Skolforskningsinstitutets verksamhet

Skriftlig fråga 2017/18:319 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-11-22
Överlämnad
2017-11-23
Anmäld
2017-11-24
Sista svarsdatum
2017-11-29
Svarsdatum
2017-12-01
Besvarad
2017-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

I dagarna meddelade Skolforskningsinstitutets direktör att hon har begärt sitt entledigande. Verksamheten vid institutet startade år 2015 efter ett beslut av den tidigare alliansregeringen. Nuvarande regeringspartier stod bakom beslutet om att inrätta ett skolforskningsinstitut. Det är därför förvånande att direktören meddelar att ett skäl till avgången rör regeringens bristande stöd för institutets verksamhet.
Nyligen har det även blivit känt att Skolforskningsinstitutet inte kommer att kunna utlysa nya forskningsprojekt år 2019 om inte medel tillförs i nästa års budget.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vad är ministerns uppfattning om Skolforskningsinstitutets hittillsvarande verksamhet, och anser ministern att det finns skäl att tydliggöra institutets uppdrag?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:319 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)



PAGE

2


Dnr U2017/04683/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:319 Skolforskningsinstitutets verksamhet av Betty Malmberg (M)

Betty Malmberg har frågat mig om min uppfattning om Skol-forskningsinstitutets hittillsvarande verksamhet, och om jag anser att det finns skäl att tydliggöra institutets uppdrag.

Skolforskningsinstitutet har funnits i knappt tre år. Myndigheten skapades utifrån ett identifierat behov av att utifrån professionens frågeställningar samla och sprida genomförd praktiknära skolforskning. Skolforskningsinstitutet har också i uppdrag att utlysa och fördela medel för praktiknära forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom dom områden där relevant sådan forskning saknas.

Myndigheten gör ett bra arbete och fyller en viktig funktion. Jag kan konstatera att myndigheten under sin knappa tid som den har funnits har hunnit med att påbörja sex systematiska översikter varav två nyligen har färdigställts och presenterats. Myndigheten har också haft två utlysningstillfällen av forskningsmedel som sammantaget resulterat i över 200 ansökningar. I sitt arbete bygger myndigheten upp en allt mer samlad kunskap.

Genom detta lyfter myndigheten på ett förtjänstfullt sätt just det jag efterlyser, nämligen en forskning som tar ett tydligt avstamp i professionens behov och vikten av att de resultat som finns inom området tillgängliggörs på ett sådant sätt att professionen lätt kan ta till sig detta. Detta är viktigt för att nå upp till skollagens krav att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Jag ser utifrån detta ingen anledning att tydliggöra myndighetens uppdrag.

Stockholm den 29 november 2017

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.