysklands försvarsattaché och försvarsdepartement om säkerhetshoten? Har man talat med Nato om problemet?

Vi vet ju att när Biden, USA:s dåvarande vicepresident, var här sa han: "It's a bad deal for Europe." Detta är ett understatement. Men hur använder man informationen om att det är ett hot mot Sveriges säkerhet?

Finns det överenskommelser med andra Östersjöländers försvarsmakter om hur Östersjöns säkerhet ska skyddas om Nord Stream 2 byggs? Hur ska man hjälpa Ukraina som förlorar ytterligare en stor del av sin förmåga att motstå rysk utpressning och som redan i dag är offer för ryska folkrättsbrott och konstanta militära angrepp?

Vidare har vi frågan om de 700 fartyg som har använts i Blekinge. Den 2 februari 2017 kom det fram i Blekinge Läns Tidning att "uppgiften som sprids i flera riksmedier om 700 ryska fartyg till Karlshamns hamn är osann - det rör sig om sju ryska fartyg". Trots detta förklarade utrikesminister Margot Wallström på presskonferensen den 13 januari att just den ryska affärsverksamheten i Karlshamn är så viktig för hamnen. Har kommunala politiker och även regeringen blivit vilseledda av felaktiga uppgifter som hamnen har överlämnat till beslutsfattare?


Anf. 3 Utrikesminister Margot Wallström (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Det är ingen brist på självgoda kommentarer. Jag kan dock inte låta bli att påminna Mikael Oscarsson om att det parti som han är medlem i faktiskt ingick i den dåvarande alliansregeringen som 2009 medgav tillstånd för Nord Stream att lägga de första två rörledningarna i svensk ekonomisk zon. Vid det laget hade Ryssland använt militärt våld mot Georgien. Det skedde redan 2008. Ryssland hade även stoppat gasleveranserna till Ukraina och EU vid två tillfällen.

Ändå valde den dåvarande regeringen att hålla utrikes- och säkerhetspolitiken borta från beredningen av tillståndsärendet. Det var en naturlig följd av att man då, liksom regeringen nu gör, respekterade havsrätten och tillämpade gällande lagar och regler.

Jag känner inte till att det från svensk sida vidtogs några andra åtgärder i Bryssel eller andra huvudstäder för att på utrikes- eller säkerhetspolitiska grunder stoppa Nord Stream. Jag nämner inte detta bara för att kritisera alliansregeringen utan för att ställa Mikael Oscarssons kritik i relief till hur hans kollegor i den dåvarande regeringen faktiskt agerade.

Jag har heller inte hört att Mikael Oscarsson har påverkat dem som verkligen skulle kunna göra skillnad, nämligen hans partikamrater i exempelvis Tyskland. Det är de som ska köpa gasen. Det är det som kommer att avgöra om detta är ett kommersiellt intressant företag framöver.

Regeringen måste säkerställa att vi agerar utifrån folkrätten och att det vi gör vilar på en solid och rättssäker grund samt att det bygger på en så fullständig kännedom som möjligt om relevanta fakta. Därför genomfördes under 2016 ett gediget arbete inom Regeringskansliet rörande vilka möjligheter som finns att tillämpa gällande svensk författning och vilka ramar som sätts av grundlagen vad gäller det kommunala självstyret.

Samtidigt tog vi in information från såväl berörda myndigheter som de olika aktörerna på lokal nivå. Med utgångspunkt i det arbetet gjorde regeringen en helhetsbedömning av vilka åtgärder som var lämpliga att vidta i förhållande till de beslut som fattas på lokal nivå.

På EU-nivå har vi konsekvent drivit linjen att Nord Stream 2 måste vara förenligt med relevanta delar av EU-rätten och respektera de energipolitiska målsättningarna inom energiunionen. Detta måste ju ha gällt också när den förra regeringen tog beslut om Nord Stream. Det räcker inte att hävda att projektet måste stoppas om man inte är klar över vilka rättsliga och politiska förutsättningar som finns för att uppnå ett sådant resultat.

Tycker Mikael Oscarsson att vi ska agera utan att ha en rättslig grund för detta? Hur skulle det se ut?

