Till innehåll på sidan

Hinder för nybyggnation utanför tätort

Svar på skriftlig fråga 2016/17:468 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr M2016/02910/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:468 av Jakob Forssmed (KD) Hinder för nybyggnation utanför tätort

Jakob Forssmed har frågat bostads- och digitaliseringsministern om regeringen kommer att föreslå åtgärder som tar bort de hinder som vattentjänstlagen utgör när det gäller nybyggnation utanför tätort.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen är medveten om att det finns problem relaterat till lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster och ansvaret för att tillgodose behovet av dricksvatten och avlopp. Ansvaret för avloppshanteringen i områden med mindre bebyggelse på landsbygden kan ske genom enskild, allmän eller kommunal lösning. En kommunal hantering kan ofta ge en tryggare och stabilare rening, men ibland till relativt stora kostnader för både enskilda och kommunen. Kommunen är skyldig att ordna allmänna vattentjänster i ett större sammanhang om det med hänsyn till människors hälsa eller miljön föreligger ett behov. En enskild avloppslösning eller en gemensamhetsanläggning kan ofta vara ett hälso- och miljömässigt godtagbart alternativ, men det förutsätter att det handlar om väl fungerande anläggningar. Frågan om va-lagen kan utgöra ett hinder för nybyggnation bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 14 december 2016

Karolina Skog

Skriftlig fråga 2016/17:468 av Jakob Forssmed (KD) (Skickad 2016-12-08)

Fråga 2016/17:468 Hinder för nybyggnation utanför tätort

av Jakob Forssmed (KD)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

I bostadsbristens Sverige beslutade kommunstyrelsen i Knivsta den 6 december att kommunen ska avbryta allt arbete med detaljplaner för landsbygden. Allt detaljplanearbete utanför tätorterna Knivsta och Alsike läggs på is, och utbyggnaden av småhus på landsbygden stoppas på obestämd tid. Detta motsvarade planer om ca 800 småhus. Tidigare har Norrtälje fattat liknande beslut. Orsaken är vattentjänstlagen som kräver – i de fall det handlar om bebyggelse i större sammanhang, det vill säga samlad bebyggelse med mer än ca 20 hus – att kommunen måste stå för vatten och avlopp även om det är långt ute på landsbygden. Anläggningslagen och miljöbalken ger möjligheter att hantera detta med enskilda eller samfälleliga lösningar, men det gör inte vattentjänstlagen. Detta trots att det finns goda och kostnadseffektiva möjligheter till godkända vatten- och avloppslösningar utan kommunalt VA. I stället innebär lagens krav enorma kostnader för kommunerna. En relativt liten kommun som Knivsta riskerar att gå 15 miljoner back för varje projekt, och dessutom riskerar de som redan bor i närheten av en ny exploatering att behöva tvångsanslutas för hundratusentals kronor. Regeringen har uppmärksammats på problemet för många månader sedan men har inte presenterat en lösning, vilket är anmärkningsvärt då detta är en kraftig hämsko för byggande utanför tätort.

När och på vilket sätt kommer statsrådet och regeringen att föreslå åtgärder som tar bort de hinder som vattentjänstlagen utgör när det gäller nybyggnation utanför tätort?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.