Blyfri ammunition

Skriftlig fråga 2012/13:758 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-09-13
Anmäld
2013-09-17
Besvarad
2013-09-18
Svar anmält
2013-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 september

Fråga

2012/13:758 Blyfri ammunition

av Peter Persson (S)

till försvarsminister Karin Enström (M)

Vättern är en av Europas allra största klarvattensjöar, sammankopplad med unika naturområden. Vättern är också en stor dricksvattenkälla som i dagsläget försörjer ca 250 000 invånare i elva kommuner. Fler kommuner i närområdet har planer på att ta sitt vatten ur Vättern framöver.

Försvarsmakten vill utöka sina skjutövningar över Vätterns vatten. Önskemålet från försvarets sida är att antalet skjutdagar med bland annat stridsflygplanet Jas ska utvidgas från dagens 20 till 50 dagar om året. Med utökningen följer en ännu hårdare miljöpåverkan på Vättern. Enligt uppskattningar gjorda av Vätternvårdsförbundet ligger det redan 300 ton bly på botten. Tungmetallen bly är ett allvarligt miljögift. Utifrån det känns det angeläget att framhålla att andra ammunitionsslag än sådana med bly faktiskt finns att tillgå. Nammo, med produktion i bland annat Sverige, började utveckla och tillverka blyfri ammunition för drygt 15 år sedan. När det restes ett inhemskt krav på blyfri ammunition såg Nammo att det fanns en stor potential för andra kunder eftersom miljökraven ökade även i andra länder. Tillverkaren valde att egenfinansiera utvecklingskostnaderna för blyfri ammunition. Viljan hos det svenska försvaret att använda det blyfria alternativet har dock avtagit på senare år. Inköp av blyfri ammunition innebär enligt Försvarsmaktens beräkning fördubblade kostnader, en beräkning som har ifrågasatts. Många länder är också förvånade över att det miljövänliga föregångslandet Sverige går ifrån sina egna miljökrav och beställer blyammunition via FMV respektive Natos upphandlingsorganisation NSPA.

Avser försvarsministern att verka för att Försvarsmakten ska använda blyfri ammunition i övningarna över Vättern för att minska den negativa miljöpåverkan?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:758 besvarad av Försvarsminister Karin Enström

den 18 september

Svar på fråga

2012/13:758 Blyfri ammunition

Försvarsminister Karin Enström

Peter Persson har frågat mig om jag avser att verka för att Försvarsmakten ska använda blyfri ammunition i övningarna över Vättern för att minska den negativa miljöpåverkan.

Våren 2009 beslutade riksdagen om den försvarspolitiska inriktningen (prop. 2008/09:140, bet. 2008/09:FöU10, rskr. 2008/09:292). I propositionen, som riksdagen ställde sig bakom, anförde regeringen bland annat att Försvarsmakten bör bidra till målen för vår säkerhet och till målet för det militära försvaret. För att Försvarsmakten ska kunna utbilda och öva sina förband är det nödvändigt att myndigheten också har tillgång till ändamålsenliga övningsområden.

Försvarsmakten ska enligt 5 § sin instruktion – förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten – med beaktande av de krav som uppgifterna enligt 1-4 §§ ställer ta miljöhänsyn i sin verksamhet i fred. Inom ramen för detta miljöansvar ska myndigheten bidra till att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås. Vid behov ska Försvarsmakten föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling. Försvarsmakten ska också medverka i det internationella försvarsmiljösamarbetet. Det är Försvarsmakten som bestämmer vilken ammunition som ska användas vid olika slag av skjutning.

Försvarsmakten har två fasta flygskjutmål, varav det ena är Hammaren i Vättern. Militär verksamhet kan ha påverkan på människors hälsa och miljön. Försvarsmaktens övnings- och skjutfält – till exempel skjutmålet Hammaren – är därför prövningspliktiga enligt miljöbalken.

Försvarsmakten ansökte 2012 om omprövning av miljötillståndet för skjutmålet Hammaren. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har därmed att pröva ärendet på det sätt miljöbalken föreskriver.

I en miljöprövning får alla berörda möjlighet att lämna sina synpunkter. Prövningsmyndigheten gör sedan en sammanvägning av omständigheterna i ärendet och fattar sitt beslut. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegations beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen, som med ett eget yttrande ska överlämna ärendet till regeringen för prövning. Som statsråd varken kan eller får jag kommentera ett pågående miljöprövningsärende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.