Kommissionens bedömningar är helt centrala när det gäller EU-politiken och energipolitiken. Regeringen har tydligt framfört att vi förväntar oss att kommissionen genomför en ingående granskning av hur detta stämmer med EU-lagstiftningen och med energiunionens målsättningar samt att man återrapporterar till medlemsstaterna innan EU, förhoppningsvis, kan enas om en gemensam linje om gasledningens framtid.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Regeringen har från början diskuterat vilka författningsändringar som behöver göras för att vi ska kunna tillgodose totalförsvarets behov. Därför tillsätter vi nu en utredning för att komma fram med konkreta förslag på hur dessa författningsändringar ska se ut. Den utredningen kompletteras med en översyn gällande säkerhetsskydd vid utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet.


Anf. 4 Mikael Oscarsson (KD)

Herr talman! Statsrådet säger att den förra regeringen skulle ha tänkt på detta 2009, när man tog beslut om Nord Stream. Men det är en regerings ansvar att fatta beslut utifrån dagens situation. Detta kunde säkert ha gjorts bättre 2009, men nu står vi här i dag.

Försvarsministern har i närtid varit tydlig med att detta är dåligt för Sveriges säkerhet. Man måste ju ta beslut utifrån dagens läge. Vad gör regeringen för att öka andra länders medvetenhet om skadan som den nya ryska gasledningen gör för Sveriges säkerhet?

Karlshamns iver att tjäna ett antal miljoner på affärer med rysk gas står i bjärt kontrast till det uttalande som i går kom från Norrköping. Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och före detta partisekreterare för Socialdemokraterna, säger att situationen är betydligt mer laddad nu, med situationen i Ukraina och med Putins allt högre tonläge. Stjernkvist säger att vi i dag inte kan se något säkerhetspolitiskt hot, men affären påverkar Norrköping för några år framåt, och då måste säkerheten gå före pengarna. Detta är det centrala - säkerheten måste gå före pengarna.

Vad gäller avtalet om Gotland, som var färdigförhandlat, sa man att regeringen tar på sig att försöka begränsa den information som lämnas ut och kommer att underrätta Nord Stream när en sådan begäran från tredje part har framställts. Denna fråga har utrikesministern inte alls berört. Är ett sådant avtal, en fråga som rör rikets säkerhet, verkligen förenligt med den svenska offentlighetsprincipen? Och har regeringen insyn i de avtal som nu har slutits?

Det har ju kommit fram att inte ens de ansvariga politikerna lokalt i Karlshamn får reda på vad som står i avtalet. Detta gör att man blir misstänksam. Är det samma typ av avtal som nu har slutits, och är det då förenligt med den svenska offentlighetsprincipen?

En märklig sak, som utrikesministern inte kommenterar, är alla dessa ryska fartyg som har lyfts fram. Enligt Blekinge Läns Tidning rör det sig i själva verket om sju stycken. Hur är det egentligen med de olika fakta som har cirkulerat?

När jag tittar på hela det här handhavandet undrar jag: Var finns den genomgående tanken? Man sa nej till att skriva under det gemensamma brevet i mars, tillsammans med sju andra länder. Man var också väldigt sent ute med att informera partikamraterna. Varför är inte frågan om rikets säkerhet viktigare för regeringen?


Anf. 5 Åsa Eriksson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Det märks att Mikael Oscarsson är otroligt engagerad i den här frågan, och han kommer med väldigt många detaljer. Jag minns att vi stod här och debatterade ungefär samma sak i slutet av augusti eller början av september. Då hörde vi utrikesministern säga att man kanske inte tycker att Nord Stream 2 är en jättebra idé, men man har ännu inte hittat någon legal grund för att säga nej till projektet.

För några minuter sedan hörde jag att utrikesministern än en gång frågade Mikael Oscarsson på vilka grunder han menar att regeringen skulle agera och, i så fall, säga nej till detta. Jag ställer samma fråga till Mikael Oscarsson: Ska vi bryta mot internationell rätt? Vilka grunder har Mikael Oscarsson hittat för att kunna stoppa detta projekt?


Anf. 6 Utrikesminister Margot Wallström (S)

Herr talman! Jag begär egentligen bara att Mikael Oscarsson ska agera och argumentera konsekvent. Tonläget är högt i en stor och komplex fråga som han mycket väl vet att regeringen har hanterat på bästa sätt. Alliansregeringen hanterade ju Nord Stream 1 som ett strikt affärsmässigt projekt.

Regeringen har gjort en grundlig analys av Nord Stream 2 och kommit fram till några slutsatser. För det första finns det inga folkrättsliga förutsättningar att stoppa projektet så länge Nord Stream 2 uppfyller de miljökrav som kan ställas. Regeringen kan heller inte sätta sig över det kommunala självstyret och måste respektera avtals- och näringsfriheten.

