Migrationsverket och barnkonventionen

Skriftlig fråga 2013/14:376 av Andersson, Ulla (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-30
Anmäld
2014-02-04
Besvarad
2014-02-05
Svar anmält
2014-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2013/14:376 Migrationsverket och barnkonventionen

av Ulla Andersson (V)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Hanna Elias har vistats i Sverige sedan oktober 2005. Hon bor med döttrarna Klara, född 2007, och Ruth, född 2009, i Arbrå i Bollnäs kommun. Båda flickorna har bott här hela sina liv. Pappan Yarade Melesse kom till Sverige redan 2003, är bosatt i Stockholm och besöker regelbundet familjen i Arbrå. Hanna Elias kommer från Etiopien. Barnens far kommer från Eritrea. De har varken pass eller andra id-handlingar som kan styrka deras identitet. Båda föräldrarna har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Hanna Elias fick under 2013 avslag för andra gången. Enligt Migrationsverket har hon inte gjort sin identitet sannolik. Under hösten gjorde Migrationsverket en förnyad prövning av Hanna Elias och döttrarnas ärende, utifrån utlänningslagens bestämmelser om verkställighetshinder, vilket resulterade i ett nytt avslag. Beslutet om avvisning kvarstår, trots att ett verkställande skulle innebära att barnen skiljs från sin pappa.

Gruppledarna i Bollnäs kommunfullmäktige vädjar nu för att familjen ska få stanna och vill se en amnesti för barnfamiljer i liknande situation. Man menar att det inte är förenligt med barnkonventionen eller med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna att barnfamiljer år efter år tvingas leva på undantag i Sverige. De kan inte avvisas, eftersom de länder föräldrarna kommer ifrån inte är villiga att ta emot dem. Skulle besluten verkställas kommer familjen oåterkalleligen att skiljas från varandra, mot bakgrund av det spända läge som råder mellan Eritrea och Etiopien. Jag vill därför fråga statsrådet Tobias Billström:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att barnkonventionen ska styra Migrationsverkets arbete?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:376 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 5 februari

Svar på fråga

2013/14:376 Migrationsverket och barnkonventionen

Statsrådet Tobias Billström

Ulla Andersson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att barnkonventionen ska styra Migrationsverkets arbete.

Jag är, som Ulla Andersson säkert känner till, förhindrad att uttala mig i det enskilda fall som hon refererar till i frågan, men allmänt vill jag framhålla följande.

Att barns rättigheter tillvaratas inom migrationsprocessen är en viktig fråga för regeringen. Barnrättsperspektivet framhålls också tydligt i utlänningslagen och i portalparagrafen anges att hänsyn ska tas till barnets hälsa och utveckling samt till vad barnets bästa i övrigt kräver. Bestämmelsen har sin bakgrund i Sveriges anslutning till barnkonventionen och ska tillämpas vid alla beslut som rör barn. Även andra principer, såsom barns rätt att komma till tals, kommer direkt till uttryck i utlänningslagen.

Regeringen har gett Migrationsverket olika uppdrag för att stärka barnrättsperspektivet och utveckla och förbättra hanteringen av ärenden som rör barn. Till exempel fick Migrationsverket i regleringsbrevet för år 2012 i uppdrag att särskilt redovisa hur man säkerställer att barns egna asylskäl utreds, bedöms och redovisas i besluten. De handläggare och beslutsfattare på Migrationsverket som utreder och beslutar i ärenden som rör barn har särskild barnkompetens och inför alla beslut görs s.k. barnkonsekvensanalyser.

Frågan om svensk lagstiftning och dess tillämpning stämmer överens med barnkonventionen är ständigt aktuell för regeringen. Under 2013 tillsattes en särskild utredare med uppdrag att göra en kartläggning av hur tillämpningen av lagar och andra föreskrifter överensstämmer med barnkonventionen och dess tilläggsprotokoll. Utredaren ska även analysera fördelar och nackdelar med att inkorporera barnkonventionen i svensk rätt. Uppdraget ska redovisas senast den 4 mars 2015.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.