Klustervapen

Skriftlig fråga 2005/06:2001 av Åström, Alice (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-11
Besvarad
2006-08-25
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 augusti

Fråga 2005/06:2001 av Alice Åström (v) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Klustervapen

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har dokumenterat Israels användning av klustervapen i Libanon. De israeliska klusterbomberna lämnar upp till 14 % blindgångare efter sig som orsakar stor förödelse bland civila. Trots att klustervapen har samma effekt som personminor är dessa vapen inte förbjudna. Vi vill liksom den internationella fredsrörelsen se ett förbud mot produktion, handel och användning av klustervapen. Men Sverige har egna klustervapen, av typen bombkapsel 90 som kan fällas från Jasplan, vilka måste skrotas först.

Belgien är det första landet i världen att förbjuda klusterbomber, och även Norge har infört ett moratorium. Belgien var också det första landet att förbjuda personminor, efterföljt av Sverige på fjärde plats. Förbuden resulterade i Ottawakonventionen som i dag omfattar 148 länder.

Till skillnad från Belgien och Norge är Sverige militärt alliansfritt och behöver därför en grundläggande försvarsförmåga. Men det betyder inte att Sverige ska använda inhumana vapen; därför har vi varken kärnvapen eller personminor. Den militära alliansfriheten möjliggör en självständig utrikespolitik. För att med större trovärdighet kunna kritisera andra länders användning av inhumana vapen mot civila måste vi skrota klusterbomberna i vår egen arsenal.

Min fråga till försvarsminister Leni Björklund är:

Avser försvarsministern att vidta åtgärder för att förbjuda produktion, handel och användning av klustervapen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2001 besvarad av

den 25 augusti

Svar på fråga 2005/06:2001 om klustervapen

Försvarsminister Leni Björklund

Alice Åström har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att förbjuda produktion, handel och användning av klustervapen i Sverige.

Jag vill inleda med att konstatera att klusterbomber förvisso inte i sig är förbjudna vapen enligt den internationella humanitära rätten. Men som alla typer av vapen kan klusterbomber komma att användas på ett sätt som skulle kunna strida mot densamma. Klustervapen med sämre teknisk prestanda eller som inte används i enlighet med gällande regler i internationell rätt kan utgöra en fara för civilbefolkningen. Enligt min och regeringens uppfattning är det av största vikt att respekten för den internationella humanitära rätten stärks. Sverige verkar därför aktivt i internationella forum för att reglera användandet av denna typ av vapen.

En viktig fråga i detta sammanhang är problemet med explosiva lämningar efter ett krig, men det är också viktigt att se över hur stater agerar under tiden en konflikt pågår. I förhandlingar inom ramen för 1980-års vapenkonvention (CCW) är det därför ett viktigt svenskt krav att inte enbart fokusera på situationen efter en konflikt, utan även på hur till exempel själva användningen av klustervapen bör regleras.

En särskild text om klustervapen skulle därmed kunna innehålla såväl tekniska begränsningar som begränsningar i hur sådana vapen får användas. I det första avseendet kan man exempelvis tänka sig att reglera hur hög andelen blindgångare får vara liksom att substridsdelar ska innehålla självförstörelse- eller självneutraliseringsmekanismer. I det andra avseendet kan man se över möjligheterna att undvika en användning av vapnen i befolkade områden eller nära platser där civila uppehåller sig.

Precis som Alice Åström själv påpekar, behöver vi i Sverige en grundläggande försvarsförmåga för att upprätthålla vår militära alliansfrihet. Liksom för samtliga vapen som tillverkas eller köps in är det Försvarsmaktens operativa behov som ligger till grund för införskaffandet av bombkapsel 90 (BK 90). BK 90 är dock ett modernt system som ger ett mycket lågt antal blindgångare. Prov som utförts på BK 90 har visat på en andel blindgångare som understiger 2 %. Vidare är substridsdelarna utrustade med en självneutraliseringsmekanism som medför att de substridsdelar som inte exploderar direkt vid nedslag blir ofarliga efter endast ett par timmar. I internationell jämförelse är Sveriges klustervapen BK 90 av mycket hög teknisk och säkerhetsmässig kvalitet.

Jag vill i detta sammanhang understryka att samtliga vapen som den svenska Försvarsmakten har i sin arsenal har granskats ur ett folkrättsligt perspektiv av Delegationen för folkrättslig granskning av vapenprojekt. Denna granskning ska ske i enlighet med vad som sägs i artikel 36 i 1977 års tilläggsprotokoll I till Genèvekonventionerna den 12 augusti 1949 angående skydd för krigets offer.

Avslutningsvis vill jag säga att jag följer utvecklingen på detta område noga. Hittills har ett förbud mot klustervapen inte bedömts vara en framkomlig väg. Skulle de nuvarande förutsättningarna förändras och det framkommer att en bindande internationell överenskommelse om förbud mot användande av klustervapen är möjlig, så förändras dock säkerhetsförutsättningarna också för Sverige. I det läget kan regeringen komma att pröva ändamålsenligheten i vår vapenarsenal inklusive BK 90.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.