För det andra kommer inte hamnen i Karlshamn att upplåtas åt Nord Stream 2, utan arbetet på land utförs av hamnens egen organisation. Där skiljer sig de två hamnarna, Slite och Karlshamn, åt.

Det är ett starkt svenskt intresse att handel fortsätter att bedrivas över Östersjön. Ett ifrågasättande av verksamheten i Karlshamn, som den är upplagd, skulle leda vidare mot långtgående frågor om regeringens generella inställning till handel med och trafik till och från Ryssland.

Kommissionen och EU:s medlemsstater bör tillsammans hitta en gemensam hållning till projektets framtid vad gäller de energipolitiska målen, och det är denna målsättning som vi arbetar efter. Vi ska se till att vi uppfyller våra folkrättsliga förpliktelser, och vi ska se till att detta kan ske i kombination med att vi respekterar våra energipolitiska mål som de är formulerade i EU.

Som sagt: Mikael Oscarsson skulle kunna göra en ännu större insats genom att ligga på sina partivänner i till exempel Tyskland, som kommer att vara framtida köpare av rysk gas. Det är förstås också detta som motiverar byggandet av den här gasledningen.

Det är viktigt för mig att säga att det inte räcker med att hävda att projektet måste stoppas om man inte är klar över vilka rättsliga och politiska förutsättningar som finns för att uppnå ett sådant resultat.


Anf. 7 Mikael Oscarsson (KD)

Herr talman! Beskedet är alltså att regeringen gör allting på bästa sätt och att det inte finns någonting mer att säga om detta. Jag har svårt att stämma in i den kören. Om vi ser tillbaka i backspegeln har det hela tiden visat sig att man inte har planerat för detta. Man kunde ha skrivit under det gemensamma brevet, men det gjorde man inte tillsammans med de andra länderna. Man kunde ha satt ned foten i våras. Vi hade diskussioner i början på hösten. Då var mitt förslag att man snabbt skulle tala om att vi inte skulle ställa upp med hamnarna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Sedan säger man: Nu har vi hamnat i problem med lagstiftningen. Regeringen kunde naturligtvis då ha haft en framförhållning och sett till att ha tagit initiativ. Alliansen hade varit välvilligt inställd och sett till att vi hade fått verktygen på plats. Det duger inte i ett land som Sverige att frågor som gäller rikets säkerhet ska beslutas i någon nämnd ute i någon kommun. Det är helt orimligt. Det måste ändras genast.

Frågan som kommer tillbaka för mig och många andra som tittar på detta här: Hur har vi hamnat där vi står i dag? Är det ett direkt resultat av regeringens ovilja att bära ansvar? Nu säger utrikesministern: Det vore bra om Mikael Oscarsson använde sina kontakter i Tyskland. Det kan jag gärna göra. Men låt oss börja med regeringen.

Är det inte rimligt att man berättar varför försvarsministern anser att det är ett hot mot Sveriges säkerhet? Är det inte viktigt att se till att den informationen går fram till grannländerna att det är viktigt för Sverige? Var finns engagemanget från regeringen när det verkligen gäller?


Anf. 8 Utrikesminister Margot Wallström (S)

Herr talman! Tack, Mikael Oscarsson. Alliansen godkände Nord Stream 1. Det håller inte att på den grund som du nu säger agera i fråga om Nord Stream 2 på ett sätt som riskerar att åsidosätta rättssäkerheten, förbiser fakta på marken och i förlängningen också kan undergräva svenska utrikes- och säkerhetspolitiska intressen i form av mellanfolkliga förbindelser, frihandel och EU:s sammanhållning. På vilka rättsliga grunder skulle vi kunna agera?

Vi har sett till att vi från början har kontrollerat vad vi kan göra för att uppfylla alla våra rättsliga förpliktelser. Vi har tittat på hur vi kan agera i EU-sammanhang. Vi samarbetar med andra länder, och vi kommer alltid att se efter våra egna försvars- och säkerhetspolitiska intressen i allt det vi gör.

Vi har agerat helt rättsligt korrekt. Vi kommer dessutom att se till att tillsätta en utredning, vilket alliansregeringen inte heller gjorde, som ser efter totalförsvarets behov. Vi ska se till vad vi behöver ändra på när det gäller till exempel det kommunala självstyret, om det nu är där problemet ligger. Eller det kan vara annan lagstiftning som måste till för att vi i varje läge ska kunna se efter de säkerhetspolitiska intressena.

