Till innehåll på sidan

European Medicines Agency

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1538 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/05515/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1538 European Medicines Agency

av Jenny Petersson (M)

Jenny Petersson har frågat mig vilka åtgärder som jag och regeringen avser vidta för att få EMA att etablera sig i Sverige.

Det brittiska folket har nu röstat för att Storbritannien ska lämna EU. Det finns ännu inte någon formell anmälan om utträde, och heller inte någon tydlig information om vilken typ av förbindelse landet vill söka med EU i framtiden. Vidare är det oklart vilken inriktning och vilken tidsplan som kommande förhandlingar mellan Storbritannien och EU kommer att ha. En fråga som kan komma aktualiseras är dock lokaliseringen av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) som för närvarande är lokaliserad i London.

De senaste veckorna har flera intressenter lyft frågan om att Sverige bör agera för att EMA bör lokaliseras till landet bl.a. då det anses gynnsamt för life science sektorn.

Regeringen har sedan flera år pekat ut life science som ett prioriterat strategiskt viktigt område för Sverige. Det utsågs nyligen till ett av regeringens fem nya strategiska samverkansprogram. Life science-sektorn har stor betydelse för export och sysselsättning, forskning och innovationer. Nya rön inom life science-området bidrar till hälsa och utveckling av hälso- och sjukvården och nya rön inom läkemedel, medicinteknik och informationsteknik är viktiga för att utveckla en modern och effektiv hälso- och sjukvård som svarar mot människors behov.

Det finns som Jenny Petersson påpekar flera potentiella fördelar med att bli värdland för en EU-myndighet som EMA. Jag ser exempelvis att det skulle kunna öka förutsättningarna för att andra investeringar inom Life science området kommer till Sverige. Samtidigt måste konsekvenserna noga analyseras innan regeringen kan anmäla formellt intresse om att bli värdland.

Stockholm den 9 september 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2015/16:1538 av Jenny Petersson (M) (Besvarad 2016-08-26)

Fråga 2015/16:1538 European Medicines Agency

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

I och med Storbritanniens utträde ur EU kommer samtliga av EU:s institutioner behöva lämna landet för att flyttas till andra medlemsländer. Naturligtvis finns det ett flertal institutioner som vi skulle välkomna till Sverige, men framför allt en av dem skulle kunna bidra mycket till att utveckla vårt land i den hälso- och forskningsfokuserade inriktning vi önskar. Institutionen som vi på riksnivå och Europaparlamentarisk nivå bör arbeta för att få över till Sverige är European Medicines Agency, EMA.

Utöver att Sverige skulle vara ett utmärkt land för själva institutionen att verka i skulle en etablering i landet kunna medföra att ett flertal andra fristående organisationer och företag inom viktiga områden som vetenskap, forskning, juridik och ekonomi också söker sig hit. För att fortsätta vara relevanta och i toppen inom hälso- och sjukvårdsområdet krävs och kommer det att fortsätta krävas att vi har ett stort antal engagerade aktörer, både i privat och i offentlig regi.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att få EMA att etablera sig i Sverige?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.