familjedaghem

Skriftlig fråga 2003/04:939 av Johansson, Ann-Kristine (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-18
Anmäld
2004-03-18
Besvarad
2004-03-24
Svar anmält
2004-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 mars

Fråga 2003/04:939

av Ann-Kristine Johansson (s) till statsrådet Lena Hallengren om familjedaghem

Vi har en bra och varierad barnomsorg i vårt land. Föräldrar har möjlighet att välja vilken form som passar just deras barn bäst. Familjedaghem har länge varit ett bra alternativ till den sedvanliga förskolan men nu börjar oron sprida sig bland dagbarnvårdare vad gäller fortlevnaden för denna form av barnomsorg. Trots att familjedaghemmens arbetssätt förändrats och att man nu ofta arbetar i lag och med pedagogisk utveckling är man oroad över att familjedaghemmen som omsorgsform kommer att försvinna.

Under de senaste årtiondena har antalet barn som placerats i familjedaghem minskat kontinuerligt. Jag anser dock att även denna form av barnomsorg fortfarande måste finnas för de barn och föräldrar som efterfrågar den. Vi måste alltid se till barnets bästa och det är föräldrarnas önskemål som bör vara vägledande även i detta fall.

Min fråga till statsrådet Lena Hallengren är om statsrådet är beredd att arbeta för att familjedaghem ska fortsätta att vara en alternativ form av barnomsorg och att dagbarnvårdarna ska ges samma möjligheter till utbildning och fortbildning som övrig barnomsorgspersonal.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:939 besvarad av

den 24 mars

Svar på fråga 2003/04:939 om familjedaghem

Statsrådet Lena Hallengren

Ann-Kristine Johansson har frågat mig om jag är beredd att arbeta för att familjedaghem ska fortsätta att vara en alternativ form av barnomsorg och att dagbarnvårdarna ska ges samma möjligheter till utbildning och fortbildning som övrig barnomsorgspersonal.

Statistiken för år 2003 visar att ca 37 500 barn, det vill säga 8 % av alla barn i åldern ett@fem år, har en plats i familjedaghem. Detta är en kraftig minskning i jämförelse med mitten av 1980-talet då antalet barn i familjedaghem var som flest och utgjorde nära hälften av alla inskrivna barn. Minskningen av antalet barn i familjedaghem har fortsatt också under senare år.

Enligt dagens lagstiftning ska kommunerna ta skälig hänsyn till vårdnadshavarens önskemål om omsorgsform. Den senaste föräldraenkäten visar att över 90 % av alla föräldrar som har sina barn i familjedaghem är nöjda. Samma siffra gäller för barn i förskolan. Utbildningsnivån hos dagbarnvårdarna har höjts. Det ska vara god kvalitet i alla verksamheter där barn vistas. Kommunerna är skyldiga att ge all personal kompetensutveckling.

Statens skolverk har på regeringens uppdrag utfärdat allmänna råd för familjedaghem. Regeringen har vidare gett Skolverket i uppdrag att inom ramen för uppföljningen av den allmänna förskolan även följa upp utvecklingen av familjedaghemmen. Frågor som bör omfattas är till exempel om vårdnadshavarens önskemål om omsorgsform kan tillgodoses i kommunerna och hur samverkan mellan familjedaghem och den allmänna förskolan organiseras på kommunal ledningsnivå, verksamhetsnivå och personalnivå. Uppdraget kommer att redovisas den 5 april i år.

Det är en viktig kvalitetsfråga att det finns alternativ och valfrihet i förskoleverksamheten, att verksamhet kan bedrivas i olika former med olika inriktningar för att passa olika barns och barnfamiljers behov. Det är också klart att familjedaghemmen kan tillgodose behov som förskolan inte alltid klarar av. Så länge föräldrar efterfrågar familjedaghem menar jag att de har en given och viktig plats i barnomsorgen.

Men det är också min bestämda uppfattning att alla barn ska ha rätt till förskolans pedagogiska verksamhet. Därför har vi en allmän avgiftsfri förskola som vänder sig till alla barn. Även barn i familjedaghem ska erbjudas plats i den allmänna förskolan minst 525 timmar om året från och med fyra års ålder.

Många dagbarnvårdare har lämnat yrket och denna trend fortsätter. Jag vill gärna i detta sammanhang nämna att den nya ettåriga barnskötarutbildningen på gymnasial påbyggnadsnivå, som Skolverket ska lämna förslag på kursplan med mera till under våren, kan bli ett sätt att tillvarata dagbarnvårdares erfarenhet och kompetens för en vidareutbildning till barnskötare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.