Det arbetet har vi satt igång. Det var en diskussion som startade när vi började titta på ärendet. Sanningen att säga är det så att ingenting hände efter Nord Stream 1. Ingenting kan bevisas ha införts efter Nord Stream 1 som på något sätt skulle rubba det som vi har gjort och de beslut som vi har fattat i det här läget. Vi kommer att fortsätta att agera på laglig grund. Vi kommer att fortsätta att agera för Sveriges intressen vad gäller säkerhet och försvar också i fortsättningen.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellation 2016/17:320 Nord Stream 2

av Mikael Oscarsson (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 31 januari tog Karlshamns kommunpolitiker ett beslut som gäller rikets säkerhet. Trots stark avrådan från regeringen, expertmyndigheterna MUST, SÄPO, FRA och Försvarsmakten, beslutade kommunen att Nord Stream 2 ska få använda hamnen i staden för uppläggning av gasrör under de ca 2 år som man planerar att projektet kommer att pågå. Nord Stream 2 är till hundra procent ägt av Gazprom, som i sin tur kontrolleras av ryska staten och därmed kan räknas som Kremls förlängda arm.

Att Nord Stream 2:s underleverantör ska få använda delar av hamnen i Karlshamn står i strid med det svenska försvarets intressen och säkerhet, både på kort och lång sikt. Det menade försvarsminister Peter Hultqvist den 13 december 2016 samt att det skulle försvåra genomförandet av försvarsuppgörelsen från 2015. 

Majoriteten i Karlshamn valde ändå att slå dövörat till. Trots alla varningar valde de att prioritera ekonomin. De 100 miljoner kronor som Nord Stream 2 och underleverantören Wasco Europe utlovade och de, enligt Hamnbolagets vd 50–60 arbetstillfällena, blev alltför lockande.

Regeringen meddelade vid en presskonferens dagen innan, den 30 januari 2017, att man inte alls har svängt utan står fast vid sin bedömning, som offentliggjordes den 13 december 2016. Man sade också att man gör en så pass allvarligt bedömning att man kommer att behöva vidta särskilda hemligstämplade åtgärder för att motverka det hot som avtalet med Karlshamn innebär.

Redan i september 2015 kom frågan om byggandet av Nord Stream 2 upp i de berörda europeiska länderna – regeringen hade mer än ett år på sig att agera kraftfullt på lokal nivå. Karlshamns hamns vd förklarade den 30 januari 2017 att förfrågan från Nord Stream 2 om att få använda Karlshamn diskuterades först 2012–2013, och den aktualiserades sedan 2015. För mer än ett år sedan, i december 2015, var frågan även uppe på agendan för EU:s toppmöte. Statsminister Löfven valde att ligga lågt, och vi vet inte om han över huvud taget förde fram en svensk syn i Nord Stream 2-debatten i europeiska rådet och i så fall vad det var han sa. I mars 2016 bad de baltiska länderna och Polen att Sverige tillsammans med dem och ytterligare fyra länder skulle underteckna ett gemensamt brev till EU-kommissionen där EU-medlemsländerna protesterade mot Nord Stream 2, bland annat med hänsyn till gemensamma europeiska målsättningar som man beslutade inom ramen för den europeiska energiunionen. Regeringen valde då att ligga lågt och lät meddela att man inte hade för avsikt att underteckna brevet.

Vid en interpellationsdebatt med undertecknad den 8 september 2016 sa utrikesministern:

"Regeringen är väl medveten om projektets säkerhetspolitiska dimension, vad gäller möjlig påverkan på länder som Polen, de baltiska länderna och Ukraina. Regeringen har också att värna svenska säkerhets- och försvarspolitiska intressen."

"Vi kommer naturligtvis att se efter våra säkerhetspolitiska intressen. Du kan vara helt övertygad om att vi kommer att titta på den frågan, Mikael Oscarsson."

Utrikesministern sa då också: "Vi tycker inte om det här projektet" och "Vi agerar med de baltiska länderna" och Sverige och de baltiska länderna har "samma syn på detta. Vi tycker att energiunionens mål borde gälla.". 

Frågan som allt fler ställer sig är dock hur vi hamnat där vi står i dag? Är det ett direkt resultat av regeringens ovilja att bära ansvar – både nationellt och på EU nivå?

