En fungerande äldreomsorg

Skriftlig fråga 2013/14:256 av Gille, Agneta (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2013-12-20
Besvarad
2014-01-15
Svar anmält
2014-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga

2013/14:256 En fungerande äldreomsorg

av Agneta Gille (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Nyligen kom en rapport från LO som visade att om kvinnor i Sverige hade haft samma sysselsättningsgrad som män så skulle ca 150 000 fler kvinnor arbeta. Sysselsättningspotentialen i att skapa en mer jämställd arbetsmarknad är uppenbar. Att öka jämställdheten i arbetslivet skulle innebära en vinst för individen men också för samhället. När antalet arbetade timmar ökar ger det nya skatteintäkter att investera i välfärden. Trots detta trampar jämställdhetsarbetet vatten.

Rapporten från LO visar att det finns ett starkt samband mellan väl utbyggd äldreomsorg och positiva effekter på sysselsättningen. En fungerande äldreomsorg är en viktig pusselbit för att göra det möjligt för kvinnor – och i viss utsträckning även män – att förvärvsarbeta. Det handlar både om att arbeta heltid i stället för deltid och om att arbeta över huvud taget. Det är därför bekymmersamt att anhörigomsorgen ökat dramatiskt under de senaste 20 åren. Ca 100 000 personer har gått ned i arbetstid eller helt slutat arbeta för att i stället vårda en anhörig. Det är främst kvinnor, ofta de äldres döttrar, som gör alltmer omfattande insatser. I praktiken har de ökade problemen med tillgången till äldreomsorgen blivit en kvinnofälla. Kvinnor som föder barn sent i livet går inte sällan direkt från att sköta barn till att ta hand om gamla mamma eller svärmor.

En förändring är nödvändig. I Sverige måste det tas ett ordentligt strategiskt grepp för att höja kvaliteten inom äldreomsorgen.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa tillgången till en fungerande äldreomsorg?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:256 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:256 En fungerande äldreomsorg

Statsrådet Maria Larsson

Agneta Gille har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa tillgången till en fungerande äldreomsorg.

En av de huvudsakliga inriktningarna i regeringens äldrepolitik är att förbättra kvaliteten i vård och omsorg. Regeringen har genom en fyraårig satsning kraftsamlat för att förbättra omhändertagandet av de mest sjuka äldre. Målet är att få äldreomsorg, primärvård och sjukhusvård att samverka bättre kring de mest sjuka äldre. Vi satsar också på attraktiva utbildningar och effektiva lärformer inom äldreomsorgen som bidrar till att fler anställda har grundläggande och specialiserade kunskaper för yrket.

Sverige tillhör de länder inom OECD som satsar mest resurser på att tillhandahålla en god, offentligt finansierad, vård och omsorg om äldre personer. I flera internationella jämförelser lyfts Sverige fram som världens bästa land att åldras i.

Regeringen anser att det är angeläget att på djupet undersöka hur omsorgsgivandet bland anhöriga påverkar bl.a. hälsa, livskvalitet och möjligheterna att förvärvsarbeta. Den omfångsstudie som Socialstyrelsen genomförde 2012 på uppdrag av regeringen visar att det finns drygt 1,3 miljoner anhörigvårdare. Majoriten tycker att det känns bra att ge omsorg. Endast 10 procent uppger att det alltid eller ofta känns krävande att ge omsorg. Drygt 80 procent uppger att de sällan eller aldrig har ekonomiska problem på grund av att de ger omsorg. Socialstyrelsen har i uppdrag att genomföra fördjupade analyser och bearbetningar av insamlat data, och ska bl.a. närmare undersöka hur omsorgsgivande påverkar denna grupp. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2014.

Regeringen tillsatte nyligen en särskild utredare som ska lämna förslag på åtgärder som främjar äldres hälsa, trygghet och självbestämmande.

Utredaren ska fokusera på att utveckla förutsättningarna för kommunernas och landstingens förebyggande arbete samt att säkerställa att dagens regelverk för biståndsprövning är så ändamålsenlig som möjligt för den äldres bästa. Utredningen ska också ge förslag om hur innovationskraften på ett bättre sätt kan tas tillvara inom äldreomsorgen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.