Till innehåll på sidan

Samordning och förstärkning av äldrevårdskedjan

Skriftlig fråga 2005/06:1089 av Nordlander, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2006-02-23
Inlämnad
2006-02-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-03-08
Svar anmält
2006-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga 2005/06:1089 av Inger Nordlander (s) till statsrådet Ylva Johansson (s)

Samordning och förstärkning av äldrevårdskedjan

Ingenting är starkare än den svagaste länken i en kedja. För att få veta var den länken finns i äldrevårdskedjan behövs kunskap. Regeringen har uppmärksammat detta viktiga reformområde genom att öka anslagen till äldreomsorgen med 10 miljarder kronor. I Sverige ska alla kunna åldras i trygghet och kvarboendeprincipen vara pålitlig.

För att skapa goda förutsättningar till bra hemtjänst, vård och omsorg för äldre behövs uppföljning och utvärdering på individplan av nuvarande äldrevård.

I dag finns det glapp i vårdkedjan som både är kostsamma för kommunen och påfrestande för den som får hjälpen. Alltför många är inblandade i hjälpinsatserna hos den enskilde.

Dessa har mycket begränsad kommunikation med varandra vilket bidrar till många komplikationer för den äldre vårdtagaren. I många fall kan det vara upp till tre privata hemtjänstföretag som kommunen köpt tjänster ifrån. En verksamhetsuppföljning bör omfatta hela vårdkedjan och inte bara de olika delarna för sig.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att framtidens äldre ska känna att man tagit hänsyn till deras individuella behov vad gäller kvarboende i hemmet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1089 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2005/06:1089 om samordning och förstärkning av äldrevårdskedjan

Statsrådet Ylva Johansson

Inger Nordlander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att framtidens äldre ska känna att man tagit hänsyn till deras individuella behov i deras kvarboende i hemmet.

Det är flera allvarliga problemområden som berörs i frågan. För dem som har de största behoven är det också viktigast att det inte finns några svaga länkar i kedjan av vård och omsorgsinsatser. Särskilt för dem med omfattande behov är det viktigt att huvudmännens information är tydlig och att deras faktiska insatser i vård- och omsorgskedjan fungerar som en helhet.

Ansvar, resurser, kunskap, lyhördhet, styrning och uppföljning är avgörande för att kvaliteten i vård och omsorg ska vara god och ge äldre det stöd de behöver i sitt boende och för sina personliga behov. I vårt land ska äldre kvinnor och män kunna känna trygghet i sitt åldrande och kunna lita på att vård och omsorg klarar sin uppgift den dag de behöver stöd för sin egen del eller som närstående.

Regeringen avser att inom kort i en proposition till riksdagen lägga fram en nationell utvecklingsplan för vård av och omsorg om äldre. Utvecklingsplanen syftar till att långsiktigt stärka förmågan i kommuner och landsting att skapa insatser som äldre personer, både brukare och anhöriga, kan uppleva ger den trygghet man behöver. För den fortsatta utvecklingen har det stor betydelse att ansvarsfördelningen för vård och omsorg om äldre är tydlig, att samverkan mellan olika aktörer fungerar samt att de som arbetar i verksamheten har goda arbetsförhållanden och de kunskaper de behöver. Systemen för att följa upp verksamheten och genomföra kvalitetsförbättringar bör utvecklas. Exempelvis har Socialstyrelsen nyligen tagit fram nya föreskrifter om kvalitet och patientsäkerhet inom hälso- och sjukvård. Jag avser att följa arbetet med det praktiska genomförandet av föreskrifterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.