pappavänligt arbetsliv

Skriftlig fråga 2001/02:1472 av Jacobsson, Magnus (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-02
Besvarad
2002-08-13
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 augusti

Fråga 2001/02:1472

av Magnus Jacobsson (kd) till jordbruksminister Margareta Winberg om pappavänligt arbetsliv

Åtta av tio pappor tar ut föräldraledighet, hälften av papporna tar ut sin pappamånad. Totalt tar pappor ut endast 14 % av alla föräldradagar.

Philip Hwang, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, visar att det på många arbetsplatser finns negativa attityder till föräldraledighet, både hos arbetsgivaren och kollegor. En undersökning som TCO gjort nyligen bekräftar detta. Män känner av mer negativa attityder än kvinnor.

De flesta familjer kan nog vittna om att den ekonomiska aspekten spelar roll när man börjar prata om föräldraledighet. För en familj med normala inkomster kan det handla om tusenlappar varje månad beroende på om mamma eller pappa stannar hemma hos barnen. Den lönediskriminering som i dag finns är inte bara en orättvisa som drabbar kvinnor. Den gör också att många familjer av ekonomiska skäl väljer att mamman tar ut det mesta av föräldraledigheten. Undersökningar visar också att föräldrar vill ha större flexibilitet både vad gäller barnomsorg och arbetstider. Genom valfrihet inom både barnomsorg och arbetsliv blir det enklare och mer naturligt att vara hemma med sina barn.

Med hänvisning till ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet Margareta Winberg:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fler pappor ska ta ut föräldraledighet?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1472 besvarad av

den 14 augusti

Svar på fråga 2001/02:1472 om pappavänligt arbetsliv

Statsrådet Ingela Thalén

Magnus Jacobsson har frågat Margareta Winberg om pappavänligt arbetsliv. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringens mål för såväl familje- som jämställdhetspolitiken är att både kvinnor och män ska kunna vara föräldrar och ta det praktiska ansvaret för sina barn samtidigt som man har ett arbete för sin försörjning. Föräldraförsäkringen utgår från barnets bästa och från att barnet behöver och har rätt till båda sina föräldrar. Därför har regeringen som mål att männens uttag av föräldraförsäkringen ska öka. För att stimulera denna utveckling infördes 1995 den s.k. pappa- och mammamånaden. Till följd av denna har betydligt fler pappor tagit del i vården av sina barn jämfört med tidigare, vilket är viktigt både ur jämställdhetssynpunkt och med hänsyn till barnens bästa. För att ytterligare stimulera denna utveckling byggdes föräldrapenningen ut 2002 med 30 dagar som reserveras för mamman eller pappan.

Regeringen har aviserat höjning av taket inom sjuk- och föräldraförsäkringen från 7,5 till 10 prisbasbelopp. En sådan höjning skulle innebära större möjlighet för föräldrar med inkomster över taket av få ersättning som bättre motsvarar inkomstbortfall. Eftersom fler män än kvinnor har inkomster över taket skulle en sådan regeländring särskilt gynna männens uttag av föräldrapenning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.