Finansieringen av Unrwa

Skriftlig fråga 2017/18:671 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-26
Överlämnad
2018-01-29
Anmäld
2018-01-30
Svarsdatum
2018-02-07
Sista svarsdatum
2018-02-07
Besvarad
2018-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

USA har meddelat att de kraftigt minskar sin finansiering av FN-organisationen för hjälp till palestinska flyktingar. Unrwa beskriver det som den mest allvarliga finansieringskrisen i organisationens historia. Sverige är en stor givare till Unrwa. Sida har tidigare ökat stödet till Unrwa med anledning av den humanitära krisen i Syrien.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Kommer USA:s agerande att påverka Sveriges finansiering av organisationen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:671 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet

Lövin

Till rik

sdagen


Svar på fråga 2017/18:671 av Sofia Arkelsten (M) Finansieringen av FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (UNRWA)


Sofia Arkelsten har frågat mig huruvida USA:s besked om kraftigt minskade bidrag till UNRWA kan komma att påverka Sveriges finansiella stöd till UNRWA.

UNRWA upprättades 1949 av FN:s generalförsamling, och har i uppgift att bistå de palestinska flyktingarna humanitärt tills dess att en fredlig lösning på konflikten mellan Israel och Palestina uppnåtts. Idag är över fem miljoner palestinska flyktingar, varav en tredjedel fortfarande bor i flyktingläger, berättigade till humanitärt stöd från UNRWA.

Regeringen anser att UNRWA:s verksamhet bidrar till att uppnå resultat inom områden som Sverige prioriterar. UNRWA möjliggör upprätthållandet av palestinska flyktingars rättigheter, som är en förutsättning för en framtida tvåstatslösning. Genom att bland annat tillhandahålla utbildning för över en halv miljon flyktingbarn, motverka hatpropaganda och arbeta aktivt med jämställdhet har UNRWA:s verksamhet därtill en regionalt stabiliserande effekt.

UNRWA finansieras nästan uteslutande av frivilliga bidrag från FN:s medlemsstater och andra internationella organisationer. USA har länge stått för cirka 30 % av UNRWA:s kostnader och har därmed varit organisationens i särklass största givare. I januari i år meddelade den amerikanska administrationen att man inte skulle betala ut medel i samma nivå som tidigare utlovats för 2018. Sverige är liksom många andra länder, inklusive i regionen, bekymrat över USA:s beslut att i nuläget inte utbetala tidigare utlovade medel till UNRWA.

Minskad finansiering till UNRWA riskerar att leda till både humanitära och politiska konsekvenser i en region som redan är hårt drabbad av konflikter och instabilitet.

Sverige, som är en betydande givare till UNRWA, bidrog 2017 med totalt 540 miljoner kronor, varav 470 miljoner i kärnstöd. Sverige kommer att upprätthålla en motsvarande bidragsnivå under 2018 och kärnstödet till UNRWA om 470 miljoner kronor betalades ut redan i januari. Sverige följer och utvärderar löpande UNRWA:s behov av politiskt och finansiellt stöd. Sverige har också i samtal med flera länder, samt inom EU och i FN:s säkerhetsråd, understrukit vikten av att UNRWA:s finansiering säkras för att mandatet ska kunna genomföras.


Stockholm den 6 februari 2018


Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.