Antibiotika i det offentliga köket

Skriftlig fråga 2015/16:1304 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-31
Överlämnad
2016-05-31
Anmäld
2016-06-07
Svarsdatum
2016-06-08
Sista svarsdatum
2016-06-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I dagarna presenterade Världsnaturfonden (WWF) sin köttguide. Där rankas kött, ägg och mjölkprodukter från olika delar av världen för sin miljö- och klimatpåverkan. Nytt för i år är att antibiotikaanvändning vid produktionen vägs in i rankningen. En stor del av det kött som importeras från övriga EU och resten av världen får underkänt av WWF på grund av en överdriven antibiotikaanvändning.

Bland annat pekas asiatisk kyckling ut som ett stort problem. I till exempel den thailändska fjäderfäproduktionen är antibiotikaanvändningen omfattande och används förebyggande i foder. Överanvändningen av antibiotika i länder som Thailand har orsakat en kris i sjukvården, och många människor dör av sjukdomar som tidigare har kunnat behandlas med en enkel antibiotikakur.

Kyckling som producerats i Asien är billig och används i stor utsträckning i våra offentliga kök. Utöver att det ger ekonomiska incitament för en fortsatt överdriven användning av antibiotika utanför EU, ställs svenska animalieproducenter inför stora svårigheter att konkurrera. Genom att verka för ett EU-gemensamt krafttag mot överanvändning av antibiotika i animalieproduktionen, kan vi stärka de svenska producenternas konkurrenskraft och samtidigt rädda liv. En viktig faktor för det bör vara att minska den offentliga konsumtionen av asiatiskt, antibiotikastint kycklingkött.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder har statsrådet för avsikt att vidta för att minska konsumtionen i de offentliga köken av kyckling som fötts upp med antibiotika?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1304 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Dnr N2016/03876/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1304 av Åsa Coenraads (M) Antibiotika i det offentliga köket

Åsa Coenraads har frågat mig vilka åtgärder jag har för avsikt att vidta för att minska konsumtionen i de offentliga köken av kyckling som fötts upp med antibiotika.

Frågan om ansvarsfull användning av antibiotika är oerhört viktig. I dag har Sverige EU:s lägsta antibiotikaanvändning till livsmedelsproducer-ande djur och resistensläget är mycket gott. Samsynen mellan myndig-heter och näring om värdet av förebyggande djurhälsoarbete och en god djurmiljö har varit en viktig del i den positiva utvecklingen. Genom att lyfta frågan i internationella sammanhang har Sverige bidragit till att öka förståelsen för denna framgångsrika modell, vilket inte bara är viktigt ur djur- och hållbarhetsperspektiv, utan även för att stärka svenska djurbönders konkurrenskraft. I de nu pågående förhandlingarna om EU-gemensam djurläkemedelslagstiftning arbetar Sverige intensivt för att få in stränga regler om antibiotikaanvändning. Sverige verkar även för ansvarsfull användning av antibiotika i olika globala sammanhang, t.ex. när handelsavtal förhandlas.

Vad gäller det offentliga köket har upphandlande myndighet stor möjlig-het att ställa långtgående krav på hur de livsmedel som ska upphandlas har producerats. För att underlätta detta tar Upphandlingsmyndigheten fram kriterier som upphandlande myndigheter kan använda sig av. Konsumenternas efterfrågan på kött från djurhållning med låg anti-biotikaförbrukning och god djurvälfärd ökar och jag hoppas att allt fler upphandlande myndigheter kommer att använda sig av Upphandlings-myndighetens kriterier. Genom att göra aktiva val kan vi vara med och påverka hur våra livsmedel produceras.

Stockholm den 8 juni 2016

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.