Till innehåll på sidan

reglerna för uppskov med värnpliktstjänstgöring

Skriftlig fråga 1997/98:894 av Klevenås, Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-25
Anmäld
1998-06-29
Besvarad
1998-07-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:894 av Lena Klevenås (s) till försvarsministern om reglerna för uppskov med värnpliktstjänstgöring

För närvarande får bara en bråkdel av dagens unga män göra sin värnplikt. Tusentals arbetslösa unga pojkar vill inget hellre än att få göra detta. Trots att alla som vill inte får plats, tvingas andra som av olika skäl inte kan eller vill att inställa sig till tjänstgöring. Det kan gälla ungdomar som vid mönstringen sagt sig vilja göra sin värnplikt men som inte blivit inkallade direkt utan i stället börjat arbeta och t.o.m. blivit nyckelpersoner på sina arbetsplatser.

Regeringen säger sig vilja satsa såväl på ungdomars arbetsmarknad som på småföretagen. I småföretag är varje anställd en nyckelperson som inte utan vidare kan bytas ut. Speciellt när det gäller tekniker kan det bli mycket bekymmersamt att få tag på vikarier, beroende på bristen på utbildade tekniker. Pliktverket som hanterar frågor om uppskov med värnpliktstjänstgöring agerar mycket stelbent och tar ingen hänsyn vare sig till småföretagares situation eller ungdomars situation på arbetsmarknaden.

Det kan t.o.m. bli så att ungdomar som inte gjort värnplikt får svårare att få arbete eftersom uppskov i praktiken inte beviljas.

Är försvarsministern beredd att se över reglerna för uppskov med värnpliktstjänstgöring i syfte att underlätta för småföretagares behov att behålla unga nyckelpersoner i sina företag?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:894 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:894 om reglerna för uppskov med värnpliktstjänstgöring
    Försvarsminister Björn von Sydow

Lena Klevenås har frågat mig om jag är beredd att se över reglerna för uppskov med värnpliktstjänstgöringen för att underlätta för småföretagare att behålla unga nyckelpersoner i sina företag.

Totalförsvarsplikten är av stor vikt både för att säkerställa totalförsvarets personalbehov och för att bibehålla totalförsvarets folkliga förankring. Under min tid som försvarsminister har jag blivit varse att tillämpningen av totalförsvarsplikten emellanåt upplevs som orättvis. Det är i mitt tycke olyckligt då det minskar tilltron till pliktsystemet. Det är av vikt att svenska medborgare känner förtroende för totalförsvaret och upplever totalförsvarsplikten som rättvis.

Mot denna bakgrund beslutade regeringen förra hösten om direktiv till en parlamentarisk utredning som skall se över tillämpningen av totalförsvarsplikten. Ett av de områden som särskilt lyfts fram i direktiven är just frågeställningarna runt uppskovsreglerna och svårigheten att få uppskov av arbetsmarknadsskäl.

Jag anser att det är viktigt inte bara för småföretagarnas behov utan för att öka medborgarnas förtroende för totalförsvarsplikten att 1998 års pliktutredning kommer med förslag till förändringar av uppskovsreglerna som innebär förbättringar av systemet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.