Bristen på djursjukvårdare

Skriftlig fråga 2016/17:1005 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-06
Överlämnad
2017-03-06
Anmäld
2017-03-14
Svarsdatum
2017-03-15
Sista svarsdatum
2017-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Ett gott djurskydd är sammankopplat med god och lättillgänglig djursjukvård. Enligt uppgifter från Jordbruksverket råder just nu en akut brist på legitimerade djursjukvårdare i landet och detta påverkar såklart tillgången till god djursjukvård.

SR Ekot rapporterade den 28 februari om bristen på djursjukskötare i Sverige. I flera fall har planerade operationer fått ställas in, och befintlig personal tvingas till extra pass på kvällar och helger för att minska lidandet för de djur som så väl behöver operation. Problemet är extra stort på landsbygden där det är långt mellan kliniker och mottagningar och tillgången till legitimerade djursjukvårdare är liten.

Jordbruksverket har föreslagit undantag från det så kallade behandlingsförbudet under en tidsperiod av sex år för djurvårdare. Undantaget gör det möjligt för dagens djurvårdare att fortbilda sig till djursjukvårdare och under tiden fortsätta jobba men med en delegation från en veterinär att utföra arbetsuppgifter som annars bara legitimerade djursjukvårdare får utföra.

Enligt Jordbruksverkets webbplats är undantaget i behandlingsförbudet en kortsiktig akutlösning och inte en lösning för framtiden. Sveriges lantbruksuniversitet kommer redan till hösten att utöka antalet utbildningsplatser med tio men detta täcker långt ifrån dagens behov och än mindre framtidens.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta med anledning av bristen på djursjukvårdare i landet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1005 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2017/01768/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1005 av Åsa Coenraads (M) Bristen på djursjukvårdare

Åsa Coenraads har frågat mig vilka initiativ jag avser ta med anledning av bristen på djursjukvårdare i landet.

Låt mig börja med att klargöra att den yrkeskategori det råder brist på inom djurens hälso- och sjukvård är legitimerade djursjukskötare. Djursjukvårdarbegreppet existerade endast innan den lagstiftning som nu gäller trädde i kraft 2010.

Djurens hälso- och sjukvård har expanderat kraftigt de senaste åren. Orsakerna till detta är flera. En av dem är den omstrukturering av branschen som tog sin början omkring 2011. Två stora koncerner dominerar nu marknaden. En annan är att den veterinärmedicinska utvecklingen tagit stora steg framåt och i dag kan erbjuda vård på en nivå som på många områden motsvarar den för oss människor. Djurägarnas förväntningar på hälso- och sjukvård för djur blir också allt högre både avseende själva vården och tillgängligheten. Branschorganisationen SLA-Svensk Djursjukvård redovisar i sin årsrapport för 2016 att över 40 procent av djurägarna ser sitt djur som en fullvärdig familjemedlem. Branschen omsätter drygt 4 miljarder kronor årligen och har haft en genomsnittlig tillväxt på 9 procent per år sedan år 2004. I sammanhanget kan nämnas att endast små förändringar skett när det gäller antalet hundar, katter och hästar från 2000-talets början.

Flera åtgärder har redan vidtagits för att möta bristen på legitimerade djursjukskötare. Statens jordbruksverk har föreskrivit undantag i syfte att låta personal som inte tillhör djurhälsopersonalen utföra vissa ingrepp och injektioner. Jordbruksverket remissbehandlar för närvarande föreskriftsändringar med ytterligare undantag. Sveriges lantbruksuniversitet har utökat antalet platser på djursjukskötar-programmet från 40 till 70 hösten 2016 och med ytterligare 10 platser till antagningen hösten 2017.

Statens jordbruksverk, som bl.a. ansvarar för att säkerställa ett gott djurhälsotillstånd hos djur i människans vård och ett gott djurskydd, har inte signalerat att det i dagsläget föreligger någon fara för djurskyddet till följd av den nya lagstiftningen. Jag är dock medveten om branschens bemanningsbehov och följer frågan noga.

Stockholm den 15 mars 2017

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.