Till innehåll på sidan

Lagstiftning och resurser mot rasistiska uttalanden

Svar på skriftlig fråga 2012/13:215 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

Händelser

Inlämnad
2012-12-18
Anmäld
2012-12-18
Besvarad
2013-01-02
Svar anmält
2013-01-14

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 januari

Svar på fråga

2012/13:215 Lagstiftning och resurser mot rasistiska uttalanden

Justitieminister Beatrice Ask

Peter Persson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta mot nätrasismen.

Svensk lagstiftning ger goda möjligheter att bekämpa olika uttryck för rasism, både när de förekommer på nätet och i andra sammanhang. Bestämmelsen om hets mot folkgrupp skyddar mot rasistiska hot eller uttryck för missaktning. Uppmaningar att begå rasistiska och andra brott kan bestraffas som uppvigling. Uttalanden som riktar sig mot enskilda individer kan utgöra olaga hot, förtal eller förolämpning. Vidare är det straffbart att sprida personuppgifter som avser till exempel ras, etniskt ursprung eller religiös övertygelse.

Eftersom rasistiska kommentarer på nätet ofta är anonyma kan brotten emellertid vara svåra att utreda. Om det finns misstankar om att brott har begåtts finns det dock en skyldighet för internetoperatörer att lämna ut till exempel uppgifter om vem som har ett visst IP-nummer till de brottsbekämpande myndigheterna. Sedan den 1 juli i år gäller detta oavsett brottets allvar. Vid sidan av det gäller också att den som till exempel tillhandahåller en webbsida där läsarna kan skriva kommentarer är skyldig att ta bort meddelanden som innebär hets mot folkgrupp, och kan straffas om detta inte sker.

Vid sidan av lagstiftningen vill jag också särskilt framhålla det aktiva arbete mot hatbrott som pågår inom myndigheterna, bland annat rättsväsendets myndigheter.

Sedan regeringen gett Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten i uppdrag att säkerställa att hatbrottsmotiv identifieras och utreds så tidigt som möjligt, har Polisen bland annat infört en funktion där alla anmälningsupptagare måste svara ja eller nej på frågan om anmälan gäller ett misstänkt hatbrott.

Samtliga åklagare och alla polisstuderande utbildas om hatbrott och det förekommer också utbildning för yrkesverksamma poliser. För åklagarna finns även utbildning som bland annat behandlar de bevissvårigheter som förekommer när uttalanden görs på internet. Vid varje åklagarkammare ska det finnas särskilt utsedda hatbrottsåklagare, och särskilda hatbrottsutredare förekommer även inom Polisen. Det pågår också ett aktivt arbete med metodutveckling på hatbrottsområdet, bland annat vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö och inom lokala polismyndigheter. Hatbrottsjourer finns hos Polisen i Stockholms län och i Malmö. Åklagarnas arbete med hatbrott följer särskilda riktlinjer. Inom Åklagarmyndigheten har man också bedrivit ett projekt om trygghet på internet som resulterat i två promemorior med syfte att höja kunskapsnivån och öka enhetligheten i arbetet kring detta. I dessa behandlas bland annat ärekränkningsbrott över internet och straffbestämmelserna i personuppgiftslagen.

Utvecklingsarbetet pågår ständigt. Just nu genomför Rikspolisstyrelsen en tillsyn av polismyndigheternas förmåga att upptäcka och utreda hatbrott. Man tittar på om utbildnings- och informationsinsatser sker eller har skett i myndigheterna samt hur ärenden med hatbrott handläggs och följs upp. Projektet ska vara färdigt i mars 2013.

Även utanför det rättsliga området behövs ett arbete mot rasism och främlingsfientlighet som det kommer till uttryck på internet. Statens medieråd har fått i uppdrag att genomföra en studie om antidemokratiska, däribland främlingsfientliga, budskap som förmedlas genom internet och om hur unga kan stärkas mot sådana budskap. Uppdraget ska redovisas senast den 1 juni 2013.

Skriftlig fråga 2012/13:215 av Persson, Peter (S) (korrekturläst 2012-12-18)

den 18 december

Fråga

2012/13:215 Lagstiftning och resurser mot rasistiska uttalanden

av Peter Persson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Tidningen Aftonbladet har i en serie artiklar granskat ett stort antal rasistiska hemsidor och tidningar på nätet. Tidningen har också rådfrågat jurister om olika skrivningar kan anses åtalbara.

Omfattningen av den så kallade nätrasismen är betydligt större än vad många tror, och intrycket av granskningen är också att väldigt grova uttalanden slinker igenom genom sin volym. Även om man drog i gång ett arbete för att systematiskt anmäla varje sådant uttalande och även om polisen och åklagarmyndigheterna gavs resurser nog för att behandla anmälningarna, skulle många rasistiska uttalanden tydligen undgå fällande dom.

Det har helt enkelt blivit okej att göra rasistiska uttalanden på nätet, samtidigt som man bör understryka att det för nätrasismen gäller detsamma som för våldsbrotten. En väldigt liten grupp individer står för huvuddelen av dåden och uttalandena.

Det behövs uppenbarligen en stärkt lagstiftning eller en stramare tolkning av dagens lagstiftning mot rasistiska uttalanden. Vidare måste polisen, åklagarväsendet och andra myndigheter börja bedriva ett offensivare arbete mot de personer som ägnar sig åt nätrasismen.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta mot nätrasismen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.