Ökat företagande

Skriftlig fråga 2018/19:369 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-07
Överlämnad
2019-03-08
Anmäld
2019-03-12
Svarsdatum
2019-03-20
Sista svarsdatum
2019-03-20
Besvarad
2019-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Svenskt Näringsliv mäter årligen företagsamheten i Sverige. Nyligen släppte de en undersökning som visar en mörk utveckling där nyföretagande minskar bland framför allt unga och kvinnor.

Att just nyföretagandet bland kvinnor faller måste anses vara extra bekymmersamt då resultaten sjunker från en redan låg nivå. Vidare är det uppenbart att ett fallande företagande bland unga riskerar att ytterligare försvåra för generationsväxling.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att vända den negativa utvecklingen för företagsamheten i Sverige och särskilt bland kvinnor och unga?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:369 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)




Svar på fråga 2018/19:369 av Tobias Andersson (SD)
Ökat företagande

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att vända den negativa utvecklingen för företagsamheten i Sverige och särskilt bland kvinnor och unga.

Idag har Sverige 16 000 fler företagare än för tio år sedan, och vår ekonomi är stark: Sverige utmärker sig på andra plats på Forbes lista Best Countries for Business som är en jämförelse mellan 161 länder vad gäller näringslivsklimat och förutsättningar att göra affärer. Vi måste fortsätta arbeta för att utveckla Sveriges konkurrenskraft.

Det finns många olika mått på nyföretagande. Den officiella nyföretagarstatistiken, som sammanställs av Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, visar att andelen företag som startats av kvinnor ligger på en relativt stabil nivå på runt en tredjedel av alla nystarter, med en viss minskning de senare åren. Även hur fördelningen mellan olika åldrar ser ut är relativt stabil över tid. Totalt har nyföretagandet varit något svagare det senaste året, men samtidigt är arbetslösheten rekordlåg och sysselsättningen den högsta i EU:s historia. De senaste årens starka konjunktur kan vara en delförklaring till nyföretagandets utveckling: forskning i allmänhet och analyser från svenska data visar att när det finns extra goda möjligheter till anställning, i samband med en stark arbetsmarknadskonjunktur, minskar benägenheten att starta företag och försörja sig som företagare.

I januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, finns en rad åtgärder för att förbättra förutsättningarna att driva företag. Beskattning och regelverk för de allra minsta företagen kommer att förenklas, kravet på aktiekapital sänkas, reglerna om personaloptioner ska förbättras och RUT-avdraget ska breddas till att omfatta fler tjänster. Dessutom ska regeringen genomföra satsningar på stärkt konkurrenskraft i jordbruksföretag och på att den digitala infrastrukturen byggs ut i hela landet.

Överenskommelsen omfattar också åtgärder som stärker växande företag. Till exempel kommer växa-stödet, som ska sänka trösklarna för enmansföretag att göra sin första anställning, utökas och exportstrategin utvecklas med mer fokus på ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. För att möta upp mot arbetslivets kompetensbehov kommer regeringen bland annat att bygga ut kunskapslyftet och utöka möjligheterna att vidareutbilda eller omskola sig senare i livet.

De flesta nya jobb skapas i små, växande företag. Jag ser fram emot att, i linje med januariavtalet, bidra till ett mer konkurrenskraftigt och innovativt näringsliv där vi underlättar möjligheterna att bli, verka och lyckas som företagare.

Stockholm den 19 mars 2019

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.