Hatbrottsutbildning

Skriftlig fråga 2007/08:1516 av Jansson, Eva-Lena (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-08-01
Besvarad
2008-08-12
Anmäld
2008-08-14
Svar anmält
2008-08-14
Besvarad
2008-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 augusti

Fråga

2007/08:1516 Hatbrottsutbildning

av Eva-Lena Jansson (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Under veckan som gått har Stockholmpolisen identifierat minst två hatbrott som genomförts mot homosexuella män. Genom inrättandet av en hatbrottsjour har man i Stockholm både kompetens och resurser att aktivt upptäcka och utreda misstänkta hatbrott.

Dessvärre saknar många av landets poliser utbildning i hatbrott, något som är allvarligt eftersom dessa brott begås i hela landet. Därför borde det vara självklart att de poliser som inte har kompetens i ämnet utbildas i syfte att kunna upptäcka och utreda hatbrott.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask är därför följande:

Är justitieministern beredd att vidta åtgärder för att säkerställa att de poliser som saknar kompetens i hatbrott får genomgå en hatbrottsutbildning?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1516 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 12 augusti

Svar på fråga

2007/08:1516 Hatbrottsutbildning

Justitieminister Beatrice Ask

Eva-Lena Jansson har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder för att säkerställa att de poliser som saknar kompetens i hatbrott får genomgå en hatbrottsutbildning.

Hatbrotten är prioriterade både av regeringen och inom polisorganisationen. En viktig förutsättning för att polisen ska kunna bekämpa hatbrotten är att det inom polisorganisationen finns goda kunskaper om denna typ av brottslighet. Av den anledningen fick Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten i 2007 års regleringsbrev i uppdrag att säkerställa att hatbrottsmotiv identifieras och utreds så tidigt som möjligt vid utredningar om brott där det kan finnas ett sådant motiv.

Uppdraget har redovisats i samband med årsredovisningarna för 2007. Av redovisningen framgår bland annat att Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten under året har bedrivit ett aktivt arbete med att vidareutbilda personalen i hanteringen av hatbrott. Alla som går Åklagarmyndighetens grundutbildning för åklagare får utbildning om hatbrott. Alla blivande poliser utbildas också om hatbrott vid grundutbildningen på Polishögskolan.

Därutöver har polismyndigheterna i Stockholms län, Västra Götalands län och Värmlands län genomfört särskilda utbildningsinsatser för personalen. Rikspolisstyrelsen ser också över förutsättningarna att ta fram en webbaserad interaktiv utbildning om hatbrott. Målet är att alla anställda på sikt ska genomgå denna utbildning. Vid Polismyndigheten i Uppsala län har en gemensam utbildning med åklagarna och personalen vid Kriminalvården genomförts. Polismyndigheterna har också vidtagit ett antal brottsförebyggande åtgärder och utarbetat strategier speciellt riktade mot hatbrott. Vid Polismyndigheten i Stockholms län har man inrättat en särskild enhet som uteslutande utreder hatbrott. Polisen samverkar också med berörda aktörer som till exempel RFSL och skolan.

Inom ramen för Rättsväsendets Informationsförsörjning, RIF, där bland annat Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket ingår, pågår ett utvecklingsarbete som syftar till att förenkla informationsutbytet inom rättsväsendet. Genom det förenklade informationsutbytet kommer även information om hatbrottsmotiv enklare att uppmärksammas och spridas genom hela rättskedjan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.