lika lön för lika arbete

Skriftlig fråga 2004/05:1187 av Arvidsson, Eva (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-03-09
Anmäld
2005-03-09
Besvarad
2005-03-15
Svar anmält
2005-03-15
Besvarad
2005-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 mars

Fråga 2004/05:1187

av Eva Arvidsson (s) till statsrådet Sven-Erik Österberg om lika lön för lika arbete

I en nyligen publicerad undersökning har SCB på fackförbundet ST:s uppdrag jämfört könsskillnader i lön för statligt anställda. Lönestatistiken har brutits ned på myndighetsnivå.

På 63 av de 78 myndigheter, där minst hälften av de anställda jämförts, får kvinnor mindre betalt än männen. Löneskillnaderna kan röra sig om flera tusen kronor. På 22 myndigheter finns en könsrelaterad löneskillnad om minst 1 000 kr för samma typ av befattning och arbete. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt!

Vad avser statsrådet att göra för att komma till rätta med denna osakliga lönesättning?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1187 besvarad av

den 15 mars

Svar på fråga 2004/05:1187 om lika lön för lika arbete

Statsrådet Sven-Erik Österberg

Eva Arvidsson har frågat mig vad jag avser att göra för att komma till rätta med den osakliga lönesättningen för statligt anställda.

Låt mig börja med att slå fast att för en socialdemokratisk regering är osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män oacceptabla. Principen om lika lön för lika arbete är självklar. Staten ska vara ett föredöme vad gäller att driva fram jämställda löner. Arbetet sker på flera olika fronter.

Regeringen har gett Arbetsgivarverket i uppdrag att följa hur löneskillnaderna mellan kvinnor och män har utvecklats i staten mellan 2000 och 2003. Denna granskning, som utgår ifrån den partsgemensamma statistik som finns, visar att de statsanställda kvinnornas löner varit i genomsnitt 84 % av männens. Efter att hänsyn tagits till skillnader i arbetstid och arbetsuppgifter uppgår skillnaden till mellan en och två procentenheter. Den oförklarade löneskillnaden i statsförvaltningen kan verka liten, men kan rymma osakliga löneskillnader. Alla osakliga löneskillnader mellan könen måste elimineras.

Regeringen följer löpande, inom ramen för den arbetsgivarpolitiska uppföljningen, bland annat lönenivåer och löneutvecklingen mellan kvinnor och män inom statsförvaltningen. Denna uppföljning redovisas årligen till riksdagen i budgetpropositionen.

Arbetsgivarverkets kommande, årliga rapport om hur löneskillnaderna mellan kvinnor och män utvecklas i staten, kommer tillsammans med myndigheternas årsredovisningar och statistik att utgöra underlag inför årets redovisning till riksdagen.

Frågan om osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor rymmer flera dimensioner. En av de viktigaste utmaningarna framöver handlar om att bryta de mönster som gör att kvinnor inte söker, eller får, högre anställningar i samma utsträckning som män. Vi måste också komma till rätta med det faktum att kvinnor arbetar inom sämre betalda områden.

Slutligen, är det viktigt att komma ihåg att det inom ramen för den arbetsgivarpolitiska delegeringen i staten är myndigheterna som har det operativa ansvaret för lönesättningen. De lokala parterna på det statliga området har, enligt de centrala avtalen, ett gemensamt ansvar att förhindra och utjämna löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt. Jag kommer även fortsättningsvis att noga följa utvecklingen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.