Till innehåll på sidan

Asylsökande ungdomars möjlighet att läsa klart påbörjad gymnasieutbildning

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1165 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr U2017/01540/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1165 av Ida Drougge (M) Asylsökande ungdomars möjlighet att läsa klart påbörjad gymnasieutbildning

Ida Drougge har frågat mig om vad regeringen gör för att säkerställa att alla 18-åringar i Sverige får gå klart gymnasieskolan.

Regeringens mål är att alla unga ska gå en gymnasieutbildning, eftersom en gymnasieutbildning kan vara avgörande för att varaktigt kunna etablera sig på arbetsmarknaden. Gymnasieutredningen (SOU 2016:77) har lämnat en rad förslag för att fler unga ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning, däribland ett förslag om att tydliggöra rätten att fullfölja introduktionsprogram.

Regeringen beslutade den 6 april 2017 lagrådsremissen Rätt att fullfölja introduktionsprogram i gymnasieskolan efter flytt till en annan kommun. I denna föreslås en ändring i skollagen som förtydligar att en elev har rätt att fullfölja introduktionsprogram efter flytt till en annan kommun. Rätten avser såväl det påbörjade introduktionsprogrammet som ett annat introduktionsprogram hos den nya hemkommunen.

Bakgrunden är att det i Gymnasieutredningens samråd har framkommit att det finns otydligheter angående rätten att fullfölja utbildningen på ett introduktionsprogram när en elev flyttar till en annan kommun. Det förtydligande som nu görs gäller alla elever som har påbörjat ett introduktionsprogram, men är särskilt angeläget för asylsökande unga som har fyllt 18 år, då de inte har rätt att påbörja en gymnasieutbildning efter att de har fyllt 18 år. Studier på introduktionsprogram är samtidigt nödvändiga för att nyanlända ungdomar ska lära sig svenska och få möjlighet att bli behöriga till ett nationellt program.

Statens skolverk gör, enligt myndighetens webbplats, numera bedömningen att asylsökande elever som fyllt 18 år har rätt att fullfölja introduktionsprogram i gymnasieskolan även efter att de flyttat till en annan kommun. Bedömningen omfattar även andra elevgruppers rätt att få fortsätta sin utbildning på introduktionsprogram efter en flytt till en annan kommun.

Regeringen anser, trots det, att det av rättssäkerhetsskäl är viktigt att skollagen förtydligas.

Stockholm den 7 april 2017

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2016/17:1165 av Ida Drougge (M) (Besvarad 2017-03-30)

Fråga 2016/17:1165 Asylsökande ungdomars möjlighet att läsa klart påbörjad gymnasieutbildning

av Ida Drougge (M)

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Många ensamkommande ungdomar vittnar om problem med att få fortsätta i gymnasieskolan efter dagen de fyller 18 år. I teorin ska detta fungera; är du inskriven på en gymnasieskola när du är asylsökande innan du fyller 18 år så har du rätten att gå kvar. Det som dock sker vid 18-årsdagen för de allra flesta asylsökande är att de tvingas flytta från den kommun de bott i, förankrat sig i och börjat skolan i till en annan kommun och ett annat asylboende. Då Migrationsverket inte informerar om flytt förrän efter att eleven fyllt 18 år har eleven ingen chans att skriva in sig på en gymnasieskola i tid i den nya kommunen. I praktiken leder detta till att asylsökande ungdomar tvingas avsluta sin påbörjade gymnasieutbildning.

Min fråga till statsrådet Anna Ekström är:

 

Hur ser statsrådet på detta, och vad gör statsrådet och regeringen för att säkerställa att alla 18-åringar i Sverige får gå klart gymnasieskolan?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.