kommunala ambulanstransporter

Skriftlig fråga 2003/04:623 av Härstedt, Kent (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-26
Anmäld
2004-01-27
Besvarad
2004-02-04
Svar anmält
2004-02-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 januari

Fråga 2003/04:623

av Kent Härstedt (s) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om kommunala ambulanstransporter

Helsingborgs stad har utfört ambulansverksamhet sedan 1906. Under 2003 har staden tillsammans med sju kommuner i nordvästra Skåne beslutat att bilda ett gemensamt aktiebolag för ambulansverksamhet, då flera kommuner inte har tillräckligt befolkningsunderlag för att tillhandahålla en sådan tjänst enskilt. Men en dom av Regeringsrätten i december 2003 kommer i praktiken att göra det omöjligt för bolaget att delta i Region Skånes upphandling av dessa tjänster @ trots ett väl fungerande system understött av nästan hundra års erfarenhet. Ett liknande problem återfinns också i Malmö kommun. Beslutet bygger på ställningstagandet att kommunen överträder den kommunala kompetensen eftersom verksamhet bedrivs utanför kommunens område. Lokaliseringsprincipen innebär att den verksamhet som en kommun bedriver ska ha en anknytning till det egna geografiska området eller till de egna medlemmarna. Enligt 6 § hälso- och sjukvårdslagen svarar landstinget för att det finns en ändamålsenlig organisation för ambulanstransporter. Enligt lagens 3 § tredje stycket får landstingen sluta avtal med någon annan för att utföra de uppgifter som landstinget enligt lagen ska svara för @ men, vilket blir tydligt i fallet med Helsingborg, ger lokaliseringsprincipen i praktiken bara privata företag rätten att delta i en sådan upphandling. Effekten i detta fall blir att en väl fungerande organisation inte får fortsätta sin verksamhet samt utesluts från upphandling, vilket i sig påverkar konkurrensförhållandena negativt.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att göra det möjligt för kommuner att delta i upphandling av ambulanstransporter på lika villkor som privata företag i fall där transporterna sker utanför kommunens geografiska område?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:623 besvarad av

den 4 februari

Svar på fråga 2003/04:623 om kommunala ambulanstransporter

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Kent Härstedt har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att göra det möjligt för kommuner att delta i upphandlingar av ambulanstransporter på lika villkor med privata företag i de fall transporterna sker utanför kommunens geografiska område.

Bakgrunden till Kent Härstedts fråga är en dom från Regeringsrätten den 19 december 2003. I domen konstaterade Regeringsrätten att ambulanstransporter är ett ansvar för landstingen. Det är möjligt för landstingen att upphandla denna tjänst. En förutsättning för att en kommun avtalsvägen ska kunna åta sig en sådan uppgift för landstinget är dock, enligt Regeringsrätten, att de grundläggande villkoren i 2 kap. 1 § kommunallagen om gränserna för den kommunala kompetensen respekteras. Att bibehålla eller tillskapa en organisation för att kunna deltaga i en upphandling av en tjänst för vilken landstinget svarar utgjorde enligt Regeringsrätten inte en sådan angelägenhet av allmänt intresse som kommunen har rätt att engagera sig i.

I propositionen med förslag till ny lag om skydd mot olyckor (prop. 2002/03:119) som ersatt räddningstjänstlagen (1986:1102) har regeringen anfört att det faktum att landstinget har ansvar för sjuktransporter inte innebär att samtliga landsting måste skaffa alla de personella och materiella resurser som krävs för att driva verksamheten i egen regi. Det får i stället, enligt propositionen, närmast betraktas som en förutsättning att landstingen har möjlighet att utnyttja resurser som finns hos andra organ. Sådant utnyttjande kan komma till stånd efter det att nödvändiga överenskommelser träffats mellan inblandade parter. I propositionen anges att efter överenskommelse kan till exempel kommunen medverka med personal eller särskild utrustning som kommunen har för räddningstjänst eller annan teknisk verksamhet.

Domen från Regeringsrätten innebär att sådan samverkan med en kommun, som regeringen i propositionen förutsatte skulle kunna ske, försvåras. Inom Regeringskansliet har därför ett beredningsarbete påbörjats för att göra det möjligt för landsting att kunna nyttja kommunens resurser för ambulanstransporter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.