folkbildningen

Skriftlig fråga 2004/05:1763 av Petersson, Helene (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-01
Anmäld
2005-06-01
Besvarad
2005-06-09
Svar anmält
2005-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga 2004/05:1763

av Helene Petersson (s) till statsrådet Lena Hallengren om folkbildningen

Regeringen har upprepade gånger, i tidigare folkbildningspropositioner, tydligt angivit att "folkbildningen är ett nationellt ansvar för såväl stat som kommuner och landsting". Främst kommuner, men på senare år även landstingen, har dock kraftigt dragit ned på stödet till studieförbunden.

Enligt statistik från Folkbildningsförbundet var det 122 kommuner som sänkte sitt anslag till studieförbunden 2003. Bara 19 kommuner höjde anslagen. Detta visar tydligt att kommunerna brister i sin del av det nationella ansvaret för folkbildningen.

Det är angeläget att regeringen sänder tydliga signaler till kommunerna om sin syn på folkbildningen. Regeringen har inte tagit till vara möjligheten att diskutera med kommuner och landsting om det gemensamma ansvaret för en tillgänglig folkbildning över hela landet @ detta trots att vi har sett omfattande neddragningar av det kommunala stödet till studieförbunden under en lång rad av år.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att starta en dialog med kommuner och landsting om det nationella ansvaret för stödet till folkbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1763 besvarad av

den 9 juni

Svar på fråga 2004/05:1763 om folkbildningen

Statsrådet Lena Hallengren

Helene Petersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att starta en dialog med kommuner och landsting om det nationella ansvaret för stödet till folkbildningen.

Folkbildningen är, som Helene Petersson påpekar, ett nationellt ansvar som delas mellan staten, kommunerna och landstingen. Medan staten sedan 1994 vidmakthållit sitt bidrag till folkbildningen på en i huvudsak oförändrad real nivå har kommunerna och landstingen kraftigt minskat sitt stöd. Det sammanlagda stödet från kommuner och landsting uppgick 2003 till 441,5 miljoner kronor.

Regeringen har upprepade gånger framhållit att staten varken kan eller bör ersätta bortfallet av bidrag från kommuner och landsting. Den statliga utvärderingen av folkbildningen 2004 (SUFO 2) analyserade effekterna av de nya ekonomiska förutsättningarna för folkbildningen och pekade i sitt slutbetänkande Folkbildning i brytningstid (SOU2004:30) på de problem som följer av utvecklingen.

Jag har erfarit att Folkbildningsförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting sedan hösten 2004 har genomfört ett antal dialogkonferenser som syftar till att stärka banden mellan studieförbunden och kommunerna.

Regeringens avsikt är att lägga fram en proposition om folkbildning senare under mandatperioden. Arbetet med propositionen kommer att utgå från den statliga utvärderingen, utredningen om deltagande i folkbildning, Folkbildningsrådets rapport om folkbildningens framsyn samt Riksrevisionens rapport om statsbidrag till idrottsrörelsen och folkbildningen (RiR 2004:15). Dessutom avser jag att inom ramen för propositionsarbetet under hösten 2005 ta ytterligare kontakter med berörda aktörer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.