Statligt bidrag för tandvård

Skriftlig fråga 2013/14:496 av Axelsson, Lennart (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-13
Anmäld
2014-03-13
Besvarad
2014-03-18
Svar anmält
2014-03-18
Besvarad
2014-03-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 mars

Fråga

2013/14:496 Statligt bidrag för tandvård

av Lennart Axelsson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Det särskilda tandvårdsbidraget infördes den 1 januari 2013 och riktar sig till personer med sjukdomar, ofta kroniska, som kan leda till sämre tandhälsa. Ett exempel är de som genomgår strålbehandling eller får mediciner som kan ge muntorrhet.

Totalt beräknas 285 600 personer initialt vara berättigade till särskilt tandvårdsbidrag, stod det i propositionen när förslaget lades fram 2011. Av dessa räknade regeringen med att 85 procent skulle utnyttja stödet.

Men uppgifter från Försäkringskassan som Riksdag & Departement har tagit del av visar att endast 21 924 personer fick bidraget i fjol.

Chefen för Försäkringskassans enhet för vård- och aktivitetsstöd menar att det kan finnas flera skäl till det låga utfallet och till att människor inte går till tandvården.

Ekonomin är en viktig orsak. Många tycker inte att de har råd, och det gäller inte bara dem som har rätt till det särskilda tandvårdsbidraget. Det har Riksrevisionens rapport och även Försäkringskassans analyser tidigare visat.

En annan orsak kan vara att bidraget på 1 200 om året är litet för en grupp som ofta har höga tandvårdskostnader.

Min fråga till socialminister Göran Hägglund är:

Vad drar ministern för slutsatser av detta, och vad han vill göra för att förbättra situationen för dessa utsatta grupper?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:496 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 18 mars

Svar på fråga

2013/14:496 Statligt bidrag för tandvård

Socialminister Göran Hägglund

Lennart Axelsson har frågat mig vad jag avser att göra för att förbättra situationen för de grupper som är berättigade till det särskilda tandvårdsbidraget.

Från och med den 1 januari 2013 kan patienter som har sjukdomar och funktionsnedsättningar som medför risk för försämrad tandhälsa få ett särskilt tandvårdsbidrag för betalning av ersättningsberättigande förebyggande tandvårdsåtgärder. Syftet med bidraget är att uppmuntra personer med sjukdomar och funktionsnedsättningar som leder till ökade behov av förebyggande tandvård att i högre grad efterfråga och få sådan tandvård och därigenom kunna bibehålla en god tandhälsa.

Inför lanseringen av det särskilda tandvårdsbidraget genomförde Försäkringskassan en gedigen informationskampanj riktad mot tandvårdsgivare och de patientorganisationer som representerar patienter med de sjukdomar och funktionsnedsättningar som berättigar till det särskilda tandvårdsbidraget. Bland annat kan nämnas webbaserade utbildningar till vårdgivare på Försäkringskassans hemsida, information på odontologiska riksstämman 2012 och deltagande i Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets utbildningsdag för resurspersoner inom tandvården. Försäkringskassan har också anordnat särskild utbildning för tandhygienister och deltagit i dialogforum för brukarorganisationer och informerade berörda patientorganisationer genom såväl informationspaket som informationsträffar vid ett stort antal tillfällen. Information om det särskilda tandvårdsbidraget finns också att finna på vårdguiden 1177. Försäkringskassan har vidare informerat läkare och annonserat i Läkartidningen och Tandläkartidningen. Information om det särskilda tandvårdsbidraget finns även på Försäkringskassans hemsida och flera utbildningstillfällen har hållits med Försäkringskassans personliga handläggare för vidareförmedling till berörda.

Det särskilda tandvårdsbidraget har nu funnits tillgängligt för dessa patientgrupper i ca 14 månader. Eftersom vi kan räkna med att det tar längre tid än så för ett nytt stöd att slå igenom är det rimligt att anta att det kommer att utnyttjas mer framöver. Socialdepartementet har en kontinuerlig dialog med relevanta myndigheter för att följa utvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.