Antalet häktade i Malmö

Skriftlig fråga 2017/18:371 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-30
Överlämnad
2017-12-01
Anmäld
2017-12-04
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Tidningen Sydsvenskan rapporterade lördagen den 25 november 2017 att Malmö når en toppnotering i antal häktade och anhållna. En stor majoritet rör grova brott. När artikeln skrevs var lika många häktade i Malmö som i Göteborg och Stockholm tillsammans. Det stora antalet frihetsberövanden gör att polisen inte hinner med att utreda andra grova brott, eftersom polisen prioriterar de brott där misstänkta sitter frihetsberövade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta så att Polismyndigheten vid fördelning av resurser tar hänsyn till att det i Malmö finns lika många misstänkta brottslingar frihetsberövade som i Stockholm och Göteborg tillsammans?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:371 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



PAGE

2


Dnr Ju2017/09230/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:371 av Boriana Åberg (M) Antalet häktade i Malmö

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta så att Polismyndigheten vid fördelning av resurser tar hänsyn till att det i Malmö finns lika många misstänkta brottslingar frihetsberövade som i Stockholm och Göteborg tillsammans.

Det är i grunden positivt att Polismyndighetens arbete har lett fram till att många just nu sitter häktade men polisen ska givetvis också utreda de grova brott som anmäls. De senaste årens utveckling i Sverige och omvärlden har ställt Polismyndigheten inför en lång rad krävande utmaningar. Skjutningarna i år närmar sig 280 stycken i hela landet och drygt 80 av dessa hanteras av polisregion Syd.

Regeringen ser allvarligt på situationen och har vidtagit åtgärder för att minska de grova brotten, men också för att Polismyndigheten ska ha möjlighet att stärka förmågan inom bland annat utredningsverksamheten.

Nyligen aviserade regeringen en historisk satsning, vilken kommer att medföra kraftfulla resursförstärkningar till Polismyndigheten – resursförstärkningar som kommer innebära möjligheter för Polismyndigheten att väsentligt öka antalet anställda. Sammantaget handlar det om tillskott till myndigheten på drygt 9,8 miljarder kronor under perioden 2017–2020.


Det är dock Polismyndigheten som avgör hur myndighetens anslag ska fördelas internt inom organisationen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att fullgöra de arbetsuppgifter som myndigheten har.

Stockholm den 13 december 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.