Ökat våld i gymnasieskolorna

Skriftlig fråga 2017/18:516 av Robert Stenkvist (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-18
Överlämnad
2017-12-19
Anmäld
2017-12-20
Svarsdatum
2018-01-02
Sista svarsdatum
2018-01-02
Besvarad
2018-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Anmälningarna om fysiskt våld i grundskolan och gymnasieskolan har ökat kraftigt, speciellt under det senaste året. Faktum är att anmälningarna om fysiskt våld i skolan har ökat med mer än en fjärdedel jämfört med samma period förra året, detta enligt statistik som Arbetsmiljöverket har tagit fram på uppdrag av DN och som presenterades i oktober 2017. Under årets första åtta månader har 295 anmälningar om allvarligt fysiskt våld i grundskolan och gymnasieskolan kommit in, en ökning med 28 procent jämfört med föregående år. Över 70 procent av anmälningarna gäller våld mot lärare eller annan skolpersonal.

Våld och hot om våld mellan elever är ett ännu större problem. Det kan då även handla om våldtäkter och andra sexuella övergrepp. Det rapporterades exempelvis om en flicka på en gymnasieskola i Kalmar som blev våldtagen på skolan i november i år. Ett annat fall som också ägde rum i höst gällde en 16-åring som har åtalats för våldtäkt mot en skolkamrat på en skola i Malmö.

Ett fruktansvärt exempel på våld inom gymnasieskolan är mordet på Enskede gymnasium, där en elev knivhögg en annan elev så svårt att offret avled. Värt att notera är att det framkommit att övriga elever var rädda för gärningsmannen långt innan mordet skedde. Elever på skolan undrade i medier hur gärningsmannen kunde tillåtas komma tillbaka till skolan efter en kortare avstängning. 

Vi anser att det ökande våldet på våra skolor är en skrämmande utveckling som måste motverkas kraftfullt. Här har vi politiker har ett stort ansvar. 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

  1. Vad tänker statsrådet och regeringen göra för att komma till rätta med den rådande situationen med alltmer och allt grövre våld på gymnasieskolorna i vårt land, då speciellt med tanke på mordet som inträffade på Enskede gymnasium?
  1. Vilka konkreta åtgärder har statsrådet och regeringen redan vidtagit?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:516 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)



U2017/

05112/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:516 av Robert Stenkvist (SD)
Ökat våld i gymnasieskolorna

Robert Stenkvist har frågat mig vad jag och regeringen tänker göra för att komma till rätta med den rådande situationen med alltmer och allt grövre våld på gymnasieskolorna i vårt land, då speciellt med tanke på mordet som inträffade på Enskede gymnasium samt vilka konkreta åtgärder jag och regeringen redan har vidtagit.

Det är med sorg och bestörtning som jag tog emot den hemska nyheten om dådet på Enskede gårds gymnasium. Incidenter med väpnat våld är emellertid tack och lov ovanliga i svensk skola. De allra flesta barn och elever känner sig trygga och säkra i sina skolor.

Utbildningen ska enligt skollagen (2010:800) utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Rektorn eller en lärare får enligt skollagen vidta de omedelbara och tillfälliga åtgärder som är befogade för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero eller för att komma till rätta med en elevs ordningsstörande uppträdande. Statens skolinspektion utövar tillsyn över att bestämmelserna i skollagen följs.

Forskning visar att skolor med ett väl utvecklat arbete med skolans värdegrund och mot kränkande behandling ger en tryggare skolmiljö där färre incidenter inträffar. Ett systematiskt arbete med att bygga tillitsfulla relationer mellan vuxna och elever på skolan gör att de vuxna ofta får reda på om det föreligger en konflikt eller en hotbild mellan elever. Detta medför att många situationer kan förhindras och att det blir enklare att gå in och agera om en akut situation skulle uppstå.

Statens skolverk ska genom sin verksamhet främja att alla elever får tillgång till en utbildning av god kvalitet i en trygg miljö. Skolverket har utarbetat stödmaterial för hur skolorna kan arbeta med att förebygga våld i skolan och hur skolan kan gå tillväga om grövre våld inträffar. Skolverket har även utarbetat ett stödmaterial för hur skolans personal ska kunna vara rustade att hantera en krissituation.

Regeringen gav 2016 Skolverket i uppdrag att i dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Brottsförebyggande rådet ta fram ett stödmaterial som syftar till att ge skolorna vägledning i hur arbetet med säkerhet och krisberedskap kan bedrivas. Uppdraget redovisades under våren 2017. Regeringen har nyligen beslutat att ändra Skolverkets instruktion så att det framgår att myndigheten inom sitt verksamhetsområde ska stödja huvudmännen i arbetet med säkerhet och krisberedskap. Detta är konkreta åtgärder som regeringen redan har vidtagit.

Stockholm den 22 december 2017

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.