Livsmedelsproduktionens konkurrenskraft

Skriftlig fråga 2005/06:2100 av Danielsson, Staffan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-09-04
Besvarad
2006-09-14
Besvarad
2006-09-18
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 september

Fråga 2005/06:2100 av Staffan Danielsson (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Livsmedelsproduktionens konkurrenskraft

Svensk livsmedelsproduktion är i världsklass vad gäller kvalitet, djuromsorg och miljö. Därför är det mycket allvarligt och oroande att produktionen av mjölk, nötkött och grisar stadigt sjunker. Den nedåtgående spiralen blir en ond cirkel som hotar jobb och öppna landskap i lantbruket och i livsmedelsindustrin.

Jag har mot bakgrund av det allvarliga läget länge krävt att en konkurrenskraftskommission snarast tillsätts, där regering, jordbruksnäring, livsmedelsindustri och myndigheter tillsammans vidtar en rad åtgärder så att skatter, avgifter, byråkrati, regelverk sänks och förenklas så att näringens konkurrenskraft förbättras.

Utan ett starkt och samlat grepp för att vända utvecklingen fortgår den bara, vilket den starka minskningen av mjölk- och grisproduktionen nu tydligt visar. Jordbruksministerns bedömning brukar vara att det inte finns någon ko på isen, att produktionen växer fast den minskar och att inga särskilda åtgärder behövs.

Avser jordbruksministern mot bakgrund av den allvarliga utvecklingen inom den svenska livsmedelsproduktionen att vidta åtgärder så att livsmedelsproduktionens konkurrenskraft snarast kan förbättras?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2100 besvarad av

den 14 september

Svar på fråga 2005/06:2100 om livsmedelsproduktionens konkurrenskraft

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Staffan Danielsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder så att livsmedelsproduktionens konkurrenskraft kan förbättras, bland annat genom tillsättandet av en konkurrenskraftskommission, så att produktionen ökar inom lantbruket.

Frikopplingen av jordbruksstöden som genomfördes 2005 innebär större möjligheter för jordbrukaren att styra sin produktion mot det som konsumenten efterfrågar. Denna reform var nödvändig men förändrar givetvis produktionsförutsättningarna. En förväntad effekt är att produktionen i vissa produktionsgrenar blir lägre än då stöden var kopplade. Detta är inte nödvändigtvis ett tecken på minskad lönsamhet utan snarare på en effektivisering och anpassning till nya förutsättningar.

Jag har tidigare uttalat en tveksamhet till att en konkurrenskraftskommission är den bästa lösningen på näringens problem. Vi har i dag ett nära samarbete och en kontinuerlig dialog med olika aktörer, till exempel med LRF men även direkt med företagare, som sannolikt innebär effektivare arbetsformer och i förlängningen genererar snabbare resultat.

Regeringen har under de senaste åren vidtagit en rad åtgärder vars syfte har varit att stärka näringens konkurrenskraft. Skatten på dieselolja, miljöklass 1, som används i jordbruket, skogsbruket och vattenbruket sänktes från och med den 1 januari 2005. Denna sänkning, tillsammans med de sedan tidigare nedsatta skattenivåerna för eldningsolja och el samt fordonsskattebefrielse för jordbrukstraktorer på den egna gården, har stor betydelse för kostnaderna för produktionsmedel.

Väsentliga lättnader vid generationsskiften har också åstadkommits genom det generella slopandet av arvs- och gåvoskatten som började gälla från och med den 17 december 2004. Förändrade så kallade 3:12-regler för att underlätta för fåmansföretag började gälla från och med den 1 januari 2006. I och med de förändrade reglerna får fåmansföretagen en varaktig skattesänkning på drygt 1 miljard kronor.

En prioriterad fråga för regeringen kommande år är att säkerställa ett enkelt regelverk för företagande. Min målsättning är att de administrativa kostnaderna för jordbrukslagstiftningen ska minska för företagarna med minst 25 % till och med 2010.

Åtgärderna inom ramen för landsbygdsprogrammet har stor potential att stärka jordbrukets konkurrenskraft. Regeringen tillsammans med samarbetspartierna har beslutat att satsa en 1 miljard mer per år på landsbygdsutveckling för den kommande programperioden 2007@2013. En av åtgärdsaxlarna fokuserar på stöd för omstrukturering, utveckling och innovation i syfte att stärka jordbrukets konkurrenskraft.

En annan möjlig utvecklingsväg för livsmedelsproducenterna är produktion av bioenergi. Regeringen har tillsatt en särskild utredare med uppgift att analysera det svenska jordbrukets förutsättningar som producent av bioenergi. Utredningen kommer att lämna sin slutrapport i februari 2007.

Sammantaget finns det anledning att se positivt på den svenska livsmedelsproduktionens framtid. Från regeringens sida kommer jag att fortsätta verka för åtgärder för att målet för livsmedelspolitiken @ en ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar produktion @ ska kunna uppfyllas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.