Öppenhet i EU-förhandlingar med Kuba

Skriftlig fråga 2015/16:1457 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-07-13
Överlämnad
2016-07-13
Sista svarsdatum
2016-07-27
Svarsdatum
2016-08-15
Anmäld
2016-08-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Trots att förhandlingarna mellan EU och Kuba angående ett avtal om samarbete och politisk dialog avslutades i mars 2016 är innehållet inte offentliggjort. Avtalstexten har inte godkänts av EU-medlemsstaternas utrikesministrar.

Närmandet mellan Kuba och EU är historiskt. Länge har relationen mellan den kommunistiska diktaturen och Västvärlden varit frusen. Men en upptining av den kräver att Kuba visar att man ämnar förbättra respekten för de 11 miljoner kubanernas mänskliga rättigheter. En förutsättning för att Sverige och EU ska kunna samarbeta ska därför givetvis vara att man tydliggör för både regimen och det kubanska folket att man inte från europeiskt håll kompromissar med kraven på demokratisering.

I en demokratisk transition spelar civilsamhället en stor roll. När den europeiskkubanska avtalsprocessen hemlighålls utestängs kubanska MR-aktivister och andra viktiga grupper från delaktighet. Det riskerar att kraftigt försämra relationen mellan EU och kubanska demokrater, vilket också innebär att det kan undergräva målen för den europeiska utrikestjänsten – att främja demokrati globalt. Utan demokrater på plats kan ingen demokrati växa fram.

Vissa enskilda avtal EU tidigare slutit med stater och regioner har präglats av mer öppenhet och deltagande av civilsamhället. Att europeiska länder, som ofta framhåller vikten av transparens för en hälsosam demokrati, nu inte själva vill redovisa innehållet underminerar vår trovärdighet. Det gäller inte minst Sverige, som nu på olika sätt firar 250 år av lagstadgad yttrandefrihet.

 

Jag vill mot bakgrund av ovan fråga utrikesministern:

Vad innehåller överenskommelsen mellan EU och Kuba?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1457 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1457 av Birgitta Ohlsson (L) Öppenhet i EU-förhandlingar med Kuba

Birgitta Ohlsson har frågat mig vad överenskommelsen mellan EU och Kuba innehåller.

EU:s ministerråd beslutade i februari 2014 att ge EEAS och EU-kommissionen ett mandat att inleda förhandlingar om ett bilateralt avtal för samarbete och dialog med Kuba. Mandatet förutsåg ett avtal som omfattade samtliga delar av EU:s relationer med Kuba, såsom politisk dialog, utvecklingssamarbete samt handel och ekonomiskt samarbete. Mandatet ställde inte i utsikt något frihandelsavtal.

Efter sju förhandlingsrundor avslutades förhandlingarna den 11 mars, och den preliminära avtalstexten paraferades av de båda sidornas förhandlingsledare. Denna text är nu föremål för granskning och interna procedurer på båda sidor. I EU:s fall pågår f.n. juridisk granskning och översättning till unionens samtliga officiella språk.

När de ovan nämnda procedurerna är slutförda kommer en slutlig avtalstext att presenteras för EU:s ministerråd för beslut om undertecknande. Avtalstexterna kommer då att bli offentliga. Detta förfarande är i enlighet med EU:s rutiner för avtal av detta slag.

När det gäller den viktiga frågan om transparens i förhandlingen, har EU:s utrikestjänst efter varje förhandlingsrunda delgivit information till media och civilsamhällsorganisationer.

Stockholm den 15 augusti 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.