Lagen mot nedskräpning

Skriftlig fråga 2012/13:658 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2013-08-14
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 juli

Fråga

2012/13:658 Lagen mot nedskräpning

av Christina Oskarsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Med två år på nacken framstår lagen mot nedskräpning som tandlös och misslyckad. Det är få personer som får böter efter att de skräpat ned på allmän plats, trots att polisen kan utdöma böter direkt till den som skräpar ned. I praktiken är det en möjlighet som används sparsamt. Bötesbeloppet för det som kallas nedskräpningsförseelse är 800 kronor och gäller för till exempel engångsgrillar och snabbmatsförpackningar. Däremot får man inga böter för så kallade ringa förseelser.

Polisen ser inga tecken på att nedskräpningen minskar efter en fredag eller en lördag på stan. I samband med avslutningar och under sommartid sker en omfattande nedskräpning i våra parker och på andra grönytor. Om bristerna finns i lagstiftningen, i tillämpningen eller i straffvärdena kan säkert diskuteras. Nuvarande lagstiftning och det sätt den tillämpas på har i vilket fall ingen preventiv verkan och måste därför ses över.

Vilka nya initiativ avser statsrådet att ta i fråga om lagstiftning eller andra åtgärder mot nedskräpning?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:658 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 14 augusti

Svar på fråga

2012/13:658 Lagen mot nedskräpning

Miljöminister Lena Ek

Christina Oskarsson har frågat justitieministern vilka nya initiativ som statsrådet avser att ta i fråga om lagstiftning eller andra åtgärder mot nedskräpning. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Nedskräpningen ger skador på djur och människor, sprider kemikalier och medför negativa effekter för turistnäring, handel, företagande och friluftsliv. Skräp som hamnar i hav, sjöar och vattendrag skadar fåglar och marina däggdjur och bidrar till mängden mikroskopiska skräppartiklar i havet. Stiftelsen Håll Sverige Rent genomför skräpmätningar, och enligt dessa är cigarettfimpar det vanligaste skräpet på gator och torg. De beräknar att det slängs en miljard fimpar på gator och torg varje år. Nedskräpning är en fråga som regeringen under flera år har tagit på stort allvar. Detta har bland annat resulterat i den så kallade nedskräpningsbot som regeringen tog initiativ till år 2011, men också i det treåriga uppdrag som regeringen gav Naturvårdsverket år 2010 om en särskild satsning för att främja en minskad nedskräpning.

Naturvårdsverket slutredovisade detta uppdrag i april i år till regeringen. Redovisningen innehåller både beskrivningar av problematiken och vad Naturvårdsverket redan nu har vidtagit för åtgärder samt förslag till ytterligare initiativ som behövs. Ett huvudresultat av uppdraget är en vägledning för kommunernas strategiska arbete för att minska nedskräpningen. Andra resultat av uppdraget är verktyg för att underlätta kommunernas arbete i form av bland annat en mobilapp för att rapportera omfattande nedskräpning. Appen kan kopplas till kommunens ärendehanteringssystem. För att öka informationen till allmänheten har verket bidragit till att utveckla Håll Sverige Rents nationella kampanj Skräpplockardagarna.

Regeringen välkomnar det arbete och de kampanjer som genomförs av Naturvårdsverket och Håll Sverige Rent för att främja minskad nedskräpning. Vi behöver förändra människors attityder till nedskräpning. Vi behöver bli påminda om och om igen om att vi ska kasta vårt skräp i närmaste papperskorg och inte på gatan eller i naturen. Böterna syftar naturligtvis inte till att bötfälla fler människor för nedskräpning, utan till att minska nedskräpningen.

Även om det har pågått arbete under en tid för att främja en minskad nedskräpning, så är detta en fråga som behöver drivas kontinuerligt för att påverka allas beteende så att alla förstår värdet av att inte skräpa ned.
I detta arbete välkomnar jag den vägledning som Naturvårdsverket har utarbetat för att underlätta för kommunerna att motverka nedskräpning och utöva tillsyn på området.

Nu bereder departementet Naturvårdsverkets redovisning inom Regeringskansliet, och det är inte möjligt för mig att föregå denna beredning. Nedskräpningsproblematiken är viktig att komma till rätta med. Naturvårdsverket har utarbetat en vägledning för kommunernas tillsynsarbete, men nämner även andra styrmedel i form av frivilliga åtgärder från olika aktörer, regler för hantering av avfall, producentansvar, livsmedelslagstiftning med mera. Min ambition är att regeringen kommer att återkomma i denna fråga i den kretsloppsproposition som regeringen avser att överlämna till riksdagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.