Utrikesministern förklarade att man inte skrev under brevet till kommissionen i mars 2016, eftersom man inte haft tillräckligt mycket tid på sig att få in egna skrivningar i brevet. Detta trots att man "agerar med de baltiska länderna och har samma syn som de". Vad var det utrikesministern ville få sagt i brevet? Varför tog man därefter inga egna initiativ till ett offentligt ställningstagande gentemot de andra EU länderna och främst Tyskland? Sverige hade, som ministern själv sa, stöd av en rad andra länder och valde ändå bort att ta ställning själv. Nu har det snart gått ett år, och vi har inte fått veta mer om vad regeringens särskilda utnämnda energiambassadör Mikael Eriksson gör på EU-nivå för att stoppa Nord Stream 2. Vi har heller ingen insyn i vad utrikesministern, klimatministern och försvarsministern gör på EU-nivå för att stoppa Nord Stream 2. Har försvarsministern förklarat för Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen vad som står på spel för Sverige och många andra Östersjöländer, inklusive Tyskland?

Ännu mer anmärkningsvärt är att Tysklands förbundskansler Angela Merkel den 31 januari 2017, efter ett längre samtal med statsminister Stefan Löfven, uttryckte att hon anser att Nord Stream 2 är "ett rent kommersiellt projekt" – "Das ist aus unserer Perspektive ein wirtschaftliches Projekt" (Pressekonferenz Mitschrift). Frågan är om statsministern över huvud taget talat med förbundskanslern om Nord Stream 2 och förklarat de negativa konsekvenserna för Försvarsmaktens försvarsförmåga och Sveriges nationella säkerhet för henne? Ministrarna upprepade den 30 januari 2017, endast några timmar innan förbundskansler Merkel anlände till Stockholm, att just denna bedömning – att Nord Stream 2 utgör ett mycket allvarligt hot mot Sveriges säkerhet – ligger fast.

Sedan kan man ju fråga sig varför regeringen väntade så länge med att tala med den politiska ledingen i region Gotland respektive Karlshamn? Bara dagarna innan besluten skulle fattas om att ingå avtal med Nord Stream 2 och dess underleverantörer i december 2016 lyfte regeringen på luren och ringde, trots att de båda leds av partikamrater till statsministern, utrikesministern och försvarsministern. Har informationsflödet varit så dåligt mellan Karlshamn, Gotland och Stockholm att regeringen inte visste om lokalpolitikernas förhandlingar med Nord Stream 2? Eller har man haft dålig koll på lägesbilden och inte lyssnat på Försvarsmakten? Hur kan regeringen förklara att man inte redan agerat i ett mycket tidigare skede? Rimligt hade varit att regeringen gett sin åsikt till känna senast i september 2015, då frågan aktualiserades i och med det bindande avtalet om att Nord Stream 2 ska byggas?

Varför förutsåg inte regeringen problemen med det kommunala självstyret efter turerna kring Nord Stream, som visade hur Kremls förlänga arm redan tidigare med framgång utnyttjade de lokala ekonomiska behoven i Blekinge och på Gotland? Regeringen kunde tidigt ha tagit initiativ till en lagstiftning som tydliggjort att det kommunala självstyret absolut inte får omfatta rätten att fatta beslut som inverkar på svensk försvarsförmåga och svensk utrikes- och säkerhetspolitik.

Men det finns ännu fler frågetecken. I det gotländska avtalet med Nord Stream 2, som nu tack och lov inte röstades igenom, finns besvärande skrivningar. Bland annat går det att läsa i avtalet "Regionen påtar sig dock att inom de gränser som anges av lagstiftningen försöka begränsa den information som lämnas ut och kommer att underrätta Nord Stream när en sådan begäran från tredje part har framställts.".

Är ett sådant avtal i en fråga som berör rikets säkerhet verkligen förenligt med den svenska offentlighetsprincipen? Och även om så vore fallet undrar jag om ministern anser att det är rimligt att ett sådant avtal med Kremls förlängda arm ska omfatta begränsningar kring vilken information som kan lämnas ut?

Nu har det dessutom kommit till min kännedom att Nord Stream 2:s underleverantörs avtal med Karlshamns hamn hålls hemligt. Inte ens oppositionsrådet i kommunen har fått läsa avtalstexten. Frågan är om regeringen själv känner till samtliga skrivningar i de olika avtalen. Förefaller det rimligt att just de delar av den ryska militärstrategiska infrastrukturen som nu ska lagras på svenskt territorium omgärdas av omfattande sekretess där inte ens berörda svenska beslutsfattare får insyn i affärsverksamhetens detaljer?

