Nordens Folkhögskola

Skriftlig fråga 2017/18:182 av Cassandra Sundin (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-26
Överlämnad
2017-10-27
Anmäld
2017-11-07
Svarsdatum
2017-11-08
Sista svarsdatum
2017-11-08
Besvarad
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Svenska Föreningen Norden är huvudman för Nordens folkhögskola på Biskops-Arnö. Efter en proposition 1956 fick föreningen använda Biskops-Arnö för att bedriva nordiskt bildningsarbete, och 1958 startade Biskops-Arnö Nordens Folkhögskola.

Förutom att bedriva bland annat folkhögskola och yrkeshögskola anordnar de årligen författarseminarier som riktar sig till författare från alla nordiska länder. Biskops-Arnö är en del av kultursamverkansmodellen och är unik vad gäller nordisk bildning och utbildning där det nordiska perspektivet är centralt i verksamheten. Institutioner som denna hyser stora värden och det finns all anledning att utvärdera om man kan sträva efter fler aktörer för att sprida och verka för nordisk bildning.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Avser ministern och regeringen att verka för att skapa fler bildningsinstanser med nordiskt perspektiv likt ovanstående?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:182 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Dnr U2017/04299/UF

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:182 av Cassandra Sundin (SD) Nordens Folkhögskola

Cassandra Sundin har frågat kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke om hon och regeringen avser att verka för att skapa fler bildningsinstanser med nordiskt perspektiv likt Biskops Arnö Nordens Folkhögskola. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag understryka att regeringen värdesätter det nordiska samarbetet inom utbildnings- och kulturfrågor och jag är övertygad om att de nordiska länderna har mycket att lära av varandra. Biskops Arnö Nordens Folkhögskola utgör ett praktiskt exempel på hur det nordiska utbytet sker. Inom ramen för det nordiska samarbetet på kulturområdet ges bl.a. bidrag till Debutantseminariet på Biskops Arnö, där författare som debuterat i något av de nordiska länderna kan samlas för att utbyta erfarenheter och inspirera varandra.

Folkhögskolan är en framgångsrik utbildningsform när det gäller att förena olika slags utbildningar och skapa möten mellan människor med skilda intressen. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2018 en fortsatt utbyggnad av folkhögskolan genom att medel motsvarande 5 000 platser på folkhögskolans allmänna och särskilda kurs tillförs. Detta är en viktig satsning för att säkerställa att folkhögskolorna kan nå fler deltagare, med olika slags bakgrund och intressen.

Dagens modell för statens stöd till folkbildningen, där folkhögskolorna ingår, bygger på en stark tilltro till folkbildningens förmåga att på egen hand prioritera och forma verksamheten. Folkbildningsrådet har inom ramen för denna modell regeringens uppdrag att fördela och följa upp statsbidraget till landets folkhögskolor och studieförbund. 

Detta är en modell som tjänar folkbildningen och statens syften med statsbidraget till folkbildningen väl, vilket bl.a. Statskontoret har visat i sin delrapport från den pågående utvärderingen av folkbildningen. Jag har stort förtroende för folkbildningens aktörer och lämnar det därför upp till dem att diskutera och eventuellt genomföra den slags verksamhet som Cassandra Sundin beskriver.

Stockholm den 7 november 2017

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.