Situationen på Afrikas horn

Skriftlig fråga 2005/06:217 av Frans, Joe (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-25
Anmäld
2005-10-25
Besvarad
2005-11-02
Svar anmält
2005-11-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 oktober

Fråga 2005/06:217 av Joe Frans (s) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Situationen på Afrikas horn

Statsministern aviserade i sin regeringsdeklaration att ett särskilt sändebud till Afrikas horn skulle tillsättas. Utrikesminister Laila Freivalds svarade mig i ett brev för cirka ett halvår sedan att en särskild ambassadör för mänskliga rättigheter skulle utses.

Situationen i Sudan är akut och det prekära läget kräver att EU:s insats höjs. Sveriges roll här kan inte underskattas. Gränstvisten mellan Eritrea och Etiopien har hamnat i en återvändsgränd. FN:s insatser i regionen kräver nytt bränsle. Här kan Sverige spela en roll.

Situationen i Somalia är också den mycket kritisk. Fredsprocessen kan lyckas men det krävs stöd. Även här kan Sverige som land ha en avgörande roll.

Jag är mycket orolig och bekymrad över den rådande situationen på Afrikas horn. Jag hoppas nu att regeringens initiativ i frågan presenteras snarast möjligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarig minister om hon avser att verka för att ett svenskt initiativ och politik i frågan kommer att presenteras.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:217 besvarad av

den 2 november

Svar på fråga 2005/06:217 om situationen på Afrikas horn

Utrikesminister Laila Freivalds

Joe Frans har frågat mig om jag avser att verka för att ett svenskt initiativ och en politik om situationen på Afrikas horn kommer att presenteras.

Jag instämmer i Joe Frans oro över situationen på Afrikas horn. Både den politiska och den humanitära situationen i denna region kräver det internationella samfundets engagemang och stöd. I regeringsförklaringen lyfter statsministern fram Afrikas horn som ett av de områden i världen där Sverige redan i dag har en mycket aktiv roll och där vi avser att öka vårt engagemang ytterligare. Som ett led i detta och för att särskilt stärka det svenska engagemanget i en av Afrikas mest konflikttyngda regioner kommer regeringen att utse en särskild rådgivare för Afrikas horn.

Redan i dag har Sverige ett stort engagemang i Afrikas horn. Situationen i Sudan och särskilt i Darfur är fortsatt mycket allvarlig och den senaste tidens eskalering av våldet är oacceptabel. Sverige har i dag ett brett politiskt, personellt och finansiellt engagemang för att lindra och lösa konflikten i Darfur. Dessa insatser fortsätter och kommer att öka. Sverige har på två år tredubblat biståndet till Sudan, vilket under 2005 kommer att uppgå till 250 miljoner kronor. Även våra insatser för att stödja Afrikanska unionens trupper för att öka säkerheten på marken i Darfur och för att finna en politisk lösning på konflikten kommer att öka. I södra Sudan deltar vi även i FN:s mission för att övervaka det fredsavtal som undertecknades i början på året.

Gränskonflikten mellan Etiopien och Eritrea och de ökade spänningarna länderna emellan skapar osäkerhet i hela regionen. Sverige och EU har vid upprepade tillfällen framfört till båda parter att de måste acceptera gränskommissionens beslut och inleda en förutsättningslös dialog. Medan Eritrea har accepterat gränskommissionens utslag från 2002 har Etiopiens regering haft invändningar mot dess utslag och krävt dialog för att gå vidare. Mot denna bakgrund har Sverige tydligt framfört till Etiopien att fred och stabilitet är en viktig förutsättning för ett effektivt utvecklingssamarbete och att brist på framgång i gränsfrågan kan få konsekvenser för omfattningen av det svenska utvecklingssamarbetet. Samtidigt är Eritreas restriktioner mot FN-missionens verksamhet, bland annat genom förbud mot FN för helikopterflygningar i gränsområdet, mycket oroande och ger fel signaler om Eritreas villighet att medverka till en fredlig lösning på konflikten.

Sverige har på afrikanskt initiativ haft en framträdande roll i fredsprocessen i Somalia och varit pådrivande i arbetet för att föra denna process framåt. Vi har bland annat varit aktiva vad gäller att samla det internationella samfundet till stöd för processen. Efter en överenskommelse, bland annat om olika övergångsinstitutioner, har processen dock komplicerats. Det är nu av helt avgörande betydelse att de somaliska parterna inleder dialog om utestående frågor. Sverige tillsammans med det övriga internationella samfundet arbetar mycket aktivt för att så ska ske.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.