Till innehåll på sidan

Omhändertagande av barn från andra EU-länder

Skriftlig fråga 2015/16:1236 av Christina Örnebjär (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-18
Överlämnad
2016-05-19
Anmäld
2016-05-20
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25
Besvarad
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Enligt en dom i Kammarrätten i Stockholm nyligen är det inte möjligt att besluta om omedelbart omhändertagande enligt 6 § LVU om barnet har sin hemvist i ett annat EU-land än Sverige.

Skälet är att ett omedelbart omhändertagande enligt LVU endast får beslutas om det är sannolikt att barnet kommer att behöva fortsatt vård enligt LVU. Men enligt den så kallade Bryssel II-förordningen är det EU-landet där barnet har sin hemvist som ska besluta om fortsatt vård. Det kan vara hur sannolikt som helst att barnet i det landet kommer att få stöd som helt motsvarar LVU – men det är ju inte enligt LVU, eftersom denna lag bara finns i Sverige.

Det innebär att sociala myndigheter i Sverige inte har möjlighet att ingripa till ett barns skydd, hur illa det barnet än far, om barnet har sin hemvist i ett annat EU-land. Detta trots att Bryssel II-förordningen i sig tillåter interimistiska beslut. I det fall som avgjordes i Kammarrätten i Stockholm handlade det om ett barn till utsatta EU-migranter, men samma regelverk gäller också om till exempel en brittisk turist skulle misshandla sitt barn, eller om en 16-åring på semester på egen hand skulle behöva akut vård mot drogmissbruk.

LVU-utredningen har i sitt slutbetänkande (SOU 2015:71) föreslagit hur denna lucka i lagen kan täppas till. Det är angeläget att det görs skyndsamt – så angeläget att man bör överväga att besluta om just denna lagändring utan att invänta beredningen av övriga förslag i utredningen. 

Min fråga till statsrådet blir därför följande:

 

När kommer ett lagförslag som möjliggör omedelbara omhändertaganden av barn och unga med hemvist i annat EU-land att överlämnas till riksdagen?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1236 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2016/03614/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1236 av Christina Örnebjär (L) Omhändertagande av barn från andra EU-länder

Christina Örnebjär har frågat mig när ett lagförslag som möjliggör omedelbara omhändertaganden av barn och unga med hemvist i annat EU-land kommer att överlämnas till riksdagen.

Utredningen om tvångsvård för barn och unga har i sitt slutbetänkande (SOU 2015:71) pekat på en otydlighet i LVU som kan innebära att omedelbart omhändertagande inte kan tillgripas då den s.k. Bryssel II-förordningen är tillämplig. En konsekvens av detta är, enligt utredningen, att vissa barn som vistas i Sverige, utan att ha hemvist här, inte kan omhändertas enligt LVU. Utredningen har därför föreslagit att det ska införas nya bestämmelser som möjliggör ett omedelbart omhändertagande även då Bryssel II-förordningen är tillämplig.

Utredningens förslag om omedelbart omhändertagande då Bryssel II-förordningen är tillämplig bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Frågan om svensk domsrätt i de aktuella fallen är dock komplicerad. Flera av de juridiska remissinstanserna har framfört synpunkter som måste analyseras närmare. Vidare kan nämnas att den kammarrättsdom som Christina Örnebjär hänvisar till är överklagad och att målet således inte är slutligt avgjort än.

Jag kan för närvarande inte lämna något besked om när det kommer att överlämnas ett lagförslag till riksdagen. Jag följer dock frågan noga och prioriterar arbetet med att förtydliga regelverket. Det får inte råda något tvivel om att alla barn i Sverige som far illa eller riskerar att fara illa ska kunna få det stöd och den hjälp som de behöver. 

Stockholm den 25 maj 2016

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.