tvångsäktenskap med myndigheters hjälp

Skriftlig fråga 1999/2000:540 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-11
Anmäld
2000-02-15
Besvarad
2000-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 februari

Fråga 1999/2000:540

av Carina Hägg (s) till jordbruksminister Margareta Winberg om tvångsäktenskap med myndigheters hjälp

Samhället måste vara tydligare och bättre garantera kvinnornas rätt. Unga flickor och kvinnor ska inte behöva riskera att berövas sin frihet och rätten till egna livsval. I dag sker det övergrepp under kamouflage av religiösa krav och traditioner. Vi politiker får inte, tillsammans med myndigheter, backa för krav som inte är förankrade i vår lagstiftning. Krav som går ut över unga flickor och kvinnors självständiga val av livspartner och liv. Med dagens låga krav på snabba anknytningsfall finns det en uppenbar risk att det svenska samhället sviker en grupp som behöver just detta stöd. Jag har tidigare tagit upp frågan vid flera tillfällen, bl.a. ur Barnkonventionens perspektiv. Den har även fått uppmärksamhet nationellt som kan leda till en positiv utveckling, men på andra punkter har situationen tvärtom förvärrats. Inte minst genom att det i dag finns en praxis som lett till konsekvenser som nu även fått handläggarna på Invandrarverkets ambassadenhet att slå larm. Flickor ringer till enheten och säger att de inte vill ställa upp på arrangerade äktenskap. De vill vara anonyma gentemot sina föräldrar och då kan man inte avslå ansökan, när flickan inte utåt vågar stå för sina åsikter. Invandrarverket är deras hopp att komma ur en tvingande situation men i dag sviks de av en missriktad undfallenhet. Att fullmaktsäktenskap och äktenskap om det är "ett känt inslag i landets kultur och tradition" förekommer försvårar ytterligare. Det är dags att unga flickor och kvinnor får känna att samhället står på deras sida mot övergrepp som tvångsäktenskap.

Min fråga till statsrådet Ulrica Messing är om några åtgärder vidtagits för att snabbt trygga unga flickors och kvinnors rätt till val av livspartner.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:540 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 1999/2000:540 om tvångsäktenskap med myndigheters hjälp

Statsrådet Ulrica Messing

Carina Hägg har frågat Margareta Winberg om några åtgärder vidtagits för att snabbt trygga unga flickors och kvinnors rätt till val av livspartner. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Varje individs rätt att själv välja sin livspartner är en självklarhet för de flesta av oss. Det förekommer emellertid att äktenskap arrangeras mellan ungdomar som bor i Sverige och ungdomar i utlandet. Det är inte självklart att alla arrangerade äktenskap också är tvångsäktenskap.

Fenomenet arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap har debatterats sedan några år. Inom Justitiedepartementet pågår sedan flera år ett omfattande projekt som rör många olika internationella familjerättsfrågor och som innebär en översyn av gällande svensk lagstiftning på området. Inom ramen för detta projekt kommer regleringen rörande lägsta äktenskapsålder i förhållanden med internationell anknytning att ses över. Ett resultat av översynen bör kunna stå klart inom de närmaste åren. FN:s barnkommitté i Genève har mot bakgrund av FN:s barnkonvention välkomnat Sveriges uttalanden att göra denna översyn.

Det är inte känt i vilken omfattning unga kvinnor utsätts för påtryckningar för att gifta sig mot sin vilja. Regeringen har bl.a. därför givit Integrationsverket i uppdrag att i samarbete med bl.a. Barnombudsmannen, Skolverket och Socialstyrelsen, studera i vilken omfattning det förekommer generations- och kulturkonflikter som får till följd att flickor med annan etnisk och kulturell bakgrund än majoritetsbefolkningen söker samhällets stöd för att flytta och hur vanligt det är att de till följd av det drabbas av psykisk ohälsa. Vi vill också ta reda på hur vanligt det är att flickor avbryter sin skolgång till följd av äktenskap, graviditet eller andra familjeskäl. Integrationsverket ska också redovisa åtgärder och metoder som kan användas för att stärka ställningen hos utsatta flickor med utländsk bakgrund. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 maj 2000.

Det är viktigt att frågorna om tvångsäktenskap debatteras inom de grupper där arrangerade äktenskap förekommer. Flera av invandrarnas egna organisationer har också uppmärksammat frågan och inlett ett attitydpåverkande arbete bland sina medlemmar.

När jag har tagit del av Integrationsverkets rapport kommer jag att ta ställning till eventuella behov av ytterligare åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.