Rättssäkerhet för asylsökande

Skriftlig fråga 2007/08:510 av Pettersson, Leif (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-18
Anmäld
2007-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-01-09
Svar anmält
2008-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2007/08:510 Rättssäkerhet för asylsökande

av Leif Pettersson (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Sedan Utlänningsnämnden avskaffades avgörs asylärenden slutligen i domstol. Ett domstolsförfarande infördes därför att det ansågs bättre garantera en likvärdig behandling av de asylsökande.

Rätten för den berörde att framföra sin sak inför domstol måste anses tillhöra en av de grundläggande principerna för svensk rättstradition. Det har kommit till min kännedom att så inte alltid sker när domstolen ska avgöra asylärenden. Det senaste exemplet jag känner till handlar om en i Boden bosatt iransk kvinna med två tonårsdöttrar, som inte har fått denna möjlighet att inför domstol framföra sina asylskäl.

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att närmare undersöka detta förhållande och vidta åtgärder så att rättssäkerheten garanteras för alla asylsökande i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:510 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 9 januari

Svar på fråga

2007/08:510 Rättssäkerhet för asylsökande

Statsrådet Tobias Billström

Leif Pettersson har frågat mig om jag avser att närmare undersöka asylsökandes möjligheter att framföra sin sak inför domstol och vidta åtgärder så att rättssäkerheten garanteras för alla asylsökande i Sverige.

Jag vill inledningsvis påminna om att enskilda ministrar eller regeringen inte får ingripa eller uttala sig i enskilda ärenden som myndigheter och domstolar handlägger.

Varje person som söker asyl i Sverige har rätt att få sin sak prövad. Migrationsverket gör denna prövning i första instans. Enligt den instans- och processordning som trädde i kraft den 31 mars 2006 prövas ett eventuellt överklagande av en migrationsdomstol och, om prövningstillstånd meddelas, av Migrationsöverdomstolen.

Förfarandet i migrationsdomstolen är skriftligt. I handläggningen får ingå muntlig förhandling när det kan antas vara till fördel för utredningen eller främja ett snabbt avgörande av målet. Migrationsdomstolen ska även hålla muntlig förhandling om den asylsökande begär det samt förhandlingen inte är obehövlig och inte heller särskilda skäl talar mot det.

Regeringen har tillsatt en utredning för att utvärdera instans- och processordningen i utlännings- och medborgarskapsärenden (dir. 2007:119). Utredaren ska bland annat analysera tillämpningen av bestämmelserna om muntlig förhandling i migrationsdomstolarna. Uppdraget ska redovisas senast den 27 februari 2009. I avvaktan på utredningens resultat ser jag för närvarande ingen anledning att ta något ytterligare initiativ.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.