Till sist finns det anledning att undra om regeringens acceptans gentemot Karlshamn kommun och dess vilja att låta hamnen ingå ett avtal med Wasco Europe, som agerar åt Nord Stream 2, bygger på felaktiga uppgifter som hamnens vd lämnade över. Det har framkommit att den mycket omtalade siffran om "700 ryska fartyg" med rysk besättning och rysk frakt, som hamnens vd hävdar anlöper till Karlshamn varje år, saknar stöd. Trots detta förklarade utrikesminister Margot Wallström den 30 januari på presskonferensen att just den ryska affärsverksamheten i Karlshamn är så viktigt för hamnen. Har kommunalpolitiker och även regeringen blivit vilseledd av felaktiga uppgifter som hamnen överlämnade till beslutsfattare?

Sammanfattningsvis:

Regeringen säger att man "agerar med de baltiska länderna och har samma syn som de", men ändå är det svårt att se några tecken på att Sveriges intressen försvaras aktivt på EU nivå. Vad har regeringens energiambassadör, utrikesministern, försvarsministern och statsminister Stefan Löfven gjort för att stoppa Nord Stream 2 med hjälp av de andra EU-medlemsländerna, som är lika kritiskt inställda mot Rysslands Östersjögasledningar? Varför tiger man i det offentliga rummet på europeisk nivå trots det allvarliga läget i Östersjön, som stadigt försämras på grund av den ryska aggressiva militära verksamheten?

När upptäckte regeringen problemet med att det kommunala självstyret står i konflikt med det nationella säkerhetspolitiska intresset? Varför tog inte regeringen tidigt initiativ till en lagändring som gör klart att det kommunala självstyret inte omfattar rätten att fatta beslut som inverkar på svensk utrikes- och säkerhetspolitik? Utrikesminister Wallström bekräftade redan i juni 2016 att säkerhetsrisker skulle belysas, och ÖB Micael Bydén bekräftade tidigt att Nord Stream 2 hotar Sveriges nationella säkerhet.

Anser regeringen att det är rimligt att Kremls förlängda arm får sekretessbelägga information som berör dess underleverantörs verksamhet på svenskt territorium, att Kreml får tillgång till information om Nord Stream 2:s aktiviteter i Sverige och som enligt regeringens bedömning hotar rikets säkerhet, men att inte svenska beslutsfattare får ta del av denna information?

Har regeringen haft kännedom om att uppgifter om den ekonomiska betydelsen av ryskflaggade fraktfartyg och fartyg med ryska varor för Karlshamns hamn var felaktiga och kraftigt överdrivna, samt att de uppgifter som hamnens vd överlämnade som underlag för beslutet i januari 2017 inte överensstämde med de uppgifter som kustbevakningen och sjöfartsverket lämnade över till hamnens vd efter regeringens möte den 13 december 2016?

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

  1. Av vilka skäl valde utrikesministern och regeringen att inte ta några egna initiativ efter att man bestämt sig för att inte skriva under brevet till kommissionen i mars 2016?
  2. Avser utrikesministern och regeringen att ta några initiativ på EU-nivå för att stoppa Nord Stream 2? Om inte – av vilka skäl?
  3. Är utrikesministern beredd att verka för en lagändring som gör klart att det kommunala självstyret inte omfattar rätten att fatta beslut som inverkar på svensk utrikes- och säkerhetspolitik?
  4. Har utrikesministern och regeringen kännedom om innehållet i samtliga avtal som Nord Stream 2 och dess underleverantörer ingått i Karlshamn? Kan utrikesministern i så fall redogöra för om något avtal innehåller liknande krav att "försöka begränsa den information som lämnas ut och kommer att underrätta Nord Stream när en sådan begäran från tredje part har framställts"?
  5. Är det utrikesministerns ställningstagande att det är rimligt att Gazprom får sekretessbelägga information som berör dess underleverantörs verksamhet på svenskt territorium, och att Kreml får tillgång till information om Nord Stream 2:s aktiviteter i Sverige, men att inte svenska beslutsfattare får ta del av denna information?
  6. Vilka åtgärder är utrikesministern beredd att vidta med anledning av det som har framkommit om att avtalet mellan hamnen och Wasco Europe, som agerar åt Nord Stream 2, bygger på felaktiga uppgifter?