Åtgärder mot fattigdomen i Europa

Skriftlig fråga 2009/10:236 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-25
Anmäld
2009-11-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-12-09
Besvarad
2009-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 november

Fråga

2009/10:236 Åtgärder mot fattigdomen i Europa

av Ameer Sachet (s)

till finansminister Anders Borg (m)

EU:s tema år 2010 är bekämpning av fattigdom och social utestängning.

Med stigande arbetslöshet riskerar fattigdomen att öka i Europa. Redan i dag lever 16 procent eller 80 miljoner EU-medborgare i fattigdom, enligt ny statistik från Eurostat.

De stimulanser som regeringar och centralbanker i EU-länderna har beslutat om är nödvändiga, men de biter inte på den tilltagande arbetslösheten och marginaliseringen av miljoner människor. En marginalisering som inte minst drabbar de unga och de med invandrarbakgrund.

Att EU vill genomföra en kampanj mot fattigdomen är vällovligt men det behövs också konkreta insatser.

Det krävs investeringar i forskning, utbildning, infrastruktur och jobbskapande för att bekämpa fattigdomen och minska antalet arbetslösa inom EU. EU-kommissionen och EU-parlamentet borde ange både ett fattigdoms- och ett arbetslöshetstak. De länder som överskrider taken skulle tvingas presentera åtgärdspaket och handlingsplaner.

Vilka initiativ avser finansministern att ta i rådet för att åstadkomma konkreta planer mot fattigdom och arbetslöshet inom EU?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:236 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 9 december

Svar på fråga

2009/10:236 Åtgärder mot fattigdomen i Europa

Statsrådet Maria Larsson

Ameer Sachet har frågat finansministern vilka initiativ han kommer att ta i rådet för att åstadkomma konkreta planer mot fattigdom och arbetslöshet inom EU.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Socialpolitik och arbetsmarknadspolitik är nationell kompetens, vilket betyder att EU inte kan lagstifta på dessa områden. Det Sverige kan göra, vilket vi också gjort under ordförandeskapet, är att lyfta upp dessa viktiga frågor på dagordningen, diskutera dem, dela med oss av våra erfarenheter och lära av varandra. Under det svenska ordförandeskapet har utanförskapsfrågorna varit i fokus vid ett flertal tillfällen. Bland annat diskuterades sociala effekter av den ekonomiska krisen samt åtgärder som främjar ett ökat arbetskraftsdeltagande redan under det informella ministermötet i Jönköping i juli. Diskussionerna om utanförskapet fördjupades under den högnivåkonferens som ordförandeskapet arrangerade i Stockholm i oktober, liksom vid den åttonde rundabordskonferensen om fattigdom och socialt utanförskap.

På Epscorådet, det vill säga rådet för sysselsättning, socialpolitik, sjukvård samt konsumentfrågor, antogs rådslutsatser den 30 november om en mer inkluderande arbetsmarknad på EU-nivå. I slutsatserna framhävs att det krävs en aktiv arbetsmarknadspolitik i kombination med en aktiv socialförsäkringspolitik, i kampen mot arbetslösheten på kort sikt samt för att kunna hantera den demografiska utmaningen på lång sikt.

Den nya strategin för tillväxt och sysselsättning som ska förhandlas fram under 2010 har bland annat som syfte att ytterligare öka sysselsättningen, vilket förstärker bekämpandet av fattigdom. Finansministern har deltagit i diskussionerna om den ekonomiska politiken i en sådan strategi. Att fler européer kommer i arbete är det främsta medlet mot växande klyftor och orättvisor samt utgör grunden för ekonomisk och social välfärd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.