Sandsugning i Öresund

Skriftlig fråga 2017/18:1024 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-14
Överlämnad
2018-03-14
Anmäld
2018-03-15
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Öresund är en väldigt speciell livsmiljö för marint liv bland annat genom sina speciella strömförhållanden, sin bottentopografi och övergången från saltvatten till bräckvatten.

I Sverige är sandsugning i Öresund förbjudet sedan 1982, men Danmark har inte samma förbud. Under 2016 togs mer än 300 000 kubikmeter sand upp från Öresunds botten av danska företag, till stort men för havsmiljön i Öresund. Då båda länderna delar på sundet medför den danska sandsugningen att bottenmiljö i sundet sakta försämras och oersättliga naturvärden förstörs.

Sandsugningens påverkan på stranderosion bör också nämnas då flertalet kommuner runt Öresund på såväl den danska som svenska sidan drabbats av denna erosion.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljöminister Karolina Skog:

 

Ämnar ministern vidta några konkreta åtgärder, och i så fall vilka, i syfte att förmå den danska regeringen att upphöra med sandsugningen i Öresund?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1024 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)



M201

8

/

0

0799

/

Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen


Svar på riksdagsfråga 2017/18:1024 av Anders Hansson (M)
Sandsugning i Öresund

Anders Hansson har frågat mig om jag tänker vidta några konkreta åtgärder, och i så fall vilka, i syfte att förmå den danska regeringen att upphöra med sandsugningen i Öresund.

Jag välkomnar att Anders Hansson uppmärksammar den speciella livsmiljö och de marina naturvärdena som återfinns i Öresund.

Sandsugning är inte förbjuden i Sverige. Utvinning av sand, t.ex. genom sandsugning, tillståndsprövas enligt såväl miljöbalken som kontinental-sockellagen. Tillstånd enligt kontinentalsockellagen till utvinning av havssand får inte lämnas om det kan befaras att utvinningen kommer att försämra livsbetingelserna för någon djur- eller växtart som är hotad, sällsynt eller kräver hänsyn av någon annan anledning. För närvarande finns bara ett gällande tillstånd i Sverige. Det gäller Ystads kommun, som får ta upp sand som läggs på stränder för att motverka stranderosion.

Länsstyrelsen i Skåne län och Naturvårdsverket har en dialog med danska myndigheter om sandsugning i Öresund. Internationella samråd gällande gränsöverskridande miljöpåverkan ligger inom myndigheternas ansvarsområde. Samrådsrutiner mellan länderna har upprättats. Svenska myndighet-er får nu yttra sig över de danska sandsugningsärendena och även förslag till ändringar i relevant dansk lagstiftning sänds ut på remiss till svenska myndig-heter.

Under 2017 skärpte Danmark kraven på miljökonsekvensbeskrivningar vid ärenden gällande sandsugning. Danmarks miljöminister tog även beslut i januari att undersöka alternativa områden till Öresund för sanduttag, vilket jag välkomnar.

Både Danmark och Sverige arbetar också med att genomföra EU:s havsmiljödirektiv. Direktivet anger att god miljöstatus ska uppnås till 2020 och innehåller även krav på regionalt samarbete. Som en del i genomförandet av direktivet pågår ett nära samarbete mellan Havs- och vattenmyndigheten och danska myndigheter.

Jag kan försäkra Anders Hansson om att regeringen aktivt följer myndig-heternas arbete med skydd och bevarande av Öresunds och Östersjöns marina miljöer.

Stockholm den 21 mars 2018


Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.