Sveriges deltagande på Natos nästa toppmöte

Skriftlig fråga 2016/17:891 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-20
Överlämnad
2017-02-21
Anmäld
2017-02-22
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det senaste Natotoppmötet hölls i juli 2016 i Warszawa. Där fick Sverige en framskjuten plats i egenskap av vårt medlemskap i det speciella partnersamarbetet Enhanced Opportunities Program (EOP) – ett Natosamarbete som Sverige fick tillgång till under alliansregeringen 2014. Statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström fick under Warszawatoppmötet bland annat delta i flera viktiga högnivåmöten.

Det är positivt att Sverige av Nato anses vara ett värdefullt partnerland som organisationen vill fördjupa samarbetet med. Den senaste tiden har det dock kommit oroande signaler som indikerar att Sveriges relation med Nato är på väg åt motsatt håll. Sverige fick till exempel ingen inbjudan till mötet med Natos försvarsministrar och den nya amerikanska försvarsministern James Mattis i Bryssel i början av februari i år.

Den nya amerikanska administrationen har dessutom varit tydlig med att de tycker att Europa bör ta ett större ansvar för sin egen säkerhet än vad som är fallet i dag. Denna nya, mer kravställande, linje från USA gäller de länder som redan är medlemmar. Det finns all anledning att tro att den nya amerikanska linjen också kommer att betyda att Nato ytterligare kommer att betona skillnaden mellan att faktiskt vara medlem i Nato och att som Sverige bara vara ett partnerland till organisationen.

Nästa Natotoppmöte beräknas att hållas i Bryssel den 24–25 maj i år. Med tanke på det försämrade omvärldsläge vi nu befinner oss i är det av största vikt att Sverige fortsatt fördjupar relationen med Nato och får en framskjuten plats även på nästa toppmöte.

Jag skulle med anledning av detta vilja ställa följande fråga till försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur avser försvarsministern att agera för att Sverige även på Natotoppmötet i Bryssel i maj 2017 ska få en prioriterad plats och kunna fortsätta att fördjupa samarbetet med Nato?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:891 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Dnr Fö2017/00273/SI

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:891 av Hans Wallmark (M) Sveriges deltagande på Natos nästa toppmöte

Hans Wallmark har frågat mig hur jag avser agera för att Sverige även på Natotoppmötet i Bryssel i maj 2017 ska få en prioriterad plats och kunna fortsätta att fördjupa samarbetet med Nato.

Det breda svenska deltagande i toppmötet i Warszawa var en signal om vikten av Nato-partnerskapet för Sverige. Vi värdesatte särskilt möjligheten att delta i diskussionen om gemensamma säkerhetsutmaningar.

Inför det möte på regeringschefsnivå som förväntas äga rum i Bryssel i maj finns i nuläget inga formella beslut av Nato om eventuellt partnerdeltagande.

Sverige fortsätter att utveckla samarbetet med Nato, tillsammans med Finland, utifrån vårt deltagande i det fördjupade partnerskapet Enhanced Opportunities Programme. Det fortgår oavsett deltagande vid enskilda mötestillfällen. Framför allt handlar det om en regelbunden och löpande politisk dialog i allt större omfattning, samt ett utvecklat övningssamarbete och informationsutbyte. Särskilt viktig är den dialog om säkerheten i närområdet som Sverige och Finland för med Nato i flera olika format.

Från regeringens sida avser vi inte att spekulera i eventuella förändringar i förhållningssätt från Natos sida. Några sådana signaler finns inte.

Stockholm den 1 mars 2017

Peter Hultqvist

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.