Till innehåll på sidan

Systembolagets ansvar för missförhållanden på vingårdar i Sydafrika

Skriftlig fråga 2016/17:270 av Amineh Kakabaveh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-02
Överlämnad
2016-11-03
Anmäld
2016-11-08
Svarsdatum
2016-11-09
Sista svarsdatum
2016-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sveriges Televisions Uppdrag granskning visade nyligen (den 20 oktober 2016) ett program om vinarbetarnas situation i Sydafrika. Det visade sig att vinarbetarnas löner låg under lagstadgade minimilöner, att levnadsvillkoren såsom boende, hygien, sanitet och tillgången till rent vatten var under all kritik på vingårdarna, att fackligt aktiva fick sparken och så vidare. Tillsynsmyndigheterna är valhänta och kraftlösa. Det visade sig också att det svenska Systembolaget hade varit på besök men inte gjort någon godtagbar undersökning av förhållandena på de vingårdar, bland annat Robertsons Winery, varifrån bolaget importerade sina viner.

För ca 40 år sedan, under apartheidtiden, fattade den svenska riksdagen ett beslut om att bojkotta sydafrikanska viner på grund av apartheidpolitiken i allmänhet och inte minst på grund av de usla förhållandena i landets gruvor och på vingårdarna. I dag är apartheid avskaffat och embargot upphävt, men de som intervjuades i programmet förklarade att på landsbygden och på vingårdarna hade villkoren för befolkningen inte förändrats. Där var allt som under apartheidtiden.

För några år sedan besökte jag vingårdarna i Sydafrika. Jag har också bjudit in kvinnoorganisationen Sikhula Sonke, som jobbar stenhårt på vingårdarna för att organisera kvinnorna fackligt, till Sveriges riksdag. De har flera gånger påtalat de svåra förhållandena för de kvinnor som arbetade på vingårdarna. Sverige stödde kampen mot apartheid. Det är uppenbart att denna kamp inte är avslutad.

Jag vill därför fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vad avser ministern att göra för att Sveriges strävan att medverka till ett avskaffande av apartheid sker i praktiken och inte bara på pappret, genom att Systembolaget som ett statligt ägt företag tar sitt ansvar för hela leverantörskedjan, inkluderat dem som producerar vinet som vi köper i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:270 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/06928/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:270 av Amineh Kakabaveh (V) Systembolagets ansvar för missförhållanden på vingårdar i Sydafrika

Amineh Kakabaveh (V) har frågat närings- och innovationsministern Mikael Damberg vad han avser att göra för att Sveriges strävan att medverka till ett avskaffande av apartheid sker i praktiken och inte bara på pappret, genom att Systembolaget som ett statligt ägt företag tar sitt ansvar för hela leverantörskedjan, inkluderat dem som producerar vinet som vi köper i Sverige.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Staten är en betydande företagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 49 hel- och delägda företag, varav två är börsnoterade. Staten har ett stort ansvar att vara en aktiv och professionell ägare. Det övergripande målet för regeringen är att bolagen ska skapa värde och i förekommande fall se till att de särskilt beslutade samhällsuppdragen utförs väl.

Systembolaget är ett av de statliga bolag som har ett särskilt samhällsuppdrag. Bolagets uppdrag är att, med ensamrätt och med ansvar och god service, sälja sprit, vin och starköl och att informera om alkoholens skadeverkningar. Bolagets verksamhet ska bedrivas så att hög kvalitet säkerställs.

Regeringens krav på de statligt ägda bolagen är att de ska agera föredömligt genom att vara transparenta, samarbeta med andra aktörer, ha ett strategiskt arbete samt utgå från internationella riktlinjer i sitt arbete. En viktig utgångspunkt är FN:s principer för företagande och mänskliga rättigheter. Sverige har som sjätte land i världen nyligen tagit fram en handlingsplan som syftar till att omsätta dessa principer i praktisk handling på nationell nivå. Principerna är utgångspunkten när regeringen följer upp frågor om mänskliga rättigheter i de statliga bolagen.

Leverantörshantering är ett ansvar för bolagets styrelse och ledning där vi som ägare följer utvecklingen i bolagets arbete.

Systembolaget väljer inte producenter utan köper in via leverantörer (svenska importföretag). Enligt konkurrensrättsliga regler måste Systembolaget agera icke-diskriminerande mot alla sina dryckesleverantörer. Systembolaget ska vara objektivt och märkesneutralt vilket bland annat innebär att inköpsvillkoren inte är förhandlingsbara och desamma för alla leverantörer, varumärke och flaska tas bort i urvalsprocessen och denna fokuserar enbart på sensoriken.

Det innebär även att Systembolagets sortiment enligt bolagets inköpspolicy ska kännetecknas av omtanke, kunskap och inspiration. Sortimentet ska vara anpassat efter den svenska kundens efterfrågan och vara brett och mångsidigt liksom kvalitetssäkrat, hållbart, lönsamt och kostnadseffektivt.

Systembolaget följer upp alla producenter i riskländer i enlighet med sin långsiktiga strategi och uppförandekod. Sedan 2012 ställer Systembolaget, via leverantörer, krav på goda arbets- och levnadsvillkor hos de producenter som tillverkar vin för den svenska marknaden. De gör regelbundet kontroller för att se till att kraven och uppförandekoden har nått hela vägen ut i värdekedjan. Bolaget har gjort bedömningen att de bäst påverkar genom en långsiktig strategi för hållbarhet tillsammans med andra aktörer och genom att vara på plats i riskländer som Sydafrika genom revisioner, incidenthantering, handlingsplaner samt följa upp att förbättringar genomförs.

Jag delar frågeställarens oro för att fackliga krav och rättigheter inte verkar följas. Fackliga rättigheter, god arbetsmiljö och rimliga arbetsvillkor är grundläggande och bolag med statligt ägande ska ha ett arbete som säkerställer att man agerar ansvarsfullt i sitt leverantörsarbete. Det är därför bra att Systembolaget som en följd av deras långsiktiga strategi ska analysera denna incident grundligt.

Regeringen har en tydlig förväntan på att statliga företag ska respektera de mänskliga rättigheterna i all sin verksamhet, därför kommer vi att fortsätta följa denna fråga nära.

Stockholm den 9 november 